Cooperare militară pe axa Tbilisi-București. Marea Neagră, punct fierbinte pentru NATO și Kremlin

de | oct. 18, 2018 | Federatia Rusa, Federatia Rusa, Info Militar, Marea Neagra, Știri | 0 comentarii

Săptămâna trecută, ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, l-a primit pe generalul-maior Vladimer Chachibaia, șeful Statului Major General al Forțelor Armate Georgiene, care a efectuat o vizită oficială în România, în perioada 8-10 octombrie, la invitația şefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, relatează mass-media regională, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. În […]
F-16-principalul-avion-de-luptă-al-României

F-16-principalul-avion-de-luptă-al-României

Săptămâna trecută, ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, l-a primit pe generalul-maior Vladimer Chachibaia, șeful Statului Major General al Forțelor Armate Georgiene, care a efectuat o vizită oficială în România, în perioada 8-10 octombrie, la invitația şefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, relatează mass-media regională, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. În cadrul întâlnirii dintre ministrul Fifor şi generalul-maior Vladimer Chachibaia, au fost aduse în discuție teme de interes comun, precum cooperarea bilaterală și situația de securitate de la Marea Neagră.

Aspirații NATO

„La reuniunea ministerială NATO, de săptămâna trecută, am analizat, în cadru aliat, progresele înregistrate de Georgia în implementarea Pachetului substanţial NATO-Georgia (SNGP), evidențiindu-se nevoia de intensificare a dialogului dintre NATO şi Georgia. Asigurarea securității regionale este alt element-cheie al acestei cooperări, situația din zona Mării Negre continuând să fie caracterizată de evoluții complexe și diversificate. Apreciez angajamentul Georgiei la eforturile Alianței de asigurare a securității în regiune, ambele state având un rol important ca state riverane”, a declarat ministrul Fifor.

Agenda discuțiilor dintre generalul Nicolae Ciucă şi generalul-maior Vladimer Chachibaia a cuprins subiecte cu privire la identificarea unor noi domenii de cooperare între forţele armate ale celor două ţări, precum şi diversificarea modalităţilor de instruire în comun. Activitățile militare de cooperare româno-georgiene acoperă domenii cum ar fi: domeniul pregătirii personalului, domeniul medico-militar şi cel al protecţiei informaţiilor militare clasificate.

Fifor: „Rusia foloseşte Marea Neagră pentru a proiecta forţa în Mediterana de Est”

Ministrul apărării român, Mihai Fifor, a condamnat ameninţarea rusă în Marea Neagră, declarând în cadrul conferinţei Institutului Aspen de săptămâna trecută că „situaţia s-a schimbat dramatic în ultimul an, Rusia intensificându-şi activităţile militare în Marea Neagră” şi că „Rusia foloseşte Marea Neagră pentru a proiecta forţa în Mediterana de Est”. Mihai Fifor a menţionat că, în curând, se vor lansa două noi programe de achiziţii, iar pe timpul întâlnirii cu secretarul american al apărării, Jim Mattis, a menţionat achiziţionarea a încă cinci avioane F 16 din Portugalia, urmată de un viitor program de achiziţionare a 36 de avioane F 16 din SUA. Având în vedere că, în trecut, programele de achiziţii finalizate nu au fost un succes deosebit, tendinţa actuală, de achiziţionarea de sisteme integrate, mai ales din SUA, prezintă garanţia că nu vor fi eşecuri, consideră experții. Având în vedere că ameninţarea potenţială este de prim rang, numai sisteme moderne, achiziţionate corespunzător, pot asigura o descurajare credibilă: numai avioane F 16 din ultima generaţie, capabile să lupte în reţea, cu radare AESA şi avionică modernă, înarmate cu rachete aer-aer performante („beyond visual range”, respectiv „all-aspect”) pot asigura apărarea credibilă, mai consideră experții citați de mass-media română, preluată de KARADENIZ PRESS.

NATO, obiectiv-politico-militar-pentru-Georgia

NATO, obiectiv-politico-militar-pentru-Georgia

Kremlinul avertizează

Aderarea Georgiei la NATO ar putea declanşa „un conflict teribil” cu consecinţe catastrofale, a declarat prim-ministrul rus Dmitri Medvedev într-un interviu acordat postului de radio Kommersant FM, citat de mass-media internațională. El a subliniat că conflictul armat din 2008 dintre Georgia şi Osetia de Sud, care a implicat şi Rusia, putea fi prevenit. „Nu a fost inevitabil”, a insistat Medvedev.
Reamintim că în data de 12 iulie, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a reiterat intenţia Alianţei Nord-Atlantice de a primi Georgia în rândurile sale. Cu toate acestea, el nu a spus când aceasta s-ar putea întâmpla. La summitul NATO de la Bucureşti din 2008, statele membre au promis că Ucraina şi Georgia se vor alătura în viitor alianţei.

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova va considera extrem de negativă extinderea în continuare a NATO, inclusiv aderarea Georgiei şi a Ucrainei.

Jocul de-a șoarecele și pisica

În ultimele luni, avioane de luptă britanice și canadiene au fost implicate în mai multe acțiuni de interceptare a unor avioane militare ale Federației Ruse deasupra spațiului aerian al Mării Negre.

Într-unul dintre incidente, care a avut loc pe 22 august, avioanele de vanatoare Typhoon ale RAF, aflate in misiune la baza Mihai Kogalniceanu din Constanta, au interceptat doua avioane de lupta rusesti care s-au apropiat de spatiul aerian al NATO, deasupra Marii Negre.

De asemenea, pe 14 august, aeronavele Typhoon ale RAF au decolat ca raspuns la prezenta suspecta a 6 aeronave Su-24 FENCER, care operau in apropierea spatiului aerian NATO.

Flota militară rusă pune pe jar statele NATO din Marea Neagră

Flota militară rusă pune pe jar statele NATO din Marea Neagră

Exerciții militare ruse

La rândul său, Federația Rusă organizează frecvent exerciții militare pe teritoriul propriu și Peninsula Crimeea, acordând o atenție deosebită manevrelor din spațiul Mării Negre, testând permanent reacția statelor NATO din acest bazin. Astfel, la începutul lunii octombrie 2018, submarinele Krasnodar şi Novorossiisk, parte din Flota la Marea Neagră a Rusiei, au efectuat misiuni de antrenamente în Marea Neagră. „Submarinele Krasnodar şi Novorossiisk au început operaţiunile în conformitatecu planul de antrenament”, a declarat un oficial militar rus, citat de mass-media.

Cei de la bordul submarinelor au exersat, în mod special, controlul navelor şi algoritmul diverselor acţiuni, cum ar fi ajungerea la diferite adâncimi prin folosirea mai multor metode: atât de pe loc, cât şi în mişcare.

Krasnodar şi Novorossiisk fac parte din Proiectul 636 „Varșavianka”, fiind submarine diesel-electrice. Submarinele din Proiectul 636 sunt considerate a fi printre cele mai silenţioase submarine ruseşti, fiind supranumite „Gaura Neagră”. Ele beneficiază de sisteme mdoerne de radar şi comunicaţii şi rachete de croazieră Kalibr.

MIG-21 Lancer, nemodernizat

În prezent, la nivelul Ministerului Apărării Naționale nu se derulează niciun program de modernizare a aeronavelor MiG-21 Lancer, se arată într-un comunicat al ministerului transmis agenției de presă KARADENIZ PRESS. În ceea ce privește aeronavele MiG-21 Lancer, vă informăm că, de-a lungul timpului, au intrat în dotarea Forţelor Aeriene peste 400 de avioane MiG-21, ultimul avion de acest tip intrând în serviciu în anul 1982, mai arată comunicatul transmis redacției KARADENIZ PRESS.

În anul 1992, Forţele Aeriene Române au iniţiat un program de modernizare a aparatelor MiG-21, pentru a asigura interoperabilitatea cu NATO şi pentru a mări capacitatea acestora de a executa misiuni la cerinţele luptei aeriene moderne. Programul de modernizare a vizat crearea unor variante ale avionului, având la bază o configuraţie comună, în funcţie de misiunile pe care urmau să le execute: MiG-21 LanceR A (pentru misiuni aer-sol), LanceR B (versiune de instruire) şi LanceR C (optimizate pentru misiuni aer-aer), se mai mențioinează.

F-16 Fighting Falcon, principalul avion militar românesc

Concepția de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană în cadrul programului Avion multirol al Forțelor Aeriene, aprobată prin lege de Parlamentul României, se află în prezent în implementarea primei faze a Etapei de tranziție inițială, se mai arată în comunicatul transmis redacției. Realizarea capabilităţii militare Avion multirol a presupus, pe lângă achiziţia, într-o primă etapă, a celor 12 aparate de luptă F-16 Fighting Falcon din stocurile operaționale ale Forțelor Aeriene Portugheze, și modernizarea acestora la configurația MLU M5.2, pregătirea piloţilor, achiziţionarea armamentului necesar, modernizarea aeroporturilor militare și a infrastructurii specifice, precum şi instruirea personalului tehnico-ingineresc la standardele necesare operării acestui tip de aeronavă de luptă.

Operaționalizarea primei escadrile a Forțelor Aeriene Române dotată cu aeronave F-16 Fighting Falcon  – Escadrila 53 Aviație Vânătoare este în curs de finalizare, escadrila  urmând a atinge capacitatea operațională în cursul anului 2019.

Ministerul Apărării Naționale a inițiat demersurile pentru achiziționarea a încă cinci aeronave din Portugalia – dintre care unul în dublă comandă – pentru a completa Escadrila 53 Aviație Vânătoare și continuă procesul de identificare a celorlalte avioane F-16 necesare constituirii capabilității de apărare aeriană.

De la intrarea în serviciul Forțelor Aeriene Române, cele 12 aeronave F-16 Fighting Falcon au executat zboruri de antrenament și instruire, inclusiv participări la evenimente publice: Parada Naţională – 1 Decembrie 2017, BIAS (Bucharest International Air Show) 2017 şi 2018, Ziua Aviaţiei şi a Forţelor Aeriene în anii 2017 şi 2018, precum şi la activităţi dedicate Zilelor Porţilor Deschise de la Baza 86 Aeriană şi Baza 95 Aeriană, BSDA 2018 și Ziua Marinei în anul 2017. (M.B.)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *