Comisia Europeana a dat ultimatum Frantei

, ,
 

Comisia Europeana admonesteaza Franta

Comisia Europeana admonesteaza Franta

Executivul UE a luat decizia de principiu sa lanseze o procedura de infringement (sanctionare) impotriva Frantei pentru incalcarea legislatiei comunitare, relateaza mass-media de la Bucuresti. Intr-o prima reactie, Parisul s-a aratat multumit ca nu a fost acuzat si de discriminare. Comisia Europeana a luat recent decizia de principiu de a deschide o procedura de infringement pentru nerespectarea legislatiei europene dupa recentele repatrieri controversate ale romilor, a anuntat comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding. „Decizia oficiala va fi luata in 15 octombrie, doar daca Franta nu va raspunde favorabil pina atunci reprosurilor Bruxelles-ului”, a precizat pentru AFP o sursa europeana.
Motivul invocat este ca „Franta nu a transpus in legislatia sa garantiile procedurale” prevazute pentru cetatenii europeni in cadrul unei directive din 2004 privind libera circulatie in Uniunea Europeana. Aceste garantii se refera in special la normele care trebuie respectate in cadrul repatrierii cetatenilor UE in tarile de origine, asa cum s-a intimplat cu recentele repatrieri controversate ale romilor romani si bulgari de catre Franta.

Parisul rasufla usurat

Franta saluta faptul ca nu este vizata pentru discriminare de catre Comisia Europeana in legatura cu politica sa de expulzare a romilor si se declara dispusa sa furnizeze mai multe informatii Bruxelles-ului, a declarat ieri ministrul francez de Externe. Parisul „se felicita pentru ca CE a luat nota de asigurarile date de Franta cu privire la faptul ca masurile luate nu au avut ca obiectiv sau ca efect vizarea unei «minoritati» specifice si ca autoritatile franceze asigura o aplicare nediscriminatorie a dreptului Uniunii Europene”, a precizat purtatorul de cuvint al Quai d’Orsay, Bernard Valero.

UE amenintata

Confruntarea intre Franta si Comisia Europeana privind tratamentul aplicat imigrantilor romi reprezinta o amenintare la unul dintre pilonii de baza ai UE, si anume dreptul tuturor cetatenilor europeni de a trai, munci sau studia pe teritoriul oricarui stat membru, comenteaza Financial Times. Aproximativ 12 milioane de cetateni europeni – un numar echivalent cu cel al populatiei Belgiei sau Greciei -, care traiesc intr-o tara a UE fara ca aceasta sa fie tara lor, si valurile de imigranti din cele a opt tari din est-europene proaspat integrate, au schimbat peisajul multor zone la nivelul Uniunii, noteaza cotidianul. Criza economica si cresterea ratei somajului au condus la intrebarea „daca o libertate de miscare nereglementata in cadrul UE va continua sa aduca beneficiile necontestate din trecut”, comenteaza publicatia. Sentimentul de respingere a imigratiei la nivelul Uniunii pare sa creasca, un lucru confirmat de succesele inregistrate de partidele anti-imigratie in Suedia si Olanda, in urma ultimelor alegeri. Exista inclusiv cazuri in care „se face o diferenta foarte mica intre imigrantii din tarile UE si din afara” Uniunii, comenteaza publicatia, ilustrind cu exemplul romilor din Franta si al „instalatorului polonez” in Marea Britanie. Putini experti cred ca Executivul European ar putea reusi sa pledeze cu succes impotriva Frantei, concluzioneaza analiza.

Masura controversata

Strainilor care primesc in Franta ajutor de repatriere, in special romilor, li se vor lua amprentele digitale, incepind de miine, in vederea realizarii unei baze de date biometrice, pentru a lupta impotriva fraudarii acestor ajutoare. Foarte criticata de asociatii, aceasta faza biometrica in realizarea fisierului Oscar (Instrument simplificat de control asupra ajutoarelor de repatriere) se va face sub controlul Biroului francez pentru Imigratie si Integrare. Creat printr-un decret, la 26 octombrie 2009, Oscar este deja activ, sub forma bazelor de date care contin datele de identitate ale persoanelor care au beneficiat de cele trei tipuri de ajutor de repatriere (umanitara, voluntara si pentru insertie sociala). Romii, in special, sint suspectati de autoritatile franceze ca ar face curse catre Franta pentru a beneficia de mai multe ori, sub o identitate falsa, de ajutorul de repatriere umanitara (ARH), in valoare de 300 de euro pentru adulti si de 100 de euro pentru un copil, plus biletul de transport. In 2009, au fost acordate 15.236 de ajutoare, in valoare totala de noua milioane de euro, aceeasi suma ca in 2008.

Initiativa europeana

Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu a depus o motiune de rezolutie a PE prin care solicita inlocuirea termenului „rom” cu „tigan”. Inlocuirea termenului este justificata de europarlamentarul roman prin confuzia pe care cuvintul respectiv o creeaza, acesta facind trimitere atit la poporul roman, cit si la locuitorii orasului Roma. „Avem in Europa chiar si un stat care doreste sa isi schimbe numele doar pentru a indeplini niste criterii, si aici ma refer la Macedonia. Consider ca este important ca toata aceasta confuzie intre roman, rom si roman sa inceteze pentru ca nimeni nu are nici un avantaj de pe urma ei. La urma urmei, sint asociatii ale celor care acum se numesc romi care solicita revenirea la numele de tigan. Asadar, sper ca Uniunea Europeana va inlocui termenul de rom cu cel de tigan in toate actele oficiale. De la bun inceput impunerea termenului de rom a fost o greseala pe care acum trebuie sa o reparam”, a declarat Sebastian Bodu. Europarlamentarul PDL spune ca avea in plan inaintarea acestei propuneri de rezolutie inca dinainte de izbucnirea scandalului legat de repatrierile din Franta. „Este oarecum o coincidenta faptul ca vin cu aceasta propunere acum. Pentru ca imi era clar de mult timp ca reinstaurarea termenului de tigan trebuie facuta. Dar in acest context devine cu atit mai importanta”, a declarat Sebastian Bodu.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.