Conflictele din Alianţa de la Chişinău decapiteaza armata Republicii Moldova

, , ,
 
Generalul Dominic, victima a jocurilor politice de la Chisinau

Generalul Dominic, victima a jocurilor politice de la Chisinau

Seful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, Iurie Dominic, a fost demis astăzi din functia pe care o detine, proiectul privind eliberarea sa din functie fiind prezentat în sedinta Guvernului de la Chisinau. Generalul Dominic a dost demis la ordinul presedintelui interimar, Marian Lupu, „ca urmare a necesităţii întăririi şi menţinerii disciplinei militare si neadmiterii pentru viitor a abaterilor de la regulamentele militare”. Anuntul vine pe fondul intensificarii colaborarii dintre fortele militare ale statelor membre NATO si armata Republicii Moldova, colaborare contestata de fortele politice rusofone de la Chisinau.
Potrivit ordinului semnat de Marian Lupu, „se atenţionează Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne (Departamentul Trupelor de Carabineri) şi Serviciul Grăniceri asupra necesităţii întăririi şi menţinerii disciplinei militare. Ministrul apărării să iniţieze procedura legală de demitere din funcţie a domnului Iurie Dominic, şef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, Comandant al Armatei Naţionale”.
De asemenea, Consiliului Colegial al Ministerului Apărării, întrunit, vineri 23 septembrie a decis eliberarea din fucție a comandantului Brigazii de infanterie motorizată „Dacia”, locotenent-colonelul Andrei Grosu. Iniţial, Ministrul Apărării de la Chisinau, liberalul Vitalie Marinuta, a refuzat să comenteze această decizie. „Nu am primit încă niciun document. O să comentez atunci când o să-l văd”, a declarat Marinuţa.

Speculaţii politice

Lupu, în calitate de comandant suprem al fortelor armate, a semnat vineri, 23 septembrie, ordinul de demitere a lui Iurie Dominic, şef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, Comandant al Armatei Naţionale. Ordinul cu privire la demiterea sefului Marelui Stat Major al Armatei Naţionale a venit după ce săptămâna trecută un soldat din Brigada de infanterie motorizată „Dacia” a fost împuşcat din imprudenţă de santinela care se afla în serviciul de gardă.
Surse politice de la Chisinau, citate de mass-media locala, au declarat ca miza reala a conflictului este lupta pentru controlul asupra Armatei Nationale dintre partidele politice, membre ale AIE. Sursele citate au mai adaugat ca generalul Iurie Dominic, considerat un apropiat al PLDM, condus de premierul Vlad Filat, va fi inlocuit de un inalt ofiter agreat de Partidul Democrat din Moldova, condus de presedintele interimar Marian Lupu. Potrivit surselor oficiale, printre candidati se numara  Vitalie Stoian, locţiitor şef Marele Stat Major al Armatei Naţionale, Director al Marelui Stat Major, apropiat al conducerii PDM.

Filat regreta

Premierul libral-democrat Vlad Filat s-a arătat nemultumit de demiterea lui Dominic, reşateaza mass-media locala. „Păcat, pentru că domnul Dominic e un profesionist desăvârsit. Am avut ocazia să-l cunosc personal. Asa se întâmplă că la noi responsabilitatea se pune pe seama unei singure persoane. Să-i transmiteti multumiri pentru activitatea sa. Sper că motivele au fost suficiente si pertinente”, a mentionat Filat. „Sper ca atunci când voi veni cu remanieri, bazate pe argumente, să fie aceeasi abordare”, a mai spus Filat, citat de mass-media.

Colaborarea militara SUA-R. Moldova, continua

Relaţiile bilaterale dintre Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii în diferite domenii, inclusiv cel militar, au fost temele de bază a întrevederii dintre ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, şi William H. Moser, ambasadorul SUA. În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au făcut un schimb de opinii asupra stadiului actual al relaţiilor bilaterale între Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii, exprimîndu-şi convingerea că există toate premisele pentru amplificarea acestora în condiţii reciproc avantajoase. Ministrul Marinuţa a mulţumit guvernului SUA pentru susţinerea acordată MAp la realizarea diferitor programe de modernizare a Armatei Naţionale, oferirea burselor de studii pentru militarii moldoveni în instituţiile de învăţămînt din SUA, implementarea proiectelor comune în beneficiul întregii societăţi moldoveneşti. Vitalie Marinuţa l-a felicitat pe William H. Moser cu numirea acestuia în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova, exprimîndu-şi convingerea că colaborarea dintre statele noastre va fi în continuarea fructuoasă şi reciproc avantajoasă. La rîndul său, Ambasadorul William H. Moser, a reiterat că ţara sa susţine în continuare aspiraţiile reformatoare ale poporului Republicii Moldova, specificînd disponibilitatea SUA de a rămîne un partener credibil şi pe viitor. Oficialul american s-a mai arătat convins de utilitatea domeniilor de colaborare dintre ministerele apărării ale Moldovei şi SUA.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *