Criza din Libia arunca in aer Magrebul

de | aug. 31, 2011 | Alte regiuni, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Tuaregii care s-au intors in Mali dupa ce au luptat pentru Muammar Kadhafi in Libia detin arme parasutate de Franta rebelilor libieni in vestul tarii, au anuntat marti surse oficiale din Bamako, citate de mass-media araba

Razboiul civil din Libia ameninta stabilitatea statelor musulmane vecine

Razboiul civil din Libia ameninta stabilitatea statelor musulmane vecine

Tuaregii care s-au intors in Mali dupa ce au luptat pentru Muammar Kadhafi in Libia detin arme parasutate de Franta rebelilor libieni in vestul tarii, au anuntat marti surse oficiale din Bamako, citate de mass-media araba. „Armele parasutate in perioada respectiva rebelilor din cadrul CNT (Consiliul National de Tranzitie, organismul politic al insurgentilor libieni) de catre Franta au cazut in mainile combatantilor tuaregi, care s-au intors in desertul malian cu arme si bagaje”, a declarat o sursa din cadrul serviciilor de securitate din Mali, sub acoperirea anonimatului. Contactata la Gao (nordul Mali), o sursa consulara a confirmat aceasta informatie. „Avem indicii sigure care confirma” acest lucru, a adaugat sursa citata. Niciuna dintre surse nu a furnizat indicii despre cantitatea si natura acestor arme sau despre numarul combatantilor care detin aceste arme.

Arme pentru rebeli

La sfarsitul lunii iunie 2011, Franta a recunoscut informatiile aparute in presa potrivit carora a parasutat arme rebelilor libieni in Djebel Nefoussa (vestul Libiei). Potrivit Parisului este vorba despre arme usoare parasutate cu ocazia operatiunilor umanitare in favoarea populatiei, aflata sub amenintarea trupelor liderului libian, colonelul Kadhafi, in aceasta regiune muntoasa situata la cateva zeci de kilometri de Tripoli. Este vorba despre arme care pot „fi manuite de civili, armament usor si infanterie de tip pusca”, a explicat purtatorul de cuvant al Statului Major francez, colonelul Thierry Burkhard. La randul sau, cotidianul francez Le Figaro evoca in special lansatoare de rachete, pusti de asalt, mitraliere si rachete antitanc Milan.
Potrivit unor surse diverse din Mali, fostii combatanti pro-Kadhafi care s-au intors recent in nordul tarii sunt barbati recrutati la declansarea, la jumatatea lui februarie, a rebeliunii libiene, dar si libieni de origine maliana instalati de multa vreme in Libia si care s-au inrolat in armata libiana.

Kadhafi forever

Liderul libian fugar Muammar Kadhafi isi mentine o capacitate de comanda a trupelor care ii sunt loiale in tara, a declarat recent un purtator de cuvant al NATO, precizand ca nu stie unde se afla acesta. Purtatorul de cuvant al operatiunii NATO in Libia, colonelul canadian Roland Lavoie, a mentionat, intr-o conferinta de presa, „capacitatea de care (Kadhafi) inca da dovada de a comanda si controla trupe, miscarile lor si pe cele ale armelor, precum si mobilizarea lor, inclusiv tirurile de rachete sol-sol”. „In mod fundamental, da dovada de o capacitate de exercitare a unui anumit nivel de comanda si control” asupra trupelor loialiste, a explicat el intr-o conferinta de presa la Neapole, in Italia, difuzata prin transmisie video la sediul NATO din Bruxelles. Lavoie raspundea astfel unei intrebari cu privire la amenintarea reala pe care o mai reprezinta Muammar Kadhafi.
Fortele „pro-Kadhafi pe care le monitorizam nu sunt in plina debandada. Ele cedeaza teren in mod ordonat si se retrag spre cea mai putin defavorabila pozitie, tinand cont de armamentul lor”, a subliniat purtatorul de cuvant. In plus, colonelul Lavoie a dat asigurari ca Alianta Nord-Atlantica nu detine nicio informatie despre locul unde se afla Muammar Kadhafi. „Nu stim”, a spus el.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *