Corlatean atrage atentia comisarului pentru Extindere al UE, Stefan Fule, in privinta drepturilor romanilor din Valea Timocului

, , , , ,
 

In contextul in care Serbia nu face pasi importanti pentru recunoasterea drepturilor romanilor timoceni si nu ofera acestora dreptul la educatie si cultura in limba materna, seful diplomatiei romane Titus Corlatean si-a exprimat luni convingerea ca noul statut al Serbiei in relatia cu UE, de tara candidata, va fi un stimulent al procesului intern de reforme, pentru indeplinirea tuturor criteriilor de aderare, inclusiv in ceea ce priveste situatia minoritatii romane de pe intreg teritoriul Serbiei. Aceste declaratii au fost facute de catre Corlatean in cadrul unei intrevederi cu Stefan Füle, Comisarul european pentru Extindere si Politica Europeana de Vecinatate, in contextul vizitei pe care comisarul european o efectueaza in Romania. Discutia a pus in evidenta faptul ca aceste aspecte vor fi urmarite in continuare in procesul de aderare, ca parte integranta a criteriilor politice de la Copenhaga, atat in plan european, cat si la nivel bilateral.

Situatia ameliorata in Albania

Ministrul roman al afacerilor externe a apreciat, de asemenea, progresele inregistrate de Albania in implementarea reformelor necesare continuarii parcursului sau european, reiterand atentia prioritara pe care autoritatile romane o acorda, in dialogul bilateral cu Albania, inregistrarii unor evolutii pozitive privind situatia minoritatii aromane. „De asemenea, cei doi oficiali au trecut in revista evolutiile recente din vecinatatea estica a Uniunii Europene, procesele electorale din Georgia si Ucraina, precum si progresele realizate de statele partenere in implementarea obiectivelor Foii de Parcurs a Parteneriatului Estic pana la Summit-ul de la Vilnius (noiembrie 2013). in cadrul discutiilor, Titus Corlatean a reiterat sprijinul ferm acordat de tara noastra statelor din vecinatatea estica in avansarea procesului de asociere politica si integrare economica”, precizeaza MAE in cadrul unui comunicat.

Lobby pentru Republica Moldova

 In acest context, cei doi oficiali au evidentiat avansul important al Republicii Moldova in negocierea Acordului de Asociere UE- R. Moldova si a Acordului Cuprinzator de Comert Liber, precum si in cadrul dialogului pentru liberalizarea vizelor. seful diplomatiei romane a adresat multumiri comisarului european Stefan Fule si Comisiei Europene pentru sustinerea constanta acordata consolidarii relatiei dintre Uniunea Europeana si Chisinau, exprimandu-si speranta ca Republicii Moldova i se va asigura o perspectiva europeana clara in viitorul apropiat, mai precizeaza MAE. Comisarul european pentru Extindere si Politica Europeana de Vecinatate a reafirmat ca, in actualul context european, marcat de provocarile de ordin economic, este esentiala adancirea procesului de integrare a Uniunii, in paralel cu avansarea procesului de extindere. Totodata, inaltul oficial european a reiterat necesitatea continuarii progreselor in indeplinirea obiectivelor Parteneriatului Estic, evidentiind faptul ca Republica Moldova reprezinta, din acest punct de vedere, o poveste de succes.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *