Criza ucraineana sudeaza UE: CE cere Rusiei un pret standard la gaze pentru toate statele membre

de | mai 2, 2014 | Federatia Rusa, Razboi energetic, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Uniunea Europeana vrea un pret unic pentru gazul rusesc pentru toate statele membre, a declarat vineri, la Varsovia, comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, relateaza Reuters. Afirmatia a fost facuta dupa o intalnire cu premierul polonez Donald Tusk, care promoveaza ideea unei comunitati enegetice europene si a unor achizitii comune de gaz rusesc, inaintea unor […]

russian gas EUUniunea Europeana vrea un pret unic pentru gazul rusesc pentru toate statele membre, a declarat vineri, la Varsovia, comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, relateaza Reuters. Afirmatia a fost facuta dupa o intalnire cu premierul polonez Donald Tusk, care promoveaza ideea unei comunitati enegetice europene si a unor achizitii comune de gaz rusesc, inaintea unor discutii cu Rusia si Ucraina privind securitatea livrarilor de gaze rusesti spre Europa. „Vrem un pret uniform la gaze in piata comuna europeana”, a spus Oettinger, intr-o conferinta de presa comuna cu Tusk. „Jocul ‘divide et impera’ — sau un joc de acest tip — propus de Moscova nu poate fi si nu va fi acceptat de statele membre ale UE”, a afirmat el.

 In prezent, statele membre ale UE cumpara gaz rusesc pe baza unor contracte bilaterale cu Moscova si platesc preturi diferite. Achizitiile in comun ar imbunatati puterea de negociere a UE si ar reduce preturile. „Exista diferente foarte mari in privinta preturilor la gaze. Cu cat este mai mare cota gazului rusesc in achizitii si cu cat este mai mare monopolul Rusiei in alimentari, cu atat sunt mai mari preturile”, a declarat Oettinger. UE a facut progrese in a-si imbunatati securitatea energetica de la crizele gazului din 2006 si 2009, cand disputele privind facturile neachitate intre Kiev si Moscova au dus la intreruperi ale exporturilor de gaze spre vestul Europei. Insa, pana acum, dependenta UE de petrolul si gazul importate, in special din Rusia, a crescut, nu a scazut. Comisarul european a mai precizat ca Europa ar trebui sa aiba retele paneuropene pentru gaze naturale si electricitate, inclusiv mai multe legaturi energetice intre tari, si sa-si diversifice si mai mult importurile de energie.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *