Croatia, amenintata cu excluderea din UE

, , ,
 
Comisarul european, Viviane Reding, ameninta Croatia cu excluderea din UE

Comisarul european, Viviane Reding, ameninta Croatia cu excluderea din UE

Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, a acordat Croaţiei termen până la 23 august 2013 să răspundă când va modifica o lege controversată referitoare la extrădare, relateaza mass-media regionala, preluata de agentiile internationale de presa. În caz contrar, Zagrebul riscă aplicarea articolului 39 din Tratatul de Aderare al ţării la UE, care prevede măsuri restrictive, printre care blocarea accesului la fondurile comunitare, mai relateza sursele citate.
Reacţia Comisiei Europene vine la cererea Germaniei. Bundestagul a trimis Bruxelles-ului o scrisoare prin care cere aplicarea articolului 7 al Tratatului de la Lisabona la adresa Croaţiei, dacă aceasta nu abrogă recenta lege asupra extrădării, supranumită legea “Petkovic”. Articolul respectiv prevede suspendarea dreptului de vot al unui stat membru în cadrul Consiliului European.

Mostenire istorica

Legea, votată cu puţin timp înaintea aderării Croaţiei la UE la 1 iulie 2013, interzice ca persoanele căutate pentru crime comise înaintea intrării în vigoare a mandatului european de arestare, la 7 august 2002, să fie extrădate şi predate justiţiei unei alte ţări a UE. Conform expertilor, legea a fost adoptata pentru a oferi un scut legal fostilor membrii ai conducerii iugoslave si a fortelor paramilitare croate din timpul sangeroaselor razboaie ce au zguduit Balcanii in anii ’90.
În virtutea legii respective, nu poate fi extrădat în Germania Josip Petkovic, care a condus poliţia secretă iugoslavă. El este căutat de Germania pentru a fi judecat cu privire la eventuala sa implicare în asasinarea disidentului croat Stjepan Đurekovic, în 1983, la Wolfratshausen, landul Bavaria.
Potrivit unor surse din serviciile de securitate croate, pe teritoriul fostei republici iugoslave se ascund cateva zeci de persoane banuite de comunitatea internationala ca au participat la crime de razboi in timpul razboaielor iugoslave, atat fosti combatanti din fortele paramilitare croate, cat si din gruparile bosniacilor musulmani, protejati activ de autoritatile si serviciile de informatii croate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *