Crimeea: Separatistul pro-rus Serghei Aksionov a fost ales presedinte

, , , , ,
 

Aksionov PutinLiderul separatist pro-rus Serghei Aksionov (dreapta), unul dintre liderii militari ai separatistilor din Crimeea, a fost ales joi cu unanimitate de voturi drept presedinte al „Republicii Crimeea”. Parlamentarii aceste entitati recunoscute de Rusia l-au ales pe Aksionov pentru un mandat de cinci ani de zile. Toti cei 75 de deputati au votat in favoarea lui Serghei Aksionov, potrivit unui comunicat al parlamentului local. Candidatura altor doua persoane a fost de asemenea propusa spre examinare de catre presedintele Rusiei, Vladimir Putin, in conformitate cu legislatia rusa. Este vorba de ministrul mediului din guvernul Crimeii, Ghennadi Naraev, si deputatul in Duma de Stat (camera inferioara a parlamentului rus), Aleksandr Terentiev. Serghei Aksionov, care a fost unul dintre principalii organizatori ai referendumului din 16 martie privind anexarea Crimeii la Rusia, a ocupat pana acum functia de presedinte interimar al republicii Crimeea, la solicitarea lui Vladimir Putin.

Numele sau se afla pe lista persoanelor vizate de sanctiunile americane si europene. La mijlocul lunii septembrie, in Crimeea au avut loc alegeri regionale, care au fost castigate, fara nicio surpriza, de partidul de guvernamant din Rusia. Astfel, partidul Kremlinului, Rusia Unita, a obtinut 70 de locuri din cele 75 ale parlamentului regional din Crimeea, cu o participare la vot de 53,61%, potrivit datelor oficiale. Partidul nationalist Liberal-Democrat din Rusia (LDPR), al lui Vladimir Jirinovski, singurul partid care a depasit pragul de 5% dupa Rusia Unita, a obtinut cinci mandate in noul parlament din peninsula.

Cine este Aksionov?

Postul Europa Libera a relatat ca Serghei Aksionov, in varsta de 41 de ani, este nascut in Balti, Republica Moldova. Este fiul unui militar rus si s-a mutat in Crimeea abia in 1989, unde a facut parte dintr-o banda de traficanti numita Salem. Tatal sau a jucat un important rol de partea separatistilor transnistreni in razboiul de pe Nistru din 1992. Recent, Aksionov a format un grup paramilitar cu care a ocupat Parlamentul in luna aprilie, cu putin timp inainte de fi numit de Putin in fruntea regiunii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *