Conducerea israeliana, divizata de problema palestiniana

, ,
 

Ministrul de Externe israelian, Avigdor Lieberman, arunca in aer procesul de pace din Orientul Mijlociu

Ministrul de Externe israelian, Avigdor Lieberman, arunca in aer procesul de pace din Orientul Mijlociu

Discursul ministrului israelian de Externe, Avigdor Lieberman, in fata ONU cu privire la reglementarea conflictului israeliano-palestinian nu reprezinta pozitia oficiala a Guvernului israelian, se arata intr-un comunicat al biroului de presa al premierului Benjamin Netanyahu, citat de mass-media regionala. Comunicatul lui Netanyahu pare sa se refere in special la pasajele din interventia lui Lieberman in care acesta pledeaza pentru un “schimb de teritorii cu populatiile lor” ca o solutie la conflict, mai degraba decât la cele privind “un acord interimar pe termen lung”, excluzând o rezolvare imediata.
“Continutul discursului ministrului de Externe la Natiunilor Unite nu a fost coordonat cu premierul”, subliniaza comunicatul publicat la Ierusalim. “Premierul Benjamin Netanyahu este cel care se ocupa de negocieri diplomatice. Diferitele aranjamente pentru pace sunt definite numai la masa negocierilor si nu in alta parte”, adauga biroul de presa al lui Netanyahu.

Baricada Lieberman

In pofida titlului sau oficial, Lieberman nu participa la negocierile de pace israeliano-palestiniene, care au redemarat la 2 septembrie la Washington. Lieberman a reluat, de asemenea, o idee favorita lui, abandonearea “principiului teritorii contra pace”, care sustine procesul de pace israeliano-palestinian de circa 20 de ani, pentru a-l substitui cu cel al schimbului de teritorii cu populatiile lor. “Nu vorbesc despre deplasarea populatiilor, ci mai degraba despre deplasarea frontierelor pentru a reflecta mai fidel realitatile demografice”, a precizat el, referindu-se la dorinta sa de a trece sub administratie palestiniana o parte din minoritatea araba din Israel, in schimbul anexarii unor colonii evreiesti din Cisiordania, cu locuitorii lor. In fata criticilor generate de o precedenta interventie a sa pe aceasta tema la 19 septembrie, ministrul a dat asigurari ca exprima o “parere personala”. “Nu este pozitia oficiala a Guvernului nostru”, a declarat el.
Lieberman, considerat un ultranationalist, lider al principalei formatiuni politice a cetatenilor israelieni proveniti din fostul spatiu sovietic, este cunoscut pentru pozitia sa radicala fata de problema palestiniana, dar este pentru prima data când le expune in fata unei astfel de adunari.

Israelul, stat al poporului evreu

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a cerut palestinienilor să recunoască Israelul ca “stat al poporului evreu”, vorbind despre “două state pentru două popoare”, ca parte a unei soluţii la conflictul israeliano – palestinian. “Noi spunem că soluţia o reprezintă două state pentru două popoare, adică un stat naţional evreiesc şi un stat naţional palestinian. Un acord de pace se bazează, în primul rând, pe recunoaşterea  Israelului ca stat naţional al poporului evreu”, le-a spus Netanyahu miniştrilor adunaţi la şedinţa de guvern săptămânală. În ciuda speranţelor lui Netanyahu, palestinienii nu se arată prea încântaţi de propunere. “Israelul îşi poate spune cum doreşte. Noi nu trebuie să recunoaştem aceste definiţii”, a declarat Abbas săptămâna trecută.

Palestina, membra ONU intr-un an

Presedintele SUA, Barack Obama, considera ca, intr-un an, “Palestina” ar putea deveni membra a Natiunilor Unite, daca procesul de pace din Orientul Mijlociu va avea succes, relateaza surse diplomatice americane, citate de mass-media internationala. Presedintele american le-a reamintit principalilor actori din Orientul Mijlociu de traditia de toleranta a iudaismului, crestinismului si islamului pentru a ajunge la un tratat de pace. “Daca vom face acest lucru, cand vom reveni aici anul viitor, am putea avea un acord care sa ne ajute sa primim un nou membru ONU: un stat palestinian independent, care sa coexiste in pace cu Israelul”, a declarat Obama. Discursul presedintelui american la tribuna Adunarii Generale ONU intervine intr-un moment crucial pentru negocierile de pace intre palestinieni si israelieni.
Negocierile au fost reluate la inceputul lui septembrie si sunt intermediate de Statele Unite. Un moratoriu privind constructiile in coloniile israeliene din Cisiordania expira la sfarsitul lunii septembrie, iar palestinienii cer prelungirea acestuia. Fostul premier israelian Ehud Olmert a afirmat – duminica, intr-o conferinta la Tel-Aviv – ca SUA au acceptat sa primeasca 100.000 de refugiati palestinieni in cazul unui eventual acord de pace in Orientul Mijlociu, informeaza presa israeliana, citata de agentia KARADENIZ PRESS. SUA au acceptat sa acorde nationalitate americana pentru 100.000 de refugiati, in timp ce Israelul ar accepta mai putin de 20.000, a indicat Olmert. “Cifra dezbatuta este de sub 20.000, dar aceasta ar implica sfarsitul conflictului armat si asigurarea palestinienilor ca nu vor mai reclama nimic”, potrivit site-ului. Ehud Olmert a facut aceasta afirmatie in cadrul unei conferinte organizate de Initiativa Genevei, organizatie nonguvernamentala care reuneste responsabili si intelectuali din ambele tabere pentru a defini contururile unui acord de pace.

Negocieri cu repetitie

Fostul premier a participat la convorbiri de pace cu palestinienii din noiembrie 2007 pana la sistarea lor dupa un an, cand Israelul a lansat o operatiune militara devastatoare in Fasia Gaza. “Daca ajungeam la un acord, aceasta ar fi schimbat fata lumii in tot Orientul Mijlociu. Nu este vina noastra (ca nu s-a ajuns). Daca nu exista acord, este pentru ca palestinienii nu erau pregatiti sa faca pasul pe care noi l-am facut”, a estimat el. Problema refugiatilor palestinieni se anunta a fi una dintre cele mai delicate in negocierile de pace directe incepute la inceputul lunii septembrie. Palestinienii doresc ca Israelul sa recunoasca “dreptul la intoarcere” palestinienilor care au fugit sau au fost expulzati in cursul crearii statului evreu in 1848. Impreuna cu descendentii lor, numarul lor este estimat la 4,7 milioane de persoane. Israelul respinge aceasta cerere, estimand ca ei trebuie sa fie primiti in cadrul viitorului stat palestinian.

Reprezentanta ridicata la rang de misiune diplomatica

Guvernul spaniol a decis ridicarea rangului reprezentantei palestiniene din Madrid, in perspectiva stabilirii si recunoasterii unui stat palestinian, ca urmare a procesului de negocieri recent relansat la Washington in 2 septembrie. De acum, aceasta se va numi Misiunea Diplomatica a Palestinei, dupa ce anterior, aceasta purta denumirea de Delegatia Generala a Palestinei, informeaza un comunicat de presa transmis de directia generala pentru comunicare externa din Ministerul spaniol al Afacerilor Externe. In comunicatul mentionat se arata ca Spania sprijina activ negocierile de pace dintre israelieni si palestinieni, al caror obiectiv principal este stabilirea unui stat palestinian independent, democratic si viabil, care sa existe in pace si siguranta alaturi de statul Israel. De asemenea, Spania sprijina si proiectul de constructie nationala al Autoritatii Nationale Palestiniene. Drept urmare, seful reprezentantei palestiniene in Spania va fi delegat-sef al Misiunii nou denumite, si va avea rang de ambasador, tratat fiind exact ca ceilalti sefi de misiune. Totodata, guvernul spaniol va recunoaste, potrivit prevederilor dreptului international, inviolabilitatea cladirilor, arhivelor si documentelor Misiunii, precum si statutul de imunitate al membrilor acesteia.

Negocieri la Bucuresti

O runda neoficiala de negocieri intre autoritatile israeliene si Autoritatea Palestiniana a avut loc la Bucuresti in prima jumatate a lunii septembrie, relateaza surse diplomatice palestiniene de la Bucuresti si Ankara, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Intrevederea a avut loc la o saptamana dupa reuniunea istorica din Statele Unite dintre premierul israelian, Benjamin Netanyahu, si presedintele palestinian, Mahmoud Abbas, in incercarea de relansare a dialogului direct, sub egida presedintelui american Barack Obama. Conform surselor citate, reuniunea de la Bucuresti a avut un caracter tehnic, pentru identificarea solutiilor politice, umanitare si economice imediate ce ar trebui implementate de cele doua parti pentru a facilita revenirea la masa tratativelor. Cele doua delegatii au convenit pregatirea unei noi runde de negocieri la sfarsitul lunii septembrie 2010, care se va desfasura tot in Romania. Din delegatiile celor doua parti au facut parte responsabili politici, militari, precum si oficiali din cadrul serviciilor de securitate ale celor doua parti.
Surse oficiale de la Bucuresti au refuzat sa detalieze rolul concret al diplomatiei romanesti in spinoasa problema a procesului de pace israeliano-palestinian, declarand insa ca Romania va sustine orice efort diplomatic si politic destinat relansarii acestuia. Oficialii de la Bucuresti au mai declarat ca Romania si-a manifestat disponibilitatea de a gazdui o intalnire oficiala dintre premierul israelian Benjamin Netanyahu si presedintele palestinian Mahmoud Abbas, ca parte a relansarii procesului de pace, propunere acceptata „in principiu” de catre oficialii israelieni si palestinieni.

Solicitari israeliene

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, i-a solicitat presedintelui palestinian, Mahmoud Abbas, sa recunoasca Israelul ca stat evreu, anuntand, totodata, necesitatea unor “concesiuni dureroase” din partea celor doua tabere, pentru obtinerea pacii in Orientul Mijlociu. “Asteptam sa recunoasteti Israelul ca stat-natiune al poporului evreu”, a declarat el, in deschiderea primelor negocieri directe israeliano-palestiniene, dupa 20 de luni. “Este posibila concilierea unui stat palestinian cu securitatea Israelului”, a continuat el, citat de mass-media regionala. “Este o sansa fara precedent de a pune capat unui conflict de un secol”, dar obtinerea pacii “nu va fi usoara. O pace veritabila si durabila va fi obtinuta doar prin concesiuni dureroase de ambele parti”, a adaugat premierul israelian. “Ne asteptam la zile grele, pana la obtinerea pacii”, a dat Netanyahu asigurari, multumindu-i lui Abbas ca a condamnat atentatele din ultimele zile impotriva colonistilor evrei, in Cisiordania. Netanyahu a citat, ca exemplu, o scena biblica, din Geneza, in care cei doi fii ai lui Abraham, fondatorii natiunii evreiesti si, respectiv, arabe, isi unesc eforturile pentru a-si inhuma tatal. “Shalom, Salaam, Peace”, a conchis el.

Referendum pentru pace

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, “nu exclude organizarea unui referendum” in Israel, daca va reusi sa ajunga la un acord de pace cu palestinienii, a anuntat recent postul israelian public de radio. Citand surse apropiate premierului, postul precizeaza ca un asemenea referendum ar putea sa aiba loc in mai putin de un an, imediat ce ar fi semnat un “acord cadru” pentru stabilirea marilor directii ale unei solutii finale a conflictului.
Reamintim ca in cadrul reluarii negocierilor directe israeliano-palestiniene, Netanyahu si presedintele palestinian, Mahmoud Abbas, s-au angajat sa se intalneasca la fiecare doua saptamani, pana la sfarsitul anului, pentru a incerca sa ajunga la un acord de pace in Orientul Mijlociu. Cei doi au avut o intalnire privata, la Washington, dupa o intalnire trilaterala, cu secretarul de Stat Hillary Clinton, in care au reiterat obiectivul comun, al celor doua state pentru doua popoare.
Netanyahu si Abbas vor cauta “un cadru al unui acord” pentru obtinerea pacii in Orientul Mijlociu, a declarat reprezentantul SUA la procesul de pace, George Mitchell, care a refuzat sa ofere detalii despre temele discutate. Continutul discutiei, a declarat el, “trebuie sa fie pastrat privat si tratat cu cea mai mare sensibilitate”. “Scopul nostru este de a solutiona toate subiectele principale de dezacord, de-acum intr-un an”, a subliniat acesta. George Mitchell a subliniat, totodata, ca cei doi lideri au condamnat “orice forma de violenta care vizeaza civili nevinovati”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *