Controversatele caricaturi daneze cu profetul Mahomed, republicate intr-o carte

, , ,
 

Caricaturile daneze au provocat proteste violente in statele musulmane

Caricaturile daneze au provocat proteste violente in statele musulmane

Caricaturile cu Profetul Mahomed publicate in ziarul danez Jyllands-Posten in septembrie 2005, care au inflamat lumea islamica si au provocat dezbateri aprinse pe marginea libertatii presei, vor fi republicate in cartea editorului pe cultura a publicatiei, Flemming Rose, relateaza Hotnews. “The Tyranny of Silence”, care a fost lansata joi, are scopul de a spune povestea desenelor si de a le plasa in context. “Si le voi mai spune musulmanilor ca prin reproducerea paginii nu am intentionat sa ofensez sau sa insult pe nimeni. Aceste caricaturi fac parte din istorie,” a declarat Flemming miercuri intr-o conferinta de presa. “Ambitia mea modesta este aceea de a incerca sa ma explic, pentru ca ce am experimentat in ultimii 5 ani a fost o mare diferenta intre modul in care ma percep eu si modul in care ceilalti oameni ma privesc. Eu nu sunt un provocator. Sunt nerabdator sa vorbesc si sa ascult oamenii cu care nu sunt de acord,” a spus el.
La inceputul lunii septembrie 2010, unul dintre autorii desenelor, Kurt Westergaard, a primit un premiu in Germania din partea M100 Media Prize, inmanat de Angela Merkel. El a realizat cea mai cunoscuta caricatura, care il infatiseaza pe profet purtand un turban in forma de bomba cu fitilul aprins. Westergaard a declarat ca a dorit ca desenul sau sa arate cum unele persoane exploateaza imaginea profetului pentru a legitima teroarea. Anul trecut, politia daneza a arestat trei persoane suspectate ca au planuit asasinarea lui Westergaard.
Mai multe ziare din lume au republicat in 2006 caricaturile, invocand dreptul la libera exprimare, ceea a dus la demonstratii violente, soldate cu cel putin 50 de persoane ucise. Danemarca a fost nevoita sa inchida ambasade in unele tari predominant musulmane.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *