Crestinii din Israel, amenintati de criza demografica

de | ian. 20, 2010 | Alte regiuni, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Biroul de Statistica al statului Israel a dat publicitatii saptamana trecuta noi date oficiale privind situatia comunitatilor crestine de pe teritoriul israelian, relateaza mass-media locala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS

Ierusalim, oras sfant pentru crestini, musulmani si evrei

Ierusalim, oras sfant pentru crestini, musulmani si evrei

Biroul  de Statistica al statului Israel a dat publicitatii saptamana trecuta noi date oficiale privind situatia comunitatilor crestine de pe teritoriul israelian, relateaza mass-media locala, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Conform cifrelor Ministerului israelian de Interne, 81% dintre crestini sunt etnici arabi, iar restul sunt imigranti din tarile fostei Uniuni Sovietice, declarati oficial si inregistrati drept crestini. Astfel, sfarsitul anului 2009, populatia crestina era estimata oficial la aproximativ 154.000, fara a lua in calcul zecile de mii de crestini care locuiesc fara forme legale in Israel, majoritatea fiind muncitori ilegali.
Cei 154.000 de crestini care traiesc in Israel, reprezentinta 2,1% din populatia totala a Israelului, cu un total de 7.5 milioane de locuitori. 81% dintre toti acesti crestini sunt arabi si aproape toti sunt cetateni israelieni. Marea majoritate a crestinilor (98%) traieste in mediul urban, iar 70% locuiesc in partea de nord a Israelului. Cea mai mare comunitate crestina araba din Israel este in Nazaret (20.100), fiind urmata de cele din orasele Haifa (14.100 crestini arabi), Ierusalim (12.800) si Shefaram (9.100). Israelul mai numara, de asemenea, aproximativ 29.000 crestini non-arabi, in mare parte din tarile fostei Uniuni Sovietice, 3.400 dintre acestia locuind in Haifa, 2.600 in Tel Aviv si 2.600 in Ierusalim.

Statistici contestate

Maa-media locala atrage atentia ca peste 300.000 de imigranti „sovietici” non-evrei nu sunt inregistrati ca si crestini, dar fac parte dintr-o categorie creata special la cererea acestora, numita „fara religie”, din care o mare parte tin de Patriarhia Ortodoxa Rusa. Conform sursei citate noua comunitate non-araba crestina influenteaza in mod decisiv statisticile oficiale israeliene, fiind necesar un nou recensamant al comunitatilor crestine din Israel. O familie israeliana crestina este formata in prezent, in medie, din 3,4 membri, demonstrand o scadere semnificativa fata de anul 1992, cand marimea medie a unei familii crestine era de 4,2 membri, mai relateaza sursa citata. Rata de crestere demografica a crestinilor este cea mai mica dintre toate comunitatile religioase din Israel: o crestere de 1% pe an pentru crestinii non-arabi si de 1,3% pentru crestinii arabi, comparativ cu 1,7% pentru evrei si 2,8% pentru populatia musulmana, majoritar araba. Reamintim ca teritoriul Israelului are o importanta deosebita pentru cele trei religii monoteiste, crestinism, islam si iudaism, Ierusalimul fiind considerat „oraş sfânt” in toate cele trei dogme. Principalele comunitati crestine din Israel sunt ortodocsii greci, arabi, armeni, copti, precum si romano-catolicii, cultele neoprotestante si alte forme de organizare religioasa care isi revendica apartenenta la crestinism.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *