Consiliul Europei cu ochii pe Ucraina, dupa respingerea apelului Iuliei Timosenko

, ,
 

Consiliul Europei şi-a exprimat, miercuri, “consternarea” faţă de respingerea de către Curtea de Casaţie de la Kiev a apelului înaintat de fostul prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko împotriva condamnării sale la şapte ani de închisoare.
“Date fiind numeroasele întrebări care au fost ridicate cu privire la procedurile judiciare care au dus la condamnarea sa, ne aşteptam ca Curtea de Casaţie să îi accepte apelul”, afirmă într-un comunicat preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, deputatul francez Jean-Claude Mignon, şi co-raportorii pentru Ucraina, Mailis Reps (Estonia) şi Marietta de Pourbaix-Lundin (Suedia). Totodată, co-raportorii şi-au anunţat intenţia, “în urma unei invitaţii a preşedintelui” ucrainean Viktor Ianukovici, de a se deplasa în Ucraina în septembrie, “pentru a examina posibile piste politice de rezolvare a acestei chestiuni în spiritul normelor Consiliului Europei”.
Ei au “reamintit că preşedintele Ianukovici le-a indicat în mod clar că este pregătit să intervină în acest caz dacă apelul dnei Timoşenko ar fi respins de Curtea de Casaţie”. “În consecinţă, îi solicităm să îşi respecte cuvântul cât mai curând pentru a găsi o soluţie la situaţia foştilor membri ai guvernului încarceraţi. Aceste cazuri nu ar trebuie lăsate să greveze asupra viitoarelor alegeri” legislative din Ucraina, de la 28 octombrie, conchid semnatarii. Ucraina este membră a Consiliului Europei din anul 1995.
Curtea de Casaţie din Ucraina a respins miercuri recursul fostului premier Iulia Timoşenko şi a confirmat astfel condamnarea sa la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere. Închisă de un an, Iulia Timoşenko a fost condamnată în luna octombrie la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere în urma semnării unui contract de gaze cu Rusia considerat dezavantajos pentru Kiev în perioada în care era şefa guvernului. Fostul premier a contestat verdictul, pe care l-a denunţat ca fiind o răzbunare politică a preşedintelui Viktor Ianukovici, ales în 2010.
Cazul Timoşenko a provocat o criză gravă în relaţiile dintre Kiev şi Occident, care denunţă motivaţia politică a afacerii şi cere eliberarea opozantei, împiedicată să candideze la alegerile legislative de la 28 octombrie din Ucraina. Suferind de hernie de disc, Iulia Timoşenko a fost transferată în mai din închisoarea sa din Kharkiv într-o clinică publică.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *