Coreea de Nord, un al treilea test nuclear

, ,
 

Coreea de Nord, pregatita pentru un nou test nuclear

Coreea de Nord, pregatita pentru un nou test nuclear

Coreea de Nord pare sa se pregateasca pentru un al treilea test nuclear, a anuntat un cotidian sud-coreean, care citeaza o sursa guvernamentala. Mai multi sateliti americani au detectat miscari de persoane si vehicule in zona unde Coreea de Nord a efectuat doua teste nucleare, in octombrie 2006 si mai 2009, scrie Chosun Ilbo, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Dar oficiali militari si guvernamentali de la Seul au reactionat preocupat, afirmand ca niciun indiciu concret nu sugereaza un viitor test nuclear. „Miscari intense de persoane si vehicule au fost detectate recent la Punggye-ri”, subliniaza cotidianul sud-coreean, citand o sursa guvernamentala anonima. De asemenea, Phenianul pare sa efectueze reparatii la tuneluri care au fost distruse in timpul celor doua teste precedente, a adaugat sursa, citata de ziar, transmite agentia KARADENIZ PRESS.
„Dar pare putin probabil ca Nordul va efectua testul curand. Ar fi nevoie de inca trei luni” pentru a termina pregatirile pentru un al treilea test, a adaugat sursa. Un purtator de cuvant al Statului Major Interarme a declarat ca nu dispune de niciun indiciu privind eventualele pregatiri. „Nu avem nicio dovada concreta care sa sustina articolul” din Chosun Ilbo, a declarat el, potrivit Mediafax. „Urmarim cu atentie orice evolutie privind echipamentele nucleare ale Coreei de Nord si impartim informatiile pe care le avem cu toate tarile vizate”, a adaugat el. Un oficial din Ministerul sud-coreean al Apararii, care a solicitat anonimatul, a declarat ca acest tip de miscari sunt observate frecvent si ca ele sunt fara indoiala rezultatul operatiunilor de mentenanta a echipamentelor din zona.

Istorie nucleara

Phenianul a efectuat un prim test nuclear in octombrie 2006 si un al doilea in mai 2009 la Punggye-ri, in provincia Hamgyong de Nord, din nord-estul tarii. Al doilea test s-a desfasurat la o luna dupa ce tara s-a retras din negocierile multilaterale pe tema dosarului nuclear. Aceste negocieri, la care sunt invitate China, cele doua Corei, Japonia, Rusia si Statele Unite, vizeaza sa determine regimul comunist nord-coreean sa renunte la ambitiile nucleare, in schimbul unui important sprijin in domeniul energetic.
China, singurul aliat major al Coreei de Nord, a cerut, la mijlocul lunii octombrie, reluarea negocierilor. Cotidianul Wall Street Journal, care citeaza surse americane si asiatice, a afirmat la inceputul lunii ca aceste negocieri s-ar putea relua in ianuarie 2011. Perspectivele reluarii discutiilor s-au redus net, dupa torpilarea in martie 2010 a unei corvete sud-coreene, pe care o ancheta internationala a atribuit-o Phenianului. Coreea de Nord a negat in permanenta ca a fost implicata in acest incident soldat cu moartea a 46 de marinari sud-coreeni. La sfarsitul lunii septembrie, Coreea de Nord, o tara cu unul dintre cele mai inchise regimuri din lume, si-a anuntat oficial programul de succesiune in cazul decesului liderului sau, Kim Jong-Il, in varsta de 68 de ani. Acesta va fi succedat de fiul sau cel mai mic, in varsta de 27 de ani, Kim Jong-Un.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *