Corlatean-Bagis: Comunitatea turco-musulmana, punte pentru prietenia dintre Romania si Turcia

, , ,
 

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, a evidenţiat, la întâlnirea de joi cu ministrul Egemen Bagiş, relaţia de prietenie care leagă România şi Turcia, relaţie în cadrul căreia comunitatea turco-musulmană din România constituie o punte de legătură, care are o contribuţie pozitivă la progresul societăţii româneşti.
De asemenea, Titus Corlăţean i-a adresat ministrului pentru Afaceri Europene al Republicii Turcia, Egemen Bagiş, solicitarea ca Ankara să acorde în continuare sprijinul său realizării proiectului Nabucco, proiect care prezintă un interes deosebit pentru securitatea energetică a României şi a întregii regiuni. Demnitarul român a evocat activitatea intensă pe care o desfăşoară, în cadrul reuniunilor COFACC, pentru crearea unei mase critice de voinţă politică în rândul statelor membre ale UE, aptă să conducă la accelerarea ritmului negocierilor Turcia-UE şi la eliminarea rezervelor pe care unele capitale europene le mai au în privinţa aderării Turciei.
Parlamentarul român a salutat decizia Guvernului României de acordare a vizelor pe o durată de 5 ani pentru oamenii de afaceri turci, evidenţiind faptul că Parlamentul României are o contribuţie importantă la adoptarea acestei decizii. În ceea ce priveşte lupta împotriva fenomenului terorist, preşedintele Comisiei pentru politică externă a arătat că acest obiectiv este comun celor două ţări.
La rândul său, ministrul turc a realizat o scurtă prezentare a activităţii din legislativul de la Ankara destinate îndeplinirii condiţiilor privind aderarea Republicii Turcia la Uniunea Europeană, adresând Guvernului şi Parlamentului României mulţumiri pentru sprijinul acordat ţării sale în procesul de aderare la UE. Egemen Bagiş a evidenţiat aprecierea deosebită pe care partea turcă o acordă deciziei României de flexibilizare a regimului de vize pentru oamenii de afaceri turci, adresând preşedintelui Comisiei pentru politică externă a Senatului rugămintea ca membrii Parlamentului României să exprime, în interiorul UE, sensibilităţile Turciei în ceea ce priveşte accesul liber al cetăţenilor turci în ţările spaţiului Schengen.

“Modelul dobrogean”, lăudat

Ministrul turc al Afacerilor Europene a mulţumit autorităţilor de la Bucureşti pentru susţinerea arătată faţă de comunitatea turcă din România, evidenţiind ”modelul dobrogean” ca formă exemplară de tratament, bazată pe toleranţă, aplicată unei minorităţi etnice. La întâlnire au mai participat deputatul Iusein Ibram, reprezentând Uniunea Democrată Turcă din România şi deputatul Aledin Amet, reprezentând Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România.
Deputaţii Iusein Ibram şi Aledin Amet au realizat o prezentare a situaţiei comunităţii turce din România, din punct de vedere demografic şi al accesului la educaţie în limba maternă. În finalul întâlnirii, ministrul pentru Afaceri Europene a confirmat interesul părţii turce pentru o întâlnire bilaterală interparlamentară în cursul anului 2012, la nivelul comisiilor pentru politică externă dintre cele două ţări.
De asemenea, ministrul Egemen Bagiş a formulat mulţumiri la adresa poporului român pentru sprijinul oferit în lupta pe care autorităţile de la Ankara o duc împotriva terorismului PKK, solicitând României, ca stat aliat, menţinerea acestui sprijin important.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *