Combaterea coruptiei la Marea Neagra, in atentia M.A.I. si OCEMN

, ,
 

OCEMNMinisterul Administratiei si Internelor organizeaza joi, 14 aprilie, cea de-a opta Reuniune a ministrilor de interne din Statele Membre ale Organizatiei de Cooperare Economica a Marii Negre (OCEMN) cu tema: „Eforturi regionale in prevenirea si combaterea coruptiei – perspective de viitor”. Reuniunea ministeriala, desfasurata la sediul M.A.I., a fost precedata de lucrarile Reuniunii Grupului de lucru privind cooperarea in domeniul combaterii criminalitatii, in special a formelor ei organizate, cu participarea Ofiterilor de Legatura privind combaterea criminalitatii care s-a desfasurat in perioada 12 – 13 aprilie 2011. Cele doua activitati sunt incluse in calendarul de evenimente al Presedintiei in exercitiu a Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN), asigurata de catre Romania, in perioada ianuarie – iunie 2011. Totodata, in perioada mai 2009 – iunie 2011, Romania, prin M.A.I., exercita cel de-al patrulea mandat consecutiv de tara coordonatoare a Grupului de lucru privind combaterea criminalitatii, in special in formele ei organizate, constituit in cadrul OCEMN. La lucrarile Reuniunilor au fost invitati sa participe reprezentanti ai Statelelor Membre ale OCEMN (Republica Albania, Republica Armenia, Republica Azerbaidjan, Republica Bulgaria, Georgia, Republica Elena, Republica Moldova, Romania, Federatia Rusa, Republica Serbia, Republica Turcia si Ucraina), Secretariatului International Permanent – PERMIS al OCEMN, ai statelor cu statut de observator la OCEMN, precum si ai organizatiilor internationale cu preocupari in materie. Reuniunea ministeriala, desfasurata pe mandatul de presedinte in exercitiu al Romaniei, constituie un nou prilej pentru intarirea colaborarii in domeniul prevenirii si combaterii coruptiei si al criminalitatii organizate. In acest sens, va fi adoptata o Declaratie comuna privind intensificarea cooperarii in domeniul prevenirii si combaterii coruptiei. Declaratia comuna a ministrilor include elaborarea unui Plan de Actiuni regional al carui scop principal va fi acela de a contribui la crearea unei retele care sa faciliteze schimbul de informatii si de bune practici atat intre agentiile de resort din Statele Membre ale OCEMN, cat si intre acestea si structurile societatii civile.

Prevenirea si combaterea coruptiei

Romania este unul dintre statele membre fondatoare ale Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre, aceasta fiind constituita prin semnarea la Yalta, la 5 iunie 1998, a Cartei Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre (ratificata prin Legea nr. 68/1999). Odata cu intrarea in vigoare a Cartei (1 mai 1999), OCEMN a dobandit personalitate juridica internationala si a fost transformata intr-o organizatie economica regionala. In prezent, Presedintia in exercitiu (PiE) a OCEMN este detinuta de catre Romania (ianuarie-iunie 2011), calitate in care trebuie sa asigure, printre altele, desfasurarea activitatilor incluse in Calendarul de evenimente al Presedintiei in exercitiu, in cuprinsul caruia sunt inserate si cele doua reuniuni de referinta:

– reuniunea ministrilor de interne din statele membre ale Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre (prevazuta in data de 14 aprilie 2011);

– reuniunea Grupului de lucru privind combaterea criminalitatii, in special a formelor ei organizate, cu participarea ofiterilor de legatura pentru combaterea criminalitatii (prevazuta in zilele de 12 si 13 aprilie 2011).

Organizarea la Bucuresti a celor doua activitati de referinta, pe durata Presedintiei romane in exercitiu a Organizatiei, capata o semnificatie aparte cu atat mai mult cu cat, in prezent, Romania, prin Ministerul Administratiei si Internelor, asigura cel de-al patrulea mandat consecutiv de de tara coordonatoare a Grupului de lucru privind combaterea criminalitatii, in special a formelor ei organizate, pentru perioada mai 2009 – iunie 2011, existand perspective certe pentru preluarea si a celui de-al cincilea mandat (iulie 2011-iunie 2013). Tematica principala ce se doreste a fi abordata cu prilejul reuniunii ministeriale o constituie prevenirea si combaterea coruptiei, ca amenintare la adresa stabilitatii si securitatii societatii si care prejudiciaza dezvoltarea, prosperitatea sociala si economica. Problematica prevenirii si combaterii coruptiei a constituit una dintre chestiunile abordate inclusiv la precedenta Reuniune ministeriala in acest format, in Declaratia comuna adoptata la Bucuresti, la 24 martie 2006 fiind reflectata preocuparea statelor membre pentru eficientizarea luptei impotriva acestui fenomen. Pe parcursul ultimilor ani, in cadrul reuniunilor ordinare ale Grupului de lucru, Romania, in calitatea sa de tara coordonatoare, a incurajat includerea pe agendele de discutii a chestiunilor legate de progresele inregistrate in statele membre in acest domeniu. Evolutiile inregistrate, precum si preocuparile de la nivelul Uniunii Europene, materializate inclusiv prin adoptarea recentei Declaratii de la Oradea din 19 noiembrie 2010, in cadrul celei de-a 10-a Conferinte Profesionale Anuale a Parteneriatului European impotriva Coruptiei (EPAC), constituie premisele mai ample pentru stabilirea unor directii de actiune in aceasta regiune deosebit de importanta a Marii Negre.

In ajutorul R. Moldova

Printr-o propunere legislativa, fondurile necesare organizarii au fost asigurate prin suplimentarea bugetului Ministerului Administratiei si Internelor din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2011. Potrivit principiului rotatiei, Presedintia in exercitiu (PiE) a OCEMN in anul 2011 urma sa fie asigurata de Republica Moldova (ianuarie – iunie), respectiv Romania (iulie – decembrie). Ca urmare a dificultatilor economico-financiare interne, Republica Moldova a anuntat, la reuniunea ministeriala OCEMN de la Sofia (28 mai 2010), ca a decis sa nu exercite mandatul de PiE. In baza aprobarii Presedintelui Romaniei (august 2010), precum si a preluarii, de catre Romania, a presedintiei in exercitiu a OCEMN, pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2011, Romania exercita acest rol in locul Republicii Moldova in semestrul I al anului 2011.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *