Comunistul Resetnicov, vicepresedinte al Parlamentului de la Chisinau

, ,
 

Artur_Resetnicov - voceabasarabie.netDeputatul PCRM Artur Reşetnicov, fost director al Serviciului de Informaţii şi Securitate în timpul guvernării comuniste, a fost ales vicepreşedinte al Parlamentului Republicii Moldova. Decizia de a înainta candidatura lui Artur Reşetnicov la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului a fost luată de deputaţii comunişti la şedinţa fracţiunii parlamentare a PCRM din 26 octombrie. „Vă mulţumesc pentru încrederea pe care mi-aţi acordat-o. Le mulţumesc colegilor din Partidul Comuniştilor. Este o responsabilitate pe care împreună trebuie să o realizăm. Sper că prin această activitate vom readuce procesul legislativ într-o activitatea orientată spre cetăţenii Republicii Moldova”, a declarat Artur Reşetnicov. Funcţia de prim-vicepreşedinte al Legislativului este ocupată de Vlad Plahotniuc, deputat PD. Cele două funcţii de vicepreşedinte al Parlamentului au revenit Partidului Liberal Democrat şi Partidului Comuniştilor. Liliana Palihovici ocupă una din funcţiile de vicepreşedinte la Parlamentului, ea fiind înaintată de PLDM.

Vlad Filat ameninta cu o noua alianta

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, premierul Vlad Filat, a declarat că nu exclude reconfigurarea Alianţei pentru Integrarea Europeană după evenimentele de vineri din Parlament. Filat s-a referit la alegerea lui Reşetnicov în funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului. O altă cauză a reconfigurării AIE ar putea fi raportul Procurorului General, Valeriu Zubco, transmite publika.md. “Evenimentele care au avut loc astăzi în Parlament ar putea duce la o nouă configurare pe scena politică. Noi vom discuta astăzi la partid, la modul cel mai serios, cum vom acţiona mai departe”, a menţionat Vlad Filat. Referindu-se la Procurorul General, liderul PLDM a spus că acesta îndeplineşte angajamente politice. Mai mult, Filat a precizat că el a cerut demiterea lui Zubco în calitatea sa de preşedinte al unui partid care se află la guvernare.

Resetnicov, acuzat de implicare in evenimentele din aprilie 2009

Alegerea lui Reşetnicov în funcţia de vicepreşedinte a fost susţinută de 54 de deputaţi comunişti şi democraţi. PLDM şi PL nu au votat această candidatură. Deputatul liberal Valeriu Saharneanu a declarat că fracţiunea PL nu a votat pentru că s-au vehiculat zvonuri despre faptul că Artur Reşetnicov ar fi fost implicat în lovitura din 7 aprilie, pe atunci fiind directorul SIS. Artur Resetnicov, de profesie jurist, a fost numit in octombrie 2007 in functia de director al Serviciului de Informatii si Securitate al Republicii Moldova. In presa de la Chisinau, fostul sef al Serviciului de Informatii si Securitate din Republica Moldova este caracterizat drept “copilul de casa” al fostului presedinte Vladimir Voronin, cu care a lucrat, indeplinind diferite functii, inclusiv cea de consilier, inca de la instalarea in functie a acestuia, in 2001. De asemenea, presa a mai scris ca Resetnicov ar fi cunoscut pentru concertarea unor actiuni antiromanesti, procomuniste si promoscovite. Totodata, presa de la Chisinau a scris ca Resetnicov ar fi chiar unul dintre nepotii de gradului doi ai lui Voronin. De asemenea, mass-media de peste Prut a scris ca aceasta ar avea relatii stranse Moscova, motiv pentru care a fost propulsat in functia de sef al SIS la varsta de numai 32 de ani. De asemenea, Resetnicov si fosta conducere a Serviciului de Informatii si Securitate (SIS) de la Chisinau a dispus distrugerea informatiilor referitoare la evenimentele din 7 aprilie 2009. Potrivit unui comunicat al Serviciului de Informatii si Securitate, “materialele initiale ce tin de elucidarea cazului au fost remise Procuraturii Generale in perioada fostului director, Artur Resetnicov, la indicatia caruia, ulterior, o mare parte din informatiile operative au fost distruse (…) aceste circumstante nu permit evaluarea exhaustiva a activitatilor institutiei in timul evenimentelor”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *