CIA, reorganizare „fara precedent”

, , , , , ,
 
CIA, reformata din temelii

CIA, reformata din temelii

Directorul CIA are în vedere schimbări considerabile privind diviziile de spionaj şi analiză, în vederea creării unor unităţi hibride care să se concentreze asupra anumitor regiuni şi ameninţări la adresa ţării, potrivit unor foşti şi actuali oficiali în domeniu citaţi de The Washington Post online, preluati de mass-media de la Bucuresti. Potrivit ziarului, propunerea ar viza replicarea Centrului Contraterorism (CTC) din cadrul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) şi altor entităţi, o idee care reflectă rolul extins şi influenţa CTC în urma atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001. Propunerea se află în “stadii preliminare”, potrivit oficialilor citaţi, şi ar putea fi revizuită sau chiar respinsă. Foşti şi actuali oficiali din domeniul informaţiilor şi-au exprimat opoziţia, pe motiv că ar produce perturbări prea mari şi ar putea pune în pericol capabilităţi şi expertiză considerate critice.

Schimbari ambitioase

Însă Brennan îşi continuă eforturile, afirmă sursele citate, iar schimbările ar urma să fie printre cele mai ambiţioase din istoria CIA, vizând crearea unor centre menite să se concentreze asupra unor regiuni ca China şi America Latină sau probleme pentru care, în prezent, este dispersat personal în diverse componente ale CIA. “Este un efort major”, a declarat un fost oficial CIA de rang înalt care a lucrat cu Brennan. Întrebat dacă ştie vreun exemplu de reorganizare anterioară similară ca amploare, el a răspuns că “nu cred că a existat aşa ceva”.
Brennan a format în septembrie 2014 o comisie CIA care să evalueze propunerea, în cadrul unei revizuiri mai largi a structurii agenţiei. Într-un mesaj adresat personalului Agenţiei, el a citat “creşterea numărului şi complexităţii problemelor de securitate”, ca de exemplu ameninţarea continuă reprezentată de reţeaua teroristă Al-Qaida, războiul civil din Siria şi incursiunea Rusiei în Ucraina.

Examinare vasta

“Sunt tot mai convins că a venit vremea să privim într-o nouă lumină modul în care suntem organizaţi ca Agenţie şi dacă structura curentă şi felul în care acţionăm necesită ajustarea”, se arată în mesaj, din care The Washington Post a obţinut fragmente. Brennan nu prezintă niciun plan precis, dar se declară îngrijorat de faptul că diviziile actuale subminează eficienţa CIA, într-o perioadă în care “nevoia de integrare nu a fost niciodată mai mare”, iar mai multe misiuni ale Agenţiei “depăşesc limitele organizaţionale” tradiţionale.
În opinia unor foşti oficiali, interesul lui Brennan faţă de reorganizare este motivat în parte de frustrarea provocată de eforturile de consolidare a informaţiilor americane cu privire la criza din Siria, care s-a transformat dintr-un război civil într-un “incubator pentru grupări teroriste”.
Comisiei interne i s-a cerut să efectueze o “examinare vastă” şi urmează să prezinte “recomandări cu privire la oportunitatea unor schimbări, iar dacă da, ce este necesar să se facă”, a declarat Dean Boyd, un purtător de cuvânt al CIA. El a precizat că această examinare este în curs, iar “ofiţerii nu şi-au prezentat concluziile încă”.

Reorganizare vasta

Veterani CIA, inclusiv unii care s-au întâlnit cu membri ai comisiei, spun că aceasta a primit o “libertate largă”, fără să se aştepte să susţină ideea lui Brennan. Ei precizează că activitatea comisiei se concentrează asupra evaluării acestei reorganizări majore avute în vedere de către directorul CIA.
În discuţie este structura existentă de la începuturile Agenţiei, personalul fiind împărţit în patru directorate majore. Cele mai cunoscute sunt National Clandestine Service (NCS) – care trimite ofiţeri de caz în străinătate cu misiuni de spionaj şi efectuează operaţiuni sub acopeire şi Directorate of Intelligence – care foloseşte mii de analişti, a căror sarcină principală este să ofere preşedintelui Obama o perspectivă asupra evoluţiilor globale şi altor decidenţi politici. Mai există un directorat concentrat asupra ştiinţei şi tehnologiei şi unul însărcinat cu logistica operaţiunilor în străinătate.

1 răspunde
  1. Alexander
    Alexander says:

    Salutare, foarte interesant subiect şi analiză. Aş fi interesat de sursele pe care le-aţi folosit în analiza dvs. pe această temă.

    Felicitări pentru blog şi topicurile alese!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *