Coruptia din FSB face victime in inchisorile din Rusia

, ,
 

290310top

Un fost colonel al FSB (Serviciul Federal de Securitate) a fost omorat, anul trecut, intr-o inchisoare din apropierea Moscovei dupa ce fostii sai sefi au aflat ca acesta voia sa demaste acte de coruptie din cadrul FSB al regiunii Nijni-Novgorod (la 500 de kilometri est de Moscova), scrie Novaia Gazeta, preluata de presa centrala rusa. Sursa citata a publicat, luni, copia unei scrisori adresata colonelul FSB in cauza catre presedintele Dmitri Medvedev inainte de a fi omorat in bataie in inchisoarea unde era incarcerat. Colonelul Oleg Efremov, arestat in 2008 si acuzat ca a vandut heroina confiscata de serviciile proprii in regiunea Nijni-Novgorod, a fost gasit mort in celula sa, in iunie 2009, avand numeroase urme pe corp. In textul epistolei adresate Kremlinului, Consiliului rus de Securitate si procurorului general, colonelul il acuza pe superiorul sau ierarhic, seful FSB din Nijni-Novgorod Oleg Hramov, si un responsabil de securitatea interna, Boris Petrov, ca ordonasera omorarea sa in inchisoare pentru a ascunde acte de coruptie.

Spaga pentru inchiderea dosarelor

Oleg Efremov afirma ca a refuzat sa execute ordinul superiorului sau de a inchide o ancheta care o viza pe sotia fostului guvernator regional. “Din informatiile mele, Oleg Hramov a primit mita 100 de milioane de ruble (2,4 milioane de euro) pentru a inchide aceasta ancheta”, scria colonelul Efremov. Ofiterul FSB isi acuza superiorul de mai multe ilegalitati, inclusiv ca ar fi oferit protectie unor entitati comerciale. “In replica, liderul regional al FSB si cel al serviciului de securitate interna au fabricat impotriva mea o afacere penala absurda”, scria Oleg Efremov, negand traficul de heroina de care era acuzat. “Utilizand contactele din lumea interlopa, Oleg Hramov si Boris Petrov au ordonat sa fiu omorat”, adauga el. Dupa uciderea sa in detentie, mai multi oficiali ai serviciului penitenciarelor si doi detinuti au fost inculpati. Presedintele Medvedev a semnat un decret anul trecut, cerand ca veniturile membrilor FSB sa fie facute publice. Acestia vor trebui sa-si declare pana si vehiculele avute in proprietate. Insa deja se afla in intarziere, informatiile trebuind sa fie facute publice in urma cu patru luni.

Avocat mort in conditii suspecte

Tot in 2009, un cunoscut avocat specializat in procese legate de coruptia la nivel inalt a murit suspect intr-un centru de detentie, din cauza lipsei ingrijirilor medicale, inainte ca procesul sau sa inceapa. Avocatul Serghei Magnitschi a asteptat aproape un an sa fie judecat pentru evaziune fiscala. Arestarea sa a venit imediat dupa ce a descoperit o evaziune fiscala de milioane de dolari. La inceputul acestui an, senatorul democrat al Statelor Unite, Benjamin Cardin, ar fi cerut Departamentului de Stat sa retraga viza pentru SUA mai multor demnitari rusi pe care ii considera responsabili pentru aceasta situatie. Printre acestia se numara Victor Grin, procurorul general al Rusiei, Alexei Anichin, ministrul adjunct al Ministerului de Interne, si chiar si Victor Voronin, seful spionajului economic al FSB, scria Russia Today. Pe lista neagra a unor banci internationale se mai afla oficiali de rang inalt din ministerul Finantelor si politia Rusiei, cat si cativa ministri si judecatori, toti suspectati ca ar fi avut legatura cu moartea avocatului.

FSB si geamanul GRU

Problemele din interior referitoare la coruptie nu au zguduit numai FSB-ul, dar si GRU, serviciul de spionaj militar al Rusiei. La inceputul acestui an, procuratura militara rusa a anuntat anchetarea conduitei mai multor inalti ofiteri din cadrul unitatilor militare ruse desfasurate in Abhazia si Osetia de Sud, a declarat procurorul militar principal al Federatiei Ruse, Serghei Fridinski, intr-un interviu acordat mass-media de la Moscova. Conform sursei citate, acuzatiile la adresa acestora se refera in principal la modul de gestionare a resurselor financiare, alocate de autoritatile ruse pentru construirea bazelor militare permanente din Abhazia si Osetia de Sud. Anterior, Serghei Fridinski declara ca numarul generalilor si amiralilor pusi sub acuzare a crescut de sapte ori in ultimii cinci ani. Acuzatiile Procuraturii Militare veneau la scurt timp dupa ce presedintele Federatiei Ruse, Dimitri Medvedev, il demitea pe seful puternicului serviciu de spionaj militar GRU. Surse din cadrul GRU au avertizat ca „operatiunea de curatenie” din armata rusa vizeaza neutralizarea serviciilor militare rusesti, fiind initiata de conducerea serviciilor de informatii rusesti rivale, FSB (Serviciul Federal de Securitate) si SVR (Serviciul de Informatii Externe). Astfel, conform procurorul militar principal al Rusiei, Serghei Fridinski, in 2008 au fost inculpati 20 de generali si amirali, 1611 ofiteri, intre care 657 ofiteri superiori si 160 comandanti de unitati militare. Pentru comparatie, procurorul militar a evocat cifre datand din 2004, cand au fost pusi sub acuzare doar trei generali, 1440 de ofiteri, intre care 480 ofiteri superiori si 68 de comandanti de unitati. Seful Procuraturii Generale militare a Rusiei a remarcat si sporirea numarului de infractiuni din cauza coruptiei. “Daca acum cinci ani, doar fiecare a cincea infractiune comisa de un ofiter superior avea drept cauza coruptia, astazi fiecare a treia”, i-a alertat acesta pe responsabilii din Ministerul rus al Apararii.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *