Contrabanda cu uraniu in valoare de 9 milioane de euro

, , ,
 

Republica Moldova combate traficul cu uraniu

Republica Moldova combate traficul cu uraniu

Aproape doua kilograme de uraniu de contrabanda au fost descoperite intr-un garaj din Chisinau, valoarea capturii fiind estimată la noua milioane de euro, anunta Ministerul Afacerilor Interna din Republica Moldova, citat de mass-media. In vizorul autoritatilor au ajuns sapte persoane, toate domiciliate in municipiul Chisinau. Una dintre acestea, originara din regiunea transnistreana, a ramas inca neidentificata. De asemenea, s-a stabilit ca doua persoane din grupare sunt fosti angajati ai Ministerului Afacerilor Interne, detinand gradele de maior si locotenent-colonel de politie. Trei dintre suspecti, aflati in arestul politie, au antecedente penale, fiind urmariti anterior de autoritatile din Republica. Moldova, Federatia Rusa si Romania pentru mai multe infractiuni, inclusiv si pentru pastrarea si comercializarea substantelor radioactive.

Criminalitate radioactiva

La 15 iunie 2010, Directia Investigare a Fraudelor a Departamentului politie a MAI a initiat prelucrarea operativa a unui grup criminal organizat care, potrivit informatiilor acumulate, cauta un canal de comercializare in tarile cu cerere sporita a materialelor radioactive – Uraniu 238. Materialul radioactiv (1,8 kg Uraniu 238) a fost introdus in tara prin contrabanda, iar infractorii intentionau sa-l comercializeze la pretul de 9 milioane de euro, a anuntat MAI. Pe parcursul prelucrarii operative, au fost efectuate 2 achizitii controlate a materialului radioactiv, in cantitate totala de 0,075 grame, care au fost expediate pentru expertizare prin intermediul Ambasadei SUA, organelor competente din aceasta tara. Ca rezultat, organele competente din SUA au confirmat faptul ca substanta achizitionata este un produs radioactiv de model Uraniu 238, mai precizeaza sursa citata de agentia KARADENIZ PRESS.
Astfel, sustine Ministerul Afacerilor Interne, la data 20 iulie 2010, in municipiul Chisinau, au fost retinuti in flagrant suspectii, de la care au fost ridicata cantitatea de 1,8 kg de Uraniu 238. La examinarea materialului radioactiv au participat patru experti straini din SUA, angajati ai Serviciului Situatii Exceptionale al MAI, ai Ministerului Apararii si ai Agentiei Nationale de Reglementare a Activitatii Nucleare si Radiologice.

Perchezitii multiple

De asemenea, au fost efectuate 12 perchezitii la domiciliile suspectilor, prilej cu care, in garajul lui Sajin Sergiu, au fost depistate si ridicate 620 de cartuse pentru automatul AK 74 si pistolul PM; o grenada de lupta de model F1 cu focos; un pistol confectionat in mod artizanal si un revolver; placi de inmatriculare a mijloacelor de transport, pasapoarte de tip sovietic, facturi fiscale de evidenta stricta in numar de 3300 bucati.
Potrivit specialistilor de la Agentia Nationala de Reglementare a Activitatii Nucleare si Radiologice si Serviciul Situatii Exceptionale al MAI, produsul depistat este material radioactiv Uraniu 238, care poate fi folosit in industria civila nucleara, la fabricarea combustibilului pentru cetralele nucleare, la reactoarele de cercetari, precum si in scopuri militare, la producerea armelor de distrugere in masa. La solicitarea autoritatilor de la Chisinau, Centrul Atomic de Investigatii din Germania urmeaza sa efectueze expertiza specializata pentru a stabili procentul de imbogatire si tara de origine a produsului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *