Comunitatea turcica se institutionalizeaza


 

Turcia lanseaza o noua ofensiva politico-diplomatica in lumea turcica

Turcia lanseaza o noua ofensiva politico-diplomatica in lumea turcica

Istanbulul a gazduit in septembrie 2010 un nou summit al statelor turcice.  Liderii turc, azer kazah, kirgiz si turkmen au avansat in institutionalizarea acestei platforme interguvernamentale si au creat Consiliul de cooperare al tarilor vorbitoare de limbi turcice (Consiliul Turcic, mai pe scurt). Liantul fiind, cum a precizat presedintele turc Abdullah Gul, limba, istoria, religia si valorile comune.

Cooperarea in spatial turcic a fost lansata de Ankara imediat dupa incheierea razboiului rece, dar ea a inceput sa capete eficienta abia dupa instalarea la putere a islamicilor moderati, care au imprimat o noua linie politicii Turciei, mai atenta la relatiile cu spatiile din proximitate, in care Ankara ambitioneaza sa se exercite ca putere regionala.

Comunitatera turcica este asemanatoare, intr-un fel, Commonwealthului britanic, Francofoniei sau Ligii Arabe, desi, remarca un comentator american, la intalnirea de la Istanbul, liderii kazah, turkmen si kirgiz au vorbit in rusa (caci statele respective, ca si Azerbaidjanul, sunt foste republici sovietice). “De acum inainte, a spus presedintele Gul, suntem o natiune, dar sase state”. Numai ca nu toate statele turcice sunt la fel de entuziaste fata de aceasta idee. Uzbekistanul se tine la distanta, iar Turkmenistanul are, si el, reticente fata de unele initiative.

Interesanta este, oricum, perspectiva asupra problematicii energeticii din cadrul comunitatii. Ministrii energiei din Turcia, Azerbaidjan si Turkmenistan au discutat, si la Istanbul, concret in materie. Ankara are deja o intelegere cu Turkmenstanul pentru transportul de gaz turkmen si vrea sa contribuie la rezolvarea disputei azero-turkmene, drept care s-a evitat discutarea problemei in disputa privitoare la statutul (si impartirea zonelor) Marii Caspice.

Partea turca spera ca printr-o colaborare sporita interturcica, sansele proiectelor de tip Nabucco vor spori simtitor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *