Coruptie la Marea Neagra

de | apr. 27, 2010 | Federatia Rusa, R. Moldova, România, Știri, Turcia, Ucraina, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Aproximativ un milion de euro, au fost delapidati din contabilitatea Organizaţiei de Cooperare Economica a Marii Negre (OCEMN), organizatie din care fac parte Romania si Republica Moldova, relateaza mass-media de la Chisinau, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS

Organizatia pentru Cooperare Economica la Marea Neagra, afectata de coruptie

Organizatia pentru Cooperare Economica la Marea Neagra (OCEMN), afectata de coruptie

Aproximativ un milion de euro, au fost delapidati din contabilitatea Organizaţiei de Cooperare Economica a Marii Negre (OCEMN), organizatie din care fac parte atat Romania, cat si Republica Moldova, relateaza mass-media de la Chisinau, citata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Solicitat de mass-media, Melcim Dune, oficial din cadrul Secretariatului OCEMN, a confirmat ca exista „unele probleme financiare”, dar a evitat sa mentioneze ca suma ar fi sustrasa de contabilul organizatiei, deoarece nu exista „nicio dovada” oficiala pana in acest moment. Stirea privind existenta unor grave probleme financiare în cadrul OCEMN a fost confirmata pentru agentia de presa KARADENIZ PRESS de surse diplomatice turcesti, mass-media de la Chisinau obtinand o confirmare din partea Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) a Republicii Moldova. „Este o problema interna a OCEMN si partea turca face tot posibilul pentru deblocarea situatiei”, a declarat pentru portalul de stiri UNIMEDIA Gabriela Moraru, sefa directiei cooperare regionala din cadrul departamentului de integrare europeana a MAEIE. Sursele citate mai sustin ca suma de bani era destinata activitatii de secretariat al OCEMN, acumulata de la diferiti donatori internationali, inclusiv organizatii nonguvernamentale occidentale.
Cooperarea Economica a Marii Negre a fost oficial lansata, prin semnarea Declaraţiei de la Istanbul, la 25 iunie 1992. Membrii fondatori ai OCEMN sunt: Albania, Bulgaria, Grecia, România, Turcia, R. Moldova, Rusia, Ucraina şi trei ţari caucaziene (Armenia, Azerbaidjan şi Georgia). Regiunea OCEMN se întinde, ca suprafaţa, de la Marea Adriatica la Oceanul Pacific şi cuprinde în arealul sau un numar de opt mari (Marea Neagra, Marea de Azov, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Caspica, Marea Ionica, Marea Adriatica şi Marea Mediterana).
Cele doua documente adoptate la Istanbul la 25 iunie 1992 (”Declaration on Black Sea Economic Cooperation” şi ”Bosphorus Statement”) arata ca obiectivul central al OCEMN îl constituie accelerarea dezvoltarii economice şi sociale a statelor membre în scopul realizarii unui grad superior de integrare în economia europeana şi mondiala, prin intensificarea cooperarii multilaterale şi folosirea avantajelor care decurg din proximitatea geografica şi complementaritatea economiilor naţionale. Regiunea Marii Negre are o importanţa strategica recunoscuta, care este data de resursele naturale foarte bogate, în special petrol şi gaz şi de o piaţa potenţiala de peste 350 milioane consumatori. Comerţul cumulat al regiunii reprezinta peste 5% din comerţul mondial.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *