Comisarul pentru Afaceri Interne al UE cere Romaniei rezultate clare in lupta anticoruptie

, , ,
 

Romania a indeplinit conditiile tehnice pentru aderarea la Schengen

Romania a indeplinit conditiile tehnice pentru aderarea la Schengen

Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, a declarat, joi, ca in lupta impotriva coruptiei este nevoie sa se demonstreze ca oamenii acuzati de coruptie sunt adusi in fata justitiei si judecati si ca agentiile anticoruptie si de integritate sunt finantate. “Trebuie sa aratati ca oamenii acuzati de coruptie sunt adusi in fata justitiei si judecati. Este nevoie sa aratati ca diferitele agentii – agentia anticoruptie, agentia de integritate – dispun de suficiente resurse pentru a-si face munca. Este o lista lunga, acestea sunt numai cateva exemple”, a spus Malmstrom, intrebata ce mai trebuie sa faca Romania in lupta impotriva coruptiei. Ea a adaugat ca, de altfel, MCV stabileste foarte clar ceea ce Romania mai are de facut in ceea ce priveste combatereacoruptiei. “Am discutat cu ministrul Justitiei in aceasta dimineata. Stiu ca el intreprinde reforme foarte importante in ceea ce priveste reformarea sistemului, imbunatatirea calitatii judecatorilor si implementarea celor patru coduri. Aceste reforme trebuie urmate asa cum au fost planificate”, a mai spus ea. „Am fost deosebit de incantata sa constat ca exista un mare nivel de coerenta la nivelul abordarilor pe care le au Comisia Europeana si Ministerul Administratiei si Internelor“, a declarat astazi comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, in urma intalnirii pe care a avut-o la sediul MAI cu ministrul Administratiei si Internelor, Constantin Traian Igas.

Progrese importante

Referindu-se la procesul de aderare a Romaniei la Spatiul Schengen, comisarul european pentru afaceri interne a apreciat ca „Romania a indeplinit toate conditionalitatile cu caracter tehnic“. „Ceea ce as recomanda statelor membre este sa fie mult mai concrete in ceea ce solicita Romaniei, mai exact sa prezinte elemente concrete si masurabile referitor la ceea ce vor si, de asemenea, as incuraja Romania sa continue lupta impotriva coruptiei precum si eforturile depuse pentru intarirea securizarii frontierelor. S-au facut progrese importante ale Romaniei si la nivelul M.A.I., motiv pentru care as dori sa adresez felicitarile mele ministrului Igas. Mai sunt multe lucruri de facut si il asigur pe domnul ministru de disponibilitate si de sprijinul nostru“, a spus Cecilia Malmstrom.
Pe agenda intalnirii s-au aflat si aspecte legate de combaterea criminalitatii organizate. „Infractiuni cum sunt traficul de droguri, terorismul, traficul de fiinte umane reprezinta o provocare atat la nivel european, cat si in Romania si am fost foarte interesata sa vad modul de abordare pe care intelege Romania sa-l foloseasca in combaterea eficienta a acestor infractiuni“, a precizat comisarul european. Totodata, au fost aduse in discutie diverse abordari privind azilul si migratia, in contextul in care, potrivit Ceciliei Malmstrom, „in acest moment, la nivelul Uniunii Europene, urmeaza sa se puna in aplicare un sistem european de azil care sa se adreseze tuturor statelor“.

Romania a indeplinit aquis-ul Schengen

Oficialul Comisiei Europene a apreciat ca exista „un mare nivel de coerenta“ in ceea ce priveste abordarile pe care le au Comisia Europeana si Ministerului Administratiei si Internelor: „Acest lucru a demonstrat faptul ca suntem cu adevarat aliati in abordarile noastre pentru a putea contracara, in mod corespunzator, acest fenomen“.
La randul sau, Traian Igas a afirmat: „am apreciat si am adus in discutia pe care am avut-o sprijinul constant pe care l-am avut din partea doamnei Cecillia Malmstrom, de fiecare data atunci cand ne-am intalnit si cand am sustinut cauza Romaniei“. Ministrul a amintit de cele sapte rapoarte de evaluare, inclusiv de cel din luna decembrie, din care rezulta faptul ca Romania a indeplinit aquis-ul Schengen, iar „acest subiect a fost discutat si apreciat inclusiv de doamna Cecilia Malmstrom“. „Am discutat si despre eforturile pe care le depune astazi Romania in combaterea evaziunii fiscale si a coruptiei la frontiere si am convenit ca acestea sa fie percepute ca un lucru bun si nu negativ, in toate eforturile pe care le face Romania astazi. In concluzie, cred ca a fost o intalnire binevenita si eficienta si, in continuare, ii dorim sedere placuta in Romania, Cecilia Malmstrom “, a adaugat Ministrul Administratiei si Internelor de la Bucuresti.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *