Crimeea însângerată. Atentat la Kerci. Tătarii crimeeni, vinovații de serviciu

, , , ,
 
Putin trimite trupe suplimentare în Kerci

Putin trimite trupe suplimentare în Kerci

Comitetul federal rus de investigații a reclasificat explozia de la colegiul din orașul Kerci, Crimeea, din atac terorist în omor cu urmări grave, relatează mass-media rusă, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Liderul separatist pro-rus din peninsula Crimeea, Serghei Aksionov, citat de mass-media rusă, atacul, în care au murit cel puțin 18 persoane, a fost comis de un student al instituției de învățământ, care mai târziu s-a sinucis, corpul neînsuflețit al atacatorului fiind descoperit în una din încăperile colegiului. O perioadă oficială de doliu de 3 zile a fost declarată de administrația separatistă condusă de Serghei Aksionov, iar autoritățile ruse federale au desfășurat în oraș efective suplimentare de soldați și blindate.

Bilanț confuz

Rapoartele autorităților locale și ale serviciilor de securitate ruse, citate de mass-media regională, dau cifre diferite despre totalul victimelor, pe fondul confuziei generale. Până în acest moment mass-media a relatat că în urma atacului asupra colegiului din Kerci au murit cel puțin 18 persoane, majoritatea studenți ai colegiului. Surse anonime, citate pe rețelele sociale, au vehiculat un număr de cel puțin 30 de morți, inclusiv studenți și cadre didactice.

Directoarea Colegiului Tehnic din Kerci, un oraș de aproximativ 140 de mii de oameni din estul peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Federația Rusă în 2014, a declarat că instituția sa a suferit un atac terorist, comparând atacul cu criza de la Beslan.

O versiune vehiculată inițial de autoritățile locale acredita o explozie de gaze, în timp ce localnicii menționează pe rețelele sociale explozia repetată a unor grenade, atât în interiorul, cât și în exteriorul clădirilor colegiului atacat. Potrivit presei locale, martorii oculari și elevii colegiului au auzit mai multe explozii, iar ferestrele clădirilor s-au făcut ţăndări. Ulterior, autoritățile separatiste au mai declarat că  mai multe explozii s-au datorat unor butelii de gaze, fapt dezmințit ulterior.

Crimeea, zonă strategică pentru Kremlin în bazinul Mării Negre

Crimeea, zonă strategică pentru Kremlin în bazinul Mării Negre

Kremlin: posibil atac terorist

Dmitry Peskov, purtatorul de cuvânt al președintelui rus, Vladimir Putin, a declarat anterior că serviciile de securitate anchetează posibilitatea unui atentat, pe fondul speculațiilor repetate vehiculate în mass-media rusă cu privire la existența în sânul populației tătare din peninsula Crimeea a unor celule radicale teroriste. Mass-media federală rusă a precizat că Moscova consideră acesta un atentat terorist, președintele Vladimir Putin dispunând serviciilor de spionaj rusesc să demareze o anchetă.

„În mod operativ a fost stabilită identitatea tânărului care a intrat în colegiu chiar înainte de incident, care ţinea în mână o armă de foc, conform imaginilor de pe camerele de supraveghere. S-a stabilit că acesta este Vladislav Rosliakov, de 18 ani, elev în anul patru la respectivul colegiu’, a indicat purtătoarea purtătoarei de cuvânt a comitetului de anchetă rus de pe lângă Parchetul General de la Moscova, Svetlana Petrenko, citată de mass-media.

Menționăm că majoritatea populației tătare s-a opus anexării de către Federația Rusă a peninsulei Crimeea și orașului Sevastopol, susținând menținerea acesteia în cadrul Ucrainei. Această posiție a dus la declanșarea unei campanii de arestări în rândul activiștilor și liderilor tătari, doi dintre aceștia, Mustafa Djemilev și Refat Ciubarov, primind interdicție de a intra pe teritoriul crimeean.

Arme din belșug

În urma evenimentelor din primăvara anului 2014, care au dus la anexarea Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, în regiune au avut loc acțiuni ale unor structuri paramilitare, susținute de către forțele speciale ale Federației Ruse, așa-numiții omuleți verzi. În timpul confuziei generate de retragerea rapidă a contingentelor militare ucrainene, un mare număr de arme au fost sustrase din depozitele militare, serviciilor de securitate și poliției.

Concomitent, Crimeea era recunoscută și înainte de 2014 pentru proliferarea unor structuri paramilitare căzăcești pro-ruse, care dispuneau de armament ușor, membrii lor efectuând exerciții regulate.

Atentatorul, Vladislav Rosliakov, este un recunoscut susținător al politicii ruse ăn Crimeea și Donbass, conform postărilor acestuia de pe rețelele sociale, publicate de mass-media rusă federală și regională.

Pe fondul acestor particularități și a acecsului ușor la arme, atentatul de astăzi de la Kerci nu este o surpriză pentru observatorii situației din regiune. (M.B.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *