CNN: Plan rusesc pentru Republica Moldova

de | mart. 17, 2023 | Știri | 0 comentarii

Un plan secret elaborat de serviciul de securitate al Rusiei, FSB, prezintă opțiuni detaliate de destabilizare a Republicii Moldova – inclusiv sprijinirea grupurilor pro-ruse, utilizarea Bisericii Ortodoxe și amenințarea cu oprirea aprovizionării cu gaze naturale, relatează CNN. Documentul pare să fi fost întocmit pentru a împiedica apropierea Republicii Moldova de Occident, proces care include relații […]
Proteste la Chișinău (foto: partidulșor.md)

Proteste la Chișinău (foto: partidulșor.md)

Un plan secret elaborat de serviciul de securitate al Rusiei, FSB, prezintă opțiuni detaliate de destabilizare a Republicii Moldova – inclusiv sprijinirea grupurilor pro-ruse, utilizarea Bisericii Ortodoxe și amenințarea cu oprirea aprovizionării cu gaze naturale, relatează CNN. Documentul pare să fi fost întocmit pentru a împiedica apropierea Republicii Moldova de Occident, proces care include relații mai strânse cu NATO și o cerere de aderare la Uniunea Europeană. Se face referire în mod repetat la importanța împiedicării aderării Moldovei la NATO.

A fost obținut și dezvăluit pentru prima dată de un consorțiu de mass-media, inclusiv VSquare și Frontstory, RISE Moldova, Expressen în Suedia, Centrul de Dosare pentru Jurnalism de Investigație, Yahoo News și Delfi. CNN a văzut documentul integral, care pare să fi fost scris în 2021 de către Direcția pentru Cooperare Transfrontalieră a FSB. Titlul său este „Obiective strategice ale Federației Ruse în Republica Moldova”. Documentul stabilește o strategie pe 10 ani pentru aducerea Moldovei, o fostă republică sovietică cuprinsă între Ucraina și România, în sfera de influență a Rusiei.

Confruntându-se cu crize multiple agravate de războiul Rusiei din Ucraina, fosta republică sovietică săracă de 2,6 milioane de locuitori, blocată între România și Ucraina, Moldova se confruntă deja cu o criză energetică determinată de tăierile de aprovizionare din cauza țintirii de către Rusia a infrastructurii energetice a Ucrainei, iar tensiunile au izbucnit. din cauza survolărilor de rachete legate de războiul din Ucraina.

Planul include ca Moldova să fie dependentă de importurile de gaze rusești și declanșarea conflictelor sociale, precum și încercarea de a bloca eforturile Moldovei de a câștiga influență în regiunea separatistă pro-rusă a Transnistriei, unde sunt staționați aproximativ 1.500 de soldați ruși.

Autor

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *