Compania care gestionează gazoductul Ungheni-Iași, scoasă la licitație de Guvernul R. Moldova

de | oct. 30, 2017 | Federatia Rusa, R. Moldova, Razboi energetic, România, UE | 0 comentarii

Agenţia Proprietăţii Publice (APP), aflată în subordinea Guvernului, a anunțat o nouă rundă de privatizare a activelor statului pentru perioada noiembrie-decembrie 2017, printre care și Vestmoldtransgaz, compania care se va ocupa de gestionarea gazoductului Iași-Ungheni.  Compania a fost creată în anul 2014 pentru a gestiona reţeaua de transport gaze Iaşi-Ungheni şi de a presta servicii de […]

Agenţia Proprietăţii Publice (APP), aflată în subordinea Guvernului, a anunțat o nouă rundă de privatizare a activelor statului pentru perioada noiembrie-decembrie 2017, printre care și Vestmoldtransgaz, compania care se va ocupa de gestionarea gazoductului Iași-Ungheni.  Compania a fost creată în anul 2014 pentru a gestiona reţeaua de transport gaze Iaşi-Ungheni şi de a presta servicii de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit condiţiilor impuse, preţul iniţial al acestei întreprinderi este de 180 milioane de lei (circa 9 milioane de euro) cu angajamentul de a investi în următorii doi ani 93 de milioane de euro. Valoarea investiţiilor coincide practic cu valoarea investiţiei în viitoarea conductă Ungheni-Chişinău.

Condiţiile par a fi puse exact pentru compania românească Transgaz, care îşi deschide reprezentanţă la Chişinău şi care se ocupă în prezent de proiectul de interconexiune a sistemelor de gaze naturale dintre România și Republica Moldova.

La începutul lunii septembrie 2017, Ministerul Economiei și Infrastructurii anunța că a eliberat întreprinderii Vestmoldtransgaz certificatul de urbanism pentru proiectarea lucrărilor de construcție a conductei de transport gaze naturale pe direcția Ungheni – Chișinău.

Noul gazoduct va finaliza conectarea sistemelor de transport de gaze din România și Republica Moldova, fiind o continuitate a primei părți de conexiune Iași – Ungheni, dată în exploatare în 2014.

UE, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană de Investiții (BEI) vor oferi 92 milioane de euro pentru construirea gazoductului pe direcția Ungheni – Chișinău. De asemenea, BEI și BERD acordă câte un împrumut de 41 milioane euro fiecare, iar UE – un grant de 10 milioane euro.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *