Crimeea, noul front impotriva terorismului mondial

, , ,
 

Flota militara rusa din Marea Neagra, mar al discordiei intre Kiev si Moscova

Flota militara rusa din Marea Neagra, mar al discordiei intre Kiev si Moscova

Oficialii ucraineni si expertii Centrului de analiza politica de la Kiev propun ca baza Flotei militare ruse la Marea Neagra, din portul crimeean Sevastopol, situata in sudul fostei republici sovietice, sa se transforme, dupa expirarea contractului cu Federatia Rusa in 2017, intr-un centru antiterorist international. „Propunerea (…) in ceea ce priveste baza navala de la Sevastopol a Flotei ruse la Marea Neagra este ca aceasta sa se transforme intr-un centru international, sub egida ONU, care sa se ocupe de combaterea contrabandei, a imigratiei clandestine, a traficului de fiinte umane si a terorismului” a declarat saptamana trecuta, in cadrul unei mese rotunde Mihail Paskov, directorul programelor internatioanle in cadrul „Centrului Aleksandr Razumkov”. Expertul ucrainean a subliniat ca infiintarea unui centru antiterorist la Sevastopol nu contravine Constitutiei ucrainene si ca acest demers ar fi mai putin dureros pentru Rusia decat retragerea totala a Flotei, apreciind totodata ca o astfel de posibilitate ar putea constitui o baza de compromis intre cele doua tari.
Flota militara rusa din Marea Neagra, are principala baza in portul Sevastopol, conform unui acord incheiat intre cele doua tari in 1997, pentru o perioada de 20 de ani, fiind obiectul unor tensiuni permanente intre Kiev si Moscova. Tensiunile s-au accentuat dupa venirea la putere a presedintelui ucrainean Viktor Iuscenko, care a insistat in timpul mandatului sau asupra evacuarii rapide a Flotei ruse din Crimeea, respingand ferm ideea prelungirii termenului de stationare a acesteia si dupa 2017.

Miza politica

Fostul lider al revolutiei portocalii a pierdut sansa de a fi reales pentru un al doilea mandat, fiind exclus din cursa prezidentiala in urma primului tur al alegerilor prezidentiale din 17 ianuarie 2010. Candidatii care se vor confrunta in al doilea tur din 7 februarie 2010, liderul Partidului Regiunilor, principala formatiune de opozitie din Ucraina, Viktor Ianukovici, si actualul premier Iulia Timosenko au viziuni diferite in ceea ce priveste soarta Flotei ruse din Crimeea. Daca Ianukovici considera ca Flota rusa ar putea ramane in Ucraina si dupa 2017, Iulia Timosenko exclude aceasta posibilitate, amintind ca Legea fundamentala a tarii interzice prezenta bazelor militare straine pe teritoriul sau.
La randul sau, presedintele in exercitiu al Ucrainei, Viktor Iuscenko a avertizat ca, in cazul in care premierul Iulia Timosenko va castiga alegerile prezidentiale, Flota rusa a Marii Negre va ramane in Ucraina dupa 2017, cand expira termenul stabilit pentru retragere. „Daca Timosenko devine presedinte, atunci Flota rusa va ramane in Ucraina nu doar pana la 28 mai 2017, ci pentru totdeauna”, a afirmat presedintele Iuscenko la o reuniune politica desfasurata in regiunea Lvov, in vestul tarii, fieful electoral al formatiunilor de extrema dreapta care o sprijina pe premierul Iulia Timosenko.
Liderul Partidului Regiunilor, Viktor Ianukovici, care se bucura de popularitate in estul Ucrainei, cu populatie majoritar rusofona, este favorit in alegerile prezidentiale, in timp ce premierul Iulia Timosenko, fosta aliata a lui Iuscenko, se afla pe locul doi, la o distanta de peste 10%. Liderii rusi au afirmat ca spera intr-o cooperare constructiva cu noul presedinte ucrainean, excluzand orice apropiere de presedintele in exercitiu Viktor Iuscenko, care a luat aproximativ 5% din preferintele electoratului in primul tur de scrutin din 17 ianuarie 2010.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *