CNN: Criza petrolului nu vine numai din Iran, ci si din Marea Neagra

de | apr. 10, 2012 | Asia Centrală, Caucaz, Federatia Rusa, Orientul Mijlociu, Razboi energetic, România, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Autoritatile de la Teheran sunt considerate principalul vinovat pentru cresterea pretului la barilul de petrol, insa o cantitate uriasa din aceasta resursa din alte regiuni, de la Marea Neagra pana in Canada, nu este exploatata. In tari precum Sudanul de Sud, Yemen si Siria, extragerea petrolului este sistata, din cauza violentelor, iar in Marea Neagra […]

Autoritatile de la Teheran sunt considerate principalul vinovat pentru cresterea pretului la barilul de petrol, insa o cantitate uriasa din aceasta resursa din alte regiuni, de la Marea Neagra pana in Canada, nu este exploatata. In tari precum Sudanul de Sud, Yemen si Siria, extragerea petrolului este sistata, din cauza violentelor, iar in Marea Neagra si Canada, din cauza problemelor tehnice, scrie CNN Money. Niciuna din aceste rezerve nu este extrem de mare, insa, impreuna, ar putea satisface nevoile populatiei globului timp de cateva luni, in contextul aplicarii sanctiunilor pentru Iran. „Exista mereu intreruperi de furnizare a petrolului, insa intr-o piata atat de stramtorata, cum este cea din prezent, ele au un impact extrem de ridicat. Ar fi mai bine pentru economie daca rezervele din aceste regiuni ar putea intra pe piata”, considera seful IHS CER, Daniel Yergin. „Criza petrolului nu vine doar din Iran. Peste un milion de barili pe zi, care provin din alte regiuni, nu sunt exploatati. Este un lucru extrem de marcant pentru piata actuala”, a declarat si reprezentantul Barclays Capital, Paul Horsnell.

Sudanul de Sud: Peste 350.000 de barili de petrol nu sunt exploatati, din cauza violentelor din aceasta tara. Productia a fost oprita in ianuarie, dupa ce Guvernul din Sudan a confiscat petrolul care trecea printr-o conducta de pe teritoriul acestei tari, acuzand Sudanul de Sud ca nu a platit taxele pentru el. De asemenea, Sudanul de Sud si-a acuzat vecinii ca au bombrdat cateva campuri petroliere. Aceasta tara a devenit independenta in 2011, crestinii din sud dorind de mult timp sa se separe de musulmanii din nord.

Libia: Productia de petrol din aceasta tara macinata de razboaie si-a revenit destul de repede.
In timpul ostilitatilor, statul a sistat exploatarea celor 1,6 milioane de barili de petrol/zi. In prezent, productia s-a redus cu 300.000 de barili, la 1,3 milioane de barili/zi.

Siria: Aproximativ 230.000 de barili de petrol nu sunt exploatati. Desi un plan de pace a fost propus, putini sunt cei care se asteapta ca Guvernul condus de presedintele Bashar al-Assad sa il accepte. In aceste conditii, viitorul acestei tari este dominat de violenta intre rebeli si cei de la conducere, iar exploatarea petrolului va ramane sistata.

Yemen: Aproape 140.000 de barili de petrol nu sunt valorificati, din cauza violentelor din regiunea sud-vestica. Extremistii fac parte din reteaua islamica Ansaar al-Sharia, care are legaturi cu Al Qaida si care incearca sa se stabileasca in partea sudica a tarii.

Marea Neagra: Peste 100.000 de barili/zi nu sunt exploatati in aceasta regiune, din cauza ca instalatiile nu pot fi intretinute corespunzator si a problemelor pe care le au conductele, precum si a regiunii dificil de exploatat.

Canada: Pana la 50.000 de barili sunt pierduti, in fiecare zi, ca rezultat al problemelor cu echipamentul si cu unele masinarii

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *