Crimeea susține decizia guvernului ucrainean de a renunța la semnarea Acordului de Asociere cu UE

, , , , , ,
 
Ucraina ramane ostatica Kremlinului

Ucraina ramane ostatica Kremlinului

Rada Supremă a Republicii Autonome Crimeea a susținut decizia guvernului ucrainean de a stopa procesul de semnare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, declaratia respectivă fiind adoptată cu 79 de voturi pentru din cei 85 de deputați prezenti la sedinţa de azi. Documentul a fost votat de deputații din partidele „Regiunile Crimeei”, „Soiuz”,  „Russkoe Edinstvo” și Partidul Comunist din Ucraina, împotrivă pronunțîndu-se doar deputații din fracțiunea „Kurultai-Rukh”  (reprezentanții tătarilor crimeeni), aliaţi cu opoziţia parlamentară de la Kiev.
Înaintea supunerii declarației la vot, şeful parlamentului crimeean, Vladimir Konstantinov, a ținut să menționeze că, guvernul ucrainean a luat o decizie ce corespunde intereselor naționale și „dorințelor majorității locuitorilor Crimeei”, iar decizia respectivă trebuie susținută prin toate mijloacele. La rândul său, Ghenadii Naraev, deputat din partea Partidului Comunist, a propus includerea în declarația parlamentului de susținere a guvernului și a unui punct despre necesitatea integrării țarii la Uniunea Vamală, și organizarea unui referendum pe această chestiune.

Acţiuni distructive

În documentul aprobat, deputații crimeeni au mai condamnat „acțiunile distructive” ale „Svoboda”, „Batkivșina” și „UDAR”, care speculează cu valorile general umane, „cresc artificial isteria în jurul Acordului de Asociere dingtre Ucraina și Uniunea Europeană și recurg la politici de șantaj care duc la divizarea societății, destabilizează situația social-politică din țară”. Rada din Crimeea a mai decis să „consolideze relațiile cu regiunile Federației Ruse și ale altor state, prin încheierea și realizarea unor acorduri reciproc avantajoase în domeniile economiei, științei, educației, protecția mediului înconjurător, sfera social-culturală”. În afară de aceasta, deputații au îndemnat locuitorii Crimeei „să își îndrepte toate forțele pentru păstrarea Crimeei ca teritoriu al stabilității și înțelegerii interetnice”.
Reamintim că în noiembrie 2013, guvernul ucrainean a decis stoparea pregătirii semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care trebuia să aibă loc la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius. Executivul ucrainean și-a motivat decizia prin necesitatea dezvoltării relațiilor comerciale cu Rusia și „pentru binele securității naționale”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *