Cooperare la Marea Neagra – Romania la OCEMN

, , , , ,
 

Secretarul de stat în MAE Luminiţa Odobescu a condus delegaţia României la reuniunea Consiliului Miniştrilor Afacerilor Externe ai Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre, care s-a desfăşurat luni la Belgrad, ocazie cu care a subliniat importanţa consolidării cooperării UE – OCEMN de o manieră flexibilă.
Luminiţa Odobescu a subliniat aprecierea faţă de continuitatea proiectelor promovate de ultimele trei preşedinţii în exerciţiu ale OCEMN (România, Rusia, Serbia), care au condus la finalizarea procesului de redactare a noii „Agende Economice pentru Viitor a OCEMN” – document de orientare strategică pentru cooperarea economică regională pentru următorul deceniu. Demnitarul român a accentuat totodată importanţa consolidării cooperării UE-OCEMN de o manieră flexibilă, astfel încât UE să devină un interlocutor constant pentru Organizaţie, contribuind inclusiv la creşterea profilului regional al OCEMN. Mesajul României a indicat „necesitatea substanţierii parteneriatului UE – OCEMN, bazată pe evaluarea pragmatică a resurselor existente şi cu luarea în considerare a noilor realităţi regionale, respectiv a politicilor şi instrumentelor pe care Uniunea le are în raport cu regiunea”.
De asemenea, Luminiţa Odobescu a arătat că noua echipă de conducere a secretariatului Organizaţiei, aleasă recent, va avea un partener solid în România în vederea creşterii performanţelor şi a obţinerii de rezultate concrete în relaţia cu UE. Reuniunea Consiliului, organizată sub preşedinţia în exerciţiu a Serbiei a reprezentat un moment de bilanţ al proiectelor lansate de preşedinţiile OCEMN anterioare, respectiv România, în primul semestru al anului 2011 şi Federaţia Rusă, în cel de-al doilea semestru al aceluiaşi an, în pregătirea lucrărilor Summit-ului de aniversare a 20 de ani de existenţă a OCEMN, care se va desfăşura la 26 iunie 2012, la Istanbul.
Conform MAE, Consiliul ministerial a adoptat o serie de decizii şi recomandări importante în contextul aniversar, printre care se numără „Agenda Economică pentru Viitor a OCEMN” şi Strategia de Comunicare Publică a Organizaţiei, cele două documente fiind propuse în 2011 de preşedinţia română a OCEMN, iar deciziile ministeriale privind modalităţile lor de pregătire fiind adoptate la reuniunea ministerială de la Bucureşti.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.