Ciprul grecesc declanșează un război nuclear al declarațiilor împotriva Turciei

de | apr. 12, 2018 | Federatia Rusa, Federatia Rusa, Orientul Mijlociu, Orientul Mijlociu, Principal, Știri, Turcia, UE, UE | 0 comentarii

Republica Cipru, stat membru al Uniunii Europene, va depune un protest oficial împotriva construcției primei centrale nucleare din Turcia, care va fi ridicată în regiunea seismică Akkuyu, a declarat secretarul de presă al guvernului cipriot, Prodromos Prodromu, citat Euobserver, preluat de agenția de presă KARADENIZ PRESS. „Autoritățile Republicii Cipru vor trimite un demers și vor […]
Problema cipriotă amenința coeziunea NATO
Alianța strategică dintre Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan îngrijorează statele UE și NATO

Alianța strategică dintre Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan îngrijorează statele UE și NATO

Republica Cipru, stat membru al Uniunii Europene, va depune un protest oficial împotriva construcției primei centrale nucleare din Turcia, care va fi ridicată în regiunea seismică Akkuyu, a declarat secretarul de presă al guvernului cipriot, Prodromos Prodromu, citat Euobserver, preluat de agenția de presă KARADENIZ PRESS. „Autoritățile Republicii Cipru vor trimite un demers și vor protesta în toate instanțele internaționale”, a mai declarat oficialul cipriot grec.

Riscuri majore

Potrivit reprezentantului guvernului de la Nicosia, funcționarea centralei nucleare amenință sănătatea populației din regiune, în special a Ciprului, din cauza proximității sale față de reactoare. Prodromu a menționat că Ankara nu s-a consultat cu țări precum Grecia și Cipru, demonstrând dispreț față de relațiile de bună vecinătate, scrie și Cyprus Mail.

Relațiile dintre Nicosia și Ankara au cunoscut o deteriorare rapidă pe fondul lipsei de progres în negocierile dintre ciprioții turci și cei greci pentru reunificarea politică a insulei, dar și din cauza piedicilor puse de Ankara demersurilor greci cipriote de dezvoltare a resurselor energetice din apropierea țărmurilor insulei. Turcia trimite frecvent nave militare care împiedică desfășurarea operațiunilor de explorare aprobate de Nicosia.

Problema cipriotă are și o componentă nucleară

Problema cipriotă are și o componentă nucleară

Alianță strategică

Reamintim ca, președintele turc Recep Tayyip Erdogan și omologul sau rus Vladimir Putin au lansat șantierul centralei nucleare în data de 4 aprilie, în marja vizitei efectuate de Putin în Turcia, prima sa deplasare externă din noul mandat prezidențial.

Proiectul, în valoare de 20 de miliarde de dolari, urmează să fie construit de Rusia până în 2023. Potrivit acordului, cel puțin 51% din acțiuni vor aparține companiilor rusești, restul de 49% din acțiuni pot fi vândute investitorilor externi.

Rusia și Turcia au semnat acordul privind construirea centralei nucleare Akkuyu în anul 2010. Cu toate acestea, din cauza incidentului din noiembrie 2015, când fortele aeriene turce au doborât o aeronavă militară rusă, proiectul a fost o vreme înghețat.

Ankara mai este și un important importator de arme din Federația Rusă, inclusiv sistemele de rachete antiaeriene S-400. Concomitent, cele două părți negociază lansarea unor proiecte militare comune în domeniul construcției de tancuri, rachete și artilerie. Relațiile din domeniul militar dintre Moscova și Ankara au trezit nemulțumirea partenerilor Turciei din NATO. (M.B./M.I.)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *