Comunistii lui Voronin se suspecteaza reciproc de tradare

de | ian. 28, 2011 | R. Moldova, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Membrii Partidului Comunist condus de fostul presedinte Vladimir Voronin nu par sa aiba prea multa incredere unul in celalalt, motiv pentru care au semnat, joi seara, un document politic, prin care s-au angajat solemn ca la sedintele Parlamentului sa aiba aceeasi optiune de vot si sa-si foloseasca mandatul conform deciziilor colective ale PCRM. Desi motivul […]

comunisti Voronin

Membrii Partidului Comunist condus de fostul presedinte Vladimir Voronin nu par sa aiba prea multa incredere unul in celalalt, motiv pentru care au semnat, joi seara, un document politic, prin care s-au angajat solemn ca la sedintele Parlamentului sa aiba aceeasi optiune de vot si sa-si foloseasca mandatul conform deciziilor colective ale PCRM. Desi motivul invocat este ca documentul denumit “Angajament politic fata de alegatorii R. Moldova” este unul fata de votanti, in realitate acest angajament nu este decat o certitudine a faptului ca cele “doua voturi de aur” nu vor fi oferite AIE de catre doi “tradatori comunisti” pentru ca actuala majoritate parlamentara sa poata alege presedintele Republicii Moldova cu 61 de voturi, asa cum cere Constitutia. Potrivit documentului, fiecare deputat comunist se obliga sa-si foloseasca mandatul si dreptul de legiuitor exclusiv in interesele poporului Republicii Moldova si in stricta conformitate cu deciziile colective ale Partidului Comunistilor. De asemenea, deputatii PCRM si-au luat angajamentul sa nu uite ca votul fractiunii Partidului Comunistilor si votul lor personal trebuie intotdeauna sa reprezinte o pozitie unica.

Crimele tradarii

Potrivit unui comunicat al PCRM, incalcarea acestui angajament ar reprezinta „cea mai grava crima morala impotriva intereselor Partidului Comunistilor, dar si a mii de sustinatori, care le-au incredintat dreptul de a actiona in numele lor”. Juristul PCRM, Sergiu Sarbu, a declarat ca acest angajament a fost respectat mereu de fractiunea comunista si ca legiferarea acestuia nu prezinta nimic iesit din comun. La randul sau, deputatul Mark Tkaciuk afirma ca formatiunea comunista va demonstra astfel ca in fractiunea PCRM nu exista 42 de voturi separate, ci unul singur. PCRM are 42 de mandate in Parlamentul format la Chisinau dupa alegerile legislative din 28 noiembrie, in timp ce Alianta pentru Integrare Europeana, coalitia formata din Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat si Partidul Liberal, detine 59 de mandate. Deputatii comunisti au semnat angajamentul privind votul conform deciziilor colective ale PCRM in conditiile in care actorii politici de la Chisinau aa aleaga un presedinte al R. Moldova.

Militarizarea PCRM

Despre acest “legamant” anti-tradare facut de comunisti, presedintele PDM Marian Lupu a afirmat ca acest lucru denota “lipsa de incredere intr-o unitate de viziuni”. Acesta a mai spus ca poate fi vorba de o “militarizare interioara” a PCRM si crede ca un intr-un partid solid trebuie sa existe si diferente de opinie care sa fie apoi rezolvate pe calea dialogului democratic. La randul sau, premierul Vladimir Filat a declarat ca este nedumerit fata de decizia comunistilor. ”Nu cred ca sunt in situatia in care sa comentez decizia unui partid politic. Eu nu stiu cum cineva poate sa oblige pe altcineva sa faca o actiune contrar vointei sale”, a precizat Filat.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *