Crimeea, domeniul privat al familiei prezidentiale ucrainene Ianukovici

, , , ,
 
Regiunea turistica Crimeea devine treptat domeniul privat al familiei prezidentiale Ianukovici

Regiunea turistica Crimeea devine treptat domeniul privat al familiei prezidentiale Ianukovici

Familia președintelui Ucrainei, Victor Ianucovici, a început constructia unui impresionant palat privat in Crimeea, supranumit “Mejigorie II” de catre mass-media de la Kiev, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Noul ansamblu rezidential este situat in apropiere de portul Sevastopol, în rezervația Capul Aya. Mass-media de la Kiev mai precizeaza ca Mejigorie este reședința privată a președintelui Ianucovici, pe care acesta o ocupă din 2002. Daca in perioada 1935-2007, Mejigorie a fost o reședință de stat, proprietatea a fost ulterior privatizată, presedintele Ianukovici plătind aproximativ 314 hrivne (aproximativ 30 de Euro)pentru un hectar lunar. Jurnaliștii ucraineni consideră Mejigorie un simbol al corupției la scară prezidențială, sau „muzeul corupției”.

Scheme frauduloase

Conform anchetei jurnalistilor ucraineni, prin intermediul unor scheme frauduloase, mii de hectare de terenuri, inclusiv terenuri din rezervații, plaje „virgine”, printre care și vestita plajă “Lumea pierdută” au fost achizitionate ilegal de catre firme private de la autoritatile locale si regionale, cu implicarea directa a familiei prezidentiale ucrainene.
Noul palat se cosntruiește pe locul fostei baze de odihna a angajatilor Ucravtodor (întreprindere de stat care gestionează construcția și întreținerea drumurilor republicane) din regiunea Capului Aya, baza fiind privatizată în același timp cu Mejigorie, in timpul mandatului de premier al actualului presedinte Ianucovici, iar tranzacțiile au fost efectuate de aceleași persoane.
În 2007, toate proprietățile bazei, inclusiv un parc de 3,5 hectare au fost cumpărate de la stat pentru o suma de 6 milioane 360 mii hrivne, considerata “mizera” de expertii imobiliari locali, care au apreciat valoarea reala la .

Firma strategica

Proprietar oficial a devenit compania din Simferopol, Arktur-Krim SRL, al carei fondator principal este firma Ukrkievresurs, care a investit în capitalul statutar fix suma de 6 mln 300 mii hrivne, suma exacta cu care ulterior a fost privatizată baza. Ukrkievresurs este o firmă recunoscută în Ucraina pentru apropierea de familia prezidentiala ucraineana. Astfel, in urma cu cateva luni, firma respectivă era un nod central în imperiul economic al familiei Ianucovici, mai ales în domeniul deservirii logistice a aparatului administratiei prezidentiale de la Kiev.
Firma Ukrkievresurs a fost fondatorul întreprinderii Delfin-2011 SRL, pe numele căreia a fost înregistrată casa de odihnă a lui Ianucovici din vestita statiune crimeeana Massandra. Ukrkievresurs este și fondatorul SRL KievUniversalServis care are în gestiune Mejigorie, grădinarii, bucătarii, grăjdarii și alt personal administrativ primind salariul de la această firmă. Altă firmă fondată de Ukrkievresurs este SRL Țentravia, care este proprietara avioanelor și elicopterelor cu care zboară președintele Ianucovici.

Legaturi de familie

Firma SPS-Grupp SRL, la fel fondată de Ukrkievresurs, a fost responsabilă de achiziționarea mobilei pentru casa de oaspeți din Mejigorie. De menționat este faptul că firma Ukrkievresurs a fost întregistrată în localitatea Brovarî, în edificiul care aparține actualului administrator al proprietăților președintelui, conducătorul Administrației de Stat, Andrei Kraveț. Tot la respectiva adresă juridică este inregistrată și altă companie, SRL Casa Pădurarului, care a privatizat două reședințe guvernamentale în pădurile din Suholucie, acolo unde Ianucovici merge la vânătoare de mistreți. Director al companiei Ukrkievresurs a fost pentru o perioadă de timp Mihail Dobnev, iar pe firma acestuia, Vesprom SRL, a fost înregistrat iahtul „Centurion„ care aparține fiului mai mare al presedintelui Ianucovici.
Totuși Arktur-Krim SRL nu a fost pentru mult timp proprietara bazei de pe Capul Aya. În 2007 când s-a schimbat guvernul, procuratura Crimeei a învinuit Fondul Proprietății de Stat de privatizarea ilegală a bazei respective. Ancheta a stabilit că în timpul privatizării a fost scăzut cu mult prețul real al proprietății. Pentru ca statul să nu poată returna baza, Arktur-Krim a transmis toate proprietățile altei firme, SRL Nord 2007. Faptul că acest transfer a fost unul formal o demonstrează aceea că SRL Arktur-Krim și SRL Nord 2007 erau structuri „înrudite” –  aveau același director, Vladimir Loșacov. Iar fondatorul SRL Nord 2007 este compania Tehnopromservis, care a preluat ștafeta de la Ukrkievresurs în amenajarea vieții familiei prezidențiale.
Surse oficiale au declarat agentiei de presa KARADENIZ PRESS ca recent a avut loc „spălarea” urmelor familiei Ianucovici in afacerile dubioase din domeniul imobiliar din Crimeea. Nord 2007 si-a schimbat fondatorii, proprietar devenind  firma cipriota Leolita Trading Ltd, care are statut de off-shore. Sursele citate au mai declarat ca aceasta schimbare este doar de fatada, proprietarii ramanand aceleasi persoane.
La randul lor, muncitorii care lucreaza la construcția din Capul Aya au confirmat că fiul mai mare al lui Ianucovici supervizează personal mersul lucrărilor. „El vine în mod regulat, ultima dată a fost săptămâna trecută”, au declarat aceștia.

Monaco de Marea Neagra

Dar Capul Aya și teritoriul adiacent nu este singura zona unde nu vor mai avea acces muritorii de rând. Conform jurnaliștilor ucraineni, teritorii enorme au fost transmise în gestiunea companiilor apropiate familiei prezidențiale. Astfel au fost acaparate ilegal 30 hectare din rezervața naturală, iar in data de 9 aprilie 2008, Consiliul Orășenesc Sevastopol a transmis 14 mii ha (tot țărmul de la Balaclava până la Capul
Aya) unei firme private, SRL Gospodăria Vânătorească Orlinovskoe. Terenurile au fost date în arendă pentru 25 ani contra unei sume mizere de 500 mii hrivne anual (aproximativ 50 de mii de Euro). Totodata, unul din locurile unice din Crimeea, plaja Lumea Pierdută (la care nu poți să ajungi pe uscat) este și ea blocată accesului publicului.
Plaja, care este situata in apropiere de Capul Aya, este păzită de aceleași persoane care păzesc proprietatea privata a presedintelui Ianucovici. Din aceasta cauza, au existat cazuri cand turiștii au fost alungați de pe plajă sub amenințarea armelor, inclusiv prin mobilizarea unui detașament al forțelor speciale din Balaclava.
Conform surselor oficiale, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS, SRL Gospodăria Vânătorească Orlinovskoe, aparține familiei premierului Ucrainei, Mykola Azarov, care foloseste in acest sens mai multe persoane interpuse.
Toate probele indică faptul că, in actiunile de construcție și amenajare a palatului și moșiei de lux din Crimeea al fiului președintelui, este implicat si fiul premierului Azarov. Astfel, în scurt timp, președintele Ianucovici își va adăuga la lista sa de proprietăți de lux și un mini-regat pe țărmul Mării Negre, similar principatului Monaco din Marea Mediterana.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *