Comunistii internationalizeaza la UE „cazul Zubco”

, , , ,
 

In incercarea de a profita de criza interna din AIE, PCRM va face demersuri pentru a internationaliza situatia creata de demisia procurorului general Valeriu Zubco in urma ascunderii unor probe vizavi de o crima produsa la o partida de vanatoare la care au participat mai multi demnitari din Republica Moldova. Subiectul a fost abordat la ultima sedinta a APCE de catre deputatul comunist Grigore Petrenco, cel care face parte din delegatia Republicii Moldova la APCE. „Stimate domnule comisar, dumneavoastra cunoașteti foarte bine situatia din Republica Moldova. Nu aveti cum sa nu știti ca toate organele și ramurile conducerii sunt impartite intre puterile politice, chiar și Procuratura Generala, serviciile speciale, Curtea Suprema de Justitie, ceea ce este absolut inacceptabil intr-un stat democrat. Nu aveti cum sa nu știti ca unul dintre conducatorii Aliantei de guvernamant, dl Plahotniuc, se afla sub monitoringul Interpolului si astazi controleaza puterea judecatoreasca și organele procuraturii”, a declarat Petrenco. In acest context deputatul a intrebat oficialii europeni daca nu sunt gata sa declare ca principala prioritate a relatiei RM-UE este demafiotizarea tarii. „Stiind toate astea, conducerea politica a UE continua sa afirme ca Republica Moldova este liderul parteneriatului estic și o istorie de succes. N-ar fi timpul sa scoatem ochelarii roz? Daca Moldova este liderul Parteneriatului Estic, atunci Parteneriatul Estic este un eșec. N-ar fi timpul sa declaram principala prioritate a relatiei UE-RM decriminalizarea si demafiotizarea conducerii?”, a adaugat deputatul Grigore Petrenco.

Reforme necesare

In replica, comisarul european pentru extindere și politica europeana de vecinatate, Stefan Fule, a declarat ca in Republica Moldova este necesar a se construi premizele unui stat european. „Daca tarile au aspiratii europene, lucreaza mult in cadrul Parteneriatului Estic și construiesc valori europene, aceasta este cea mai buna cale de a ajunge in UE”, a declarat Fule. Oficialul de la Bruxelles a adaugat ca este la curent ca in Republica Moldova sunt multe probleme și ca, de fapt, acestea fac parte din procesul de reforme. „Da, Moldova este succesul Parteneriatului Estic. Spun asta și recunosc ca exista o multime de probleme. Eu personal cred ca aceste probleme sunt indispendabile procesului de reforme. Chiar și incidentul recent de la vanatoare arata ca este necesar sa se faca multe, atat timp cat exista ingrijorari in legatura cu suprematia legii”, a declarat comisarul european.

1 răspunde
  1. ion
    ion says:

    pentru asta si este opozitie in toate tarile.d-l fule cred ca face parte din AIE.deaceea le si cinta difirambe,numai ca intreg poporul nu-l poti hrani cu ele.el ca si altii culege acum dividende materiale in moldova.e de mirare cum de nu a fost si el la vinatoarea regala.sau te-au sters din liste sa nu’ti apara si tie “pufusorul”.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *