Consulatele romanesti din Republica Moldova, la primul examen

de | iul. 16, 2010 | Alte regiuni, R. Moldova, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

După o primă evaluare a impactului ce l-a avut deschiderea celor două consulate la Bălţi şi Cahul, prezentată public astăzi, 16 iulie 2010, în cadrul unei conferinţe de presă, ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurcă, considera că impactul s-a produs atât asupra cererii de servicii consulare, cât şi asupra activităţii secţiei consulare de la Chişinău

Diplomatia romaneasca sprijina Republica Moldova

Diplomatia romaneasca sprijina Republica Moldova

După o primă evaluare a impactului ce l-a avut deschiderea celor două consulate la Bălţi şi Cahul, prezentată public astăzi, 16 iulie 2010, în cadrul unei conferinţe de presă, ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurcă, considera că impactul s-a produs atât asupra cererii de servicii consulare, cât şi asupra activităţii secţiei consulare de la Chişinău. „Ne bucurăm că ceea ce facem stârneşte interes public şi răspunde unei nevoie”, a declarat Lazurcă, citat de mass-media de la Chisinau, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. „La consulatul român din Chişinău, într-o săptămână, numărul mediu săptămânal al solicitărilor de permise pentru micul trafic s-a redus cu 40%, ceea ce este un fenomen normal”, a declarat şeful secţiei consulare din capitală Tiberiu Trifan. Aceasta pentru că cei mai mulţi dintre solicitanţi sunt concentraţi în zonele din apropierea frontierei, explică Trifan. Astfel, în această săptămână, au fost înregistrate 350 de solicitări la secţia consulară din Chişinău, 185 – la cea din Cahul, 121 – la cea din Bălţi.

Vize pentru toti

După instituirea celor două consulate, numărul de vize solicitate la secţia consulară din Chişinău nu s-a modificat semnificativ. Astfel, în săptămâna 5-9 iulie 2010, când funcţiona doar consulatul din capitala Republicii Moldova, numărul de vize solicitate a fost de 3303. În această săptămâna, prima de când funcţionează consulatele din Bălţi şi Cahul, numărul de vize solicitate la consulatul din Chişinău a scăzut uşor până la 3169. „A avut loc doar o schimbare psihologică. Situaţia s-a detensionat, nu mai sunt cozi interminabile în faţa consulatului din Chişinău, oamenii vin pe rând pe parcursul zilei”, a declarat Tiberiu Trifan. Diplomatul roman a mai menţionat că numărul de vize solicitate în această săptămână la consulatul general din Cahul a fost de 360, iar la cel din Bălţi – 557.
Reamintim că oficiile consulare ale României la Bălţi şi Cahul au fost deschise oficial in data de 9 iulie 2010. La acest eveniment au participat ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Iurie Leancă şi ministrul Afacerilor Externe al României Teodor Baconschi. „Cu cât cele două state (România şi Republica Moldova – n.r.) se înţeleg mai bine cu atât orizontul european al Republicii Moldova se lărgeşte mai mult”, declarare atunci ministrul român. Operaţionalizarea celor două consulate a avut loc la mai puţin de 8 luni de la semnarea de către preşedintele României Traian Băsescu a decretului de înfiinţare, iar pentru deschiderea lor au fost cheltuiţi aproape 2 milioane de euro.

Responsabilitate marita

În martie 2011 România preconizează să intre în spaţiul Schengen, ceea ce implică, de regulă, şi anumite schimbări în procedura de acordare a vizelor unice, au declarat surse diplomatice romanesti de la Chisinau, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Chiar dacă aderarea la spaţiul Schengen prezintă cu siguranţă avantaje mari pentru circulaţia fără obstacole a cetăţenilor europeni pe teritoriul UE, există mari temeri că această schimbare va diminua posibilitatea cetăţenilor moldoveni de a călători în România, relateaza si mass-media de la Chisinau.
La randul sau, ambasadorul roman la Chisinau, Marius Lazurcă, a declarat că din moment ce România va intra în spaţiul Schengen va trebui să se conformeze anumitor reguli generale de securitate a graniţelor şi a spaţiului european, fara insa ca modul de prestare a serviciilor consulare sa se schimbe. Conform declaratiilor ambasadorului roman, citat de catre cotidianul „Timpul”, munca pentru consulate va fi mai anevoioasă, deoarece acestea vor trebui să păstreze acelaşi ritm de lucru şi să analizeze cu atenţie sporită fiecare cerere de viză. Prin urmare, răspunderea misiunilor consulare române din Republica Moldova va fi mai mare. Totodată ambasadorul a recunoscut faptul că din martie 2011 vizele unice se vor acorda contra cost, aşa cum prevăd regulile ce se aplică de către toate statele din spaţiul Schengen.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *