Consiliul National de Tranzitie din Libia, recunoscut la Paris. Urmeaza UE?

, ,
 

 

Nicolas Sarkozy si Mahmoud Jibril (foto elysee.fr)

Nicolas Sarkozy si Mahmoud Jibril (foto elysee.fr)

Franta a devenit joi, 10 martie, prima tara care a recunoscut Consiliul National de Tranzitie din Libia, ca unic reprezentant „legitim” al poporului libian, si va trimite, in curand, la Benghazi, un ambasador, a informat presedintia franceza, potrivit presei internationale. Aceasta recunoastere a fost anuntata dupa reuniunea la care au participat presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si responsabilii pe probleme internationale ai CNT, Mahmud Jibril si Ali Essaui, care au declarat ca acest consiliu va trimite un ambasador la Paris. Jibril si Essaui au explicat ca Sarkozy le-a spus ca va prezenta la Bruxelles un „plan global” pentru a „ajuta poporul libian” si a-l „salva de la masacru”. La sfarsitul reuniunii, Nicolas Sarkozy a strans mana oaspetilor sai in fata camerelor de luat vederi, dar a evitat sa faca declaratii. La Berlin, secretarul de stat in Ministerul german al Afacerilor Externe, Werner Hoyer, si-a exprimat joi reticenta fata de recunoasterea Consiliului National de Tranzitie, format de opozitia libiana, ca singura autoritate legitima din Libia. „Consider ca situatia este inca prea confuza ca sa putem decide cum sa procedam”, a declarat Werner Hoyer. La randul sau, premierul italian Silvio Berlusconi a declarat ca este de preferat sa se astepte pozitia Uniunii Europene pe tema recunoasterii CNT. Tot joi, ministrul francez al afacerilor externe, Alain Juppe, a afirmat – inainte de inceperea unei reuniuni la Bruxelles – ca Parisul si Berlinul doresc ca europenii sa angajeze dialogul cu „noii responsabili libieni”, reafirmand ca Muammar Gaddafi, „discreditat”, trebuie sa plece. Alaturi de Alain Juppe, ministrul german al afacerilor externe Guido Westerwelle a spus ca „dictatorul” Gaddafi trebuie sa plece. Seful diplomatiei portugheze Luis Amado a afirmat la randul sau ca i-a spus unui emisar al Tripoli, primit miercuri la Lisabona, ca regimul colonelului Muammar Gaddafi este „terminat” in ochii comunitatii internationale.

NATO a inceput supravegherea spatiului aerian

NATO a inceput supravegherea spatiului aerian al Libiei 24 din 24 de ore, in timp ce avioane ale guvernului libian au lansat raiduri asupra pozitiilor rebelilor in cadrul unui efort de infrangere a revoltei impotriva liderului libian Muammar Gaddafi. Avioanele NATO vor monitoriza spatiul aerian al Libiei pentru a colecta mai multe informatii de pe teren in vederea luarii de decizii, a afirmat joi secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen, in timp ce ministrii apararii din cadrul Aliantei s-au reunit pentru a analiza optiunile pentru Libia. „Am extins supravegherea deasupra Mediteranei. Monitorizarea de catre avioanele noastre a situatiei ne va furniza o imagine mai buna despre ceea ce se intampla si, desigur, aceasta va ameliora imaginea si este o preconditie pentru evaluarea situatiei cu acuratete”, a precizat Anders Fogh Rasmussen. Avioane NATO trebuie sa intre in spatiul aerian al Libiei pentru a observa situatia, avand in vedere raza radarului. NATO are 17 avioane E-3S, cateva dintre care actioneaza in prezent deasupra Afganistanului. Alianta Nord-Atlantica a decis luni instituirea supravegherii aeriene asupra Libiei.

Rusia, de acord cu sanctiunile ONU

Presedintele rus Dmitri Medvedev a semnat un decret privind „Masurile pentru indeplinirea rezolutiei Consiliului de Securitate al ONU 1970 din 26 februarie 2011”, vizind sanctiuni impotriva Libiei. Decretul interzice livrarea de arme, munitii si echipamente militare statului nord-african. Consiliul de Securitate al ONU a adoptat la sfirsitul lunii februarie, in unanimitate, o rezolutie prin care impune sanctiuni severe colonelului Muammar Gaddafi, familiei sale si apropiatilor regimului libian. Printre sanctiunile adoptate de cele 15 state membre se numara in special un embargo asupra vinzarii catre Libia de arme si materiale conexe si interdictia de a calatori pe teritoriul tarilor membre pentru 16 persoane, printre care Muammar Gaddafi, sapte fii si fiica sa si persoane puternic legate de regim, cum ar fi seful securitatii personale a lui Gaddafi, ministrul apararii sau directorul serviciului secret al armatei. Prin aceasta rezolutie, membrii Consiliului de Securitate considera ca „atacurile sistematice” actuale impotriva populatiei civile din Libia „pot fi asimilate crimelor impotriva umanitatii”.

Parlamentul European cere recunoasterea CNT din Libia

Deputati europeni solicita Inaltului Reprezentant Catherine Ashton sa initieze recunoasterea Consiliului national de tranzitie. Rezolutia solicita statelor membre sa fie pregatite pentru posibilitatea unei zone cu interdictie de survol pentru a stopa violentele si criza umanitara din Libia. Rezolutia semnata de toate grupurile politice solicita Uniunii Europene recunoasterea Consiliului National interimar drept autoritatea oficiala care reprezinta opozitia libiana. Statele membre ar trebuie „sa fie pregatite pentru o eventuala decizie a CS al ONU privind masuri suplimentare, inclusiv posibilitatea instituirii unei zone de excluziune aeriana pentru preintampina astfel un atac impotriva populatiei civile”, in conformitate cu un mandat al ONU si in coordonare cu Liga Araba si Uniunea Africana, au subliniat deputatii intr-o rezolutie adoptata cu 584 voturi pentru, 18 impotriva si 18 de abtineri. In cadrul dezbaterii, doar grupul GUE/NGL s-a exprimat impotriva acestei idei. Cu scopul de a sprijini reprezentantii societatii libiene si de a le da o anumita credibilitate internationala, deputatii solicita Uniunii sa stabileasca relatii cu reprezentantii Consiliului national de tranzitie si sa inceapa procesul de a le oficializa. Parlamentul European a condamnat cu cea mai mare determinare cazurile sistematice de incalcare a drepturilor omului in Libia de catre regim, solicitand lui Muammar Gaddafi sa renunte la putere.

Asistenta umanitara

Preocupati de criza umanitara alarmanta – se estimeaza ca in jur de 200 000 de persoane au parasit Libia – deputatii europeni solicita statelor membre „sa furnizeze avioane si ambarcatiuni pentru repatrierea sau reamplasarea migrantilor, solicitantilor de azil sau a refugiatilor libieni si sa acorde sprijin financiar, la solicitarea comuna a UNHRC-OIM (Organizatia Internationala pentru Migratie). La solicitarea deputatilor italieni si maltezi si in ciuda anumitor rezerve initiale exprimate de anumite delegatii nationale, in rezolutie se face referire la principiul solidaritatii in ceea ce priveste responsabilitatea comuna: Comisia trebuie sa asigure ca toate masurile necesare, inclusiv de natura financiara, umana sau tehnica, sunt luate pentru a garanta o reactie adecvata a UE in caz de fluxuri masive de imigranti. Recenta decizie unanima a Adunarii Generale ONU de a suspenda Libia din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (UN HRC), care se reuneste in prezent la Geneva pana la 25 martie, a fost salutata de catre deputati. Condamnand incalcarile grave ale drepturilor omului in aceasta tara, deputatii atrag atentia ca unele dintre acestea ar putea fi considerate chiar crime impotriva umanitatii si solicita „trimiterea unei comisii internationale independente de ancheta in Libia pentru a investiga toate cazurile presupuse de incalcare a dreptului international in materie de drepturile omului”, in rezolutia privind cea de-a 15 sesiune a UN HRC.

Sugestii pentru guvernele Uniunii Europene

La aceste recomandari, se adauga si cateva sugestii guvernelor UE, in contextul viitoarei reuniuni extraordinare a Consiliului. In primul rand este vorba despre inghetarea activelor trebuie sa le includa si pe cele gestionate de Autoritatea Libiana de Investitii, precum si veniturile din vanzarile de gaze naturale si de petrol. De asemenea trebuie sa se asigure restituirea viitoare a activelor inghetate catre poporul libian. In al doilea rand, este vorba despre dezvoltarea unei politici UE de vecinatate mai ambitioase si eficiente, care sa includa printre prioritati sale independenta justitiei, lupta impotriva coruptiei, libertatea presei si respectarea drepturilor fundamentale.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *