Consilier prezidential: Ucraina incalca normele pentru protectia minoritatilor

, , , ,
 

Adoptarea de către Parlamentul ucrainean a legii prin care se instituie aşa-zisa limbă moldovenească drept limbă regională e o negare a identităţii românilor din Ucraina, consideră Consilierul preşedintelui României pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Eugen Tomac.
El a avertizat că Ucraina încalcă atât normele elementare privind protecţia minorităţilor naţionale, precum şi Carta europeană a limbilor minoritare şi regionale la care este parte. O asemenea abordare manifestă un dispreţ faţă de una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene”, consideră Eugen Tomac.
“Ucraina încearcă astfel să-şi asume o teza stalinistă, apărută în  1924, atunci când a fost creată Republica Autonomă Socialistă Sovietică Moldovenească, a declarat Eugen Tomac. Atât la Chisinau, cât şi la Kiev trebuie să se înteleaga clar că limba moldoveneasca nu există, a punctat oficialul român.
Rada Supremă a Ucrainei, a adoptat, marţi, o lege prin care este garantată utilizarea limbilor regionale, printre  moldoveneasca, româna, rusa şi altele.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *