Comunismul ar putea fi interzis in Republica Moldova

de | mai 31, 2010 | R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Comisia pentru studierea regimului totalitar a propus, luni, condamnarea regimului totalitar comunist din Republica Moldova, relateaza surse oficiale de la Chisinau, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Presedintele Comisiei, Gheorghe Cojocaru a mai propus interzicerea prin lege a utilizarii notiunii de comunist in titulatura partidelor si interzicerea utilizarii simbolurilor comuniste si naziste in locurile […]

secera ciocanComisia pentru studierea regimului totalitar a propus, luni, condamnarea regimului totalitar comunist din Republica Moldova, relateaza surse oficiale de la Chisinau, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Presedintele Comisiei, Gheorghe Cojocaru a mai propus interzicerea prin lege a utilizarii notiunii de comunist in titulatura partidelor si interzicerea utilizarii simbolurilor comuniste si naziste in locurile publice. Toate aceste propuneri au fost prezentate luni in raportul de activitate in fata presedintelui interimar, Mihai Ghimpu, care a si dispus crearea Comisiei. “Decizia univoca si esentiala a comisiei a fost de a propune condamnarea regimului totalitar comunist din Republica Moldova”, a declarat presedintele comisiei, Gheorghe Cojocaru, citat de Unimedia. “Propunem sa se interzica prin lege utilizarea notiunii de comunist in titulatura partidelor, a institutiilor publice si private, precum si interzicerea utilizarii simbolurilor comuniste si naziste in spatiul public”, a adaugat presedintele comisiei.

Inventar pe daune

Membrii comisiei sustin ca in raport au fost incluse mai multe propuneri catre institutiile statului. Printre acestea, crearea unei comisii care sa evalueze daunele provocate de regimul totalitar comunist, ridicarea unui complex memorial in centrul capitalei in memoria victimelor represiunilor comuniste, infiintarea a cate o sala de muzeu in fiecare localitate, in care sa se pastreze toate numele victimelor regimului comunist, etc. Potrivit PRO TV Chişinau, raportul urmeaza sa fie prezentat în Parlament de catre preşedintele interimar, iar o decizie finala va fi luata de catre Legislativ.”Raportul si propunerile urmeaza sa fie analizate in Parlament pana la intrarea in vacanta a deputatilor”, a precizat Ghimpu. El a mai spus ca nu intentioneaza sa scape din vedere anumite propuneri ale comisiei, cum ar fi cea cu privire la interzicerea simbolurilor comuniste. “Nu cred ca sunt in drept sa nu accept munca depusa de catre membrii comisiei. S-a facut o munca enorma. Cred ca demult trebuia sa existe un asemenea studiu”, a conchis presedintele Ghimpu.

Comunistii, impasibili

Anterior, deputatul comunist Vadim Misin a declarat ca interzicerea simbolurilor Partidului Comunistilor, secera si ciocanul, nu va afecta activitatea formatiunii. “Daca guvernarea va face acest pas, nu are decat. Ne vor interzice secera, noi vom desena un tractor si un tractorist cu barosul. Nu conteaza ce vom desena, pentru ca ei ne vor adauga 10% din alegatori doar prin aceasta interdictie”, a spus el. Comisia a fost creata prin decret prezidential la 14 ianuarie 2010, pentru a studia si a da o apreciere regimului totalitar comunist de pe teritoriul Republicii Moldova. Condusa de Gheorghe Cojocaru, doctor in istorie, Comisia include scriitori, istorici, politologi, avocati si filologi, printre care Vasile Bahnaru, Anatol Petrencu, Ion Varta, Sergiu Musteata, Mihai Tasca, Vladimir Besleaga, Demir Dragnev, Gheorghe Casu. Pana in prezent, Republica Moldova nu a condamnat oficial crimele regimului comunist.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *