Comunistii de la Chisinau pun conditii grele pentru sustinerea guvernarii PLDM-PD

, ,
 

vladimir-voronin-pcrm-e1362665934554

PCRM ridica pretentiile sprijinirii actualei guvernari de la Chisinau, formata din tandemul PLDM-PD. Liderul comunistilor, Vladimir Voronin, a declarat joi ca noii guvernanti trebuie sa se tina de cuvant si sa ofere control parlamentar pentru opozitia comunista in multe institutii, amenintand in caz contrar cu ‘actiuni radicale’. ‘Ne dorim functii de conducere in mai multe institutii care se afla sub control parlamentar. Formatiunea noastra va propune specialisti pentru ocuparea acestor functii’, a spus Voronin intr-o emisiune de la postul public de radio. Este vorba de Curtea de Conturi, Consiliul Coordonator al Audiovizualului, dar si Consiliul de Observatori al Companiei ‘Teleradio-Moldova’. ‘Numai sa incerce sa nu ne ofere aceste functii’, a avertizat Voronin, citat de Ziarul national. El a mai spun ca este nemultumit si de desemnarea a cinci ministri in guvernul condus de premierul Chiril Gaburici si a promis alegatorilor PCRM ca ‘nu vom rabda mult timp, daca nu se va face ordine’. Fostul presedinte al Republicii Moldova a amintit ca Partidul Comunistilor nu se afla la guvernare, dar ca a deblocat situatia privind alegerea organelor de conducere ale parlamentului si a votat noul guvern. ‘Daca am votat guvernul, nu inseamna ca participam la guvernare. Am deblocat doar situatia si nimic mai mult’, a tinut sa mentioneze liderul comunistilor moldoveni.

PLDM rupe randurile

Una dintre cele mai importante figuri ale ultimilor ani in PLDM, fost premier Iurie Leanca, a decis joi sa paraseasca formatiunea. El urmeaza a forma un nou partid politic si ca va cauta sprijin. ”Am luat decizia de a ma retrage din PLDM incepand cu ziua de astazi (joi). in perioada urmatoare voi anunta cu cine voi merge in acest nou proiect si care va fi platforma partidului”, a declarat Iurie Leanca, in cadrul unei conferinte de presa, potrivit Unimedia. Fostul premier a afirmat ca Partidul Liberal Democrat si Partidul Democrat, formatiuni care au format o coalitie minoritara in urma alegerilor de la 30 noiembrie, nu si-au dorit sa formeze o coalitie cu Partidul Liberal, intrucat, in opinia sa, acestora le-ar conveni alianta cu comunistii deoarece aceasta le va permite sa mimeze reformele proeuropene. Iurie Leanca a adaugat, dupa cum citeaza Radio Chisinau, ca scenariul crearii coalitiei minoritare a fost elaborat demult, iar tentativa de alegere a sa in fruntea guvernului nu a fost decat o mimare. ”Miza finala a fost nu doar ca eu sa nu fiu premier, ci o alianta cu PCRM (Partidul Comunistilor), un partener comod pentru cei care nu doresc o veritabila lupta cu justitia, care doresc sa controleze politic institutiile statului si sa ascunda adevarul despre jaful de la BEM” (Banca de Economii a Moldovei), a subliniat in continuare Iurie Leanca. El a mai afirmat ca a avut o relatie buna cu Vlad Filat, presedintele PLDM, dar ca aceasta a inceput sa se deterioreze inclusiv din cauza diferentei de viziuni asupra modului in care trebuie sa functioneze institutiile statului. Iurie Leanca a detinut functia de premier al Republicii Moldova in perioada 30 mai 2013 — 18 februarie 2015.

2 raspunsuri
 1. Sorin
  Sorin says:

  Comunistii cum nu sar suci si cum nu sar invirti sunt o barca gaurita care se duce la fund si conditii pot pune tot asa cum si eu. Cred ca mai degraba fac un fel de piar pentru locale.

  Răspunde
 2. Vasile
  Vasile says:

  Asta e in loc sa avem o coalitie trainica, lui Ghimpui ii trebuia functia de presdinte ca s agaranteze stabilitate, acum vedem ca PLDM s-au ales cu probleme interne, Alianta are dispute cu asa zisele conditii a PCRM-ului dar oare lui Ghimpu nu-i rusine pentru aceasta?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *