Chisinaul va ratifica Acordul privind zona de comert liber in spatiul CSI

, ,
 

Guvernul de la Chişinău a aprobat miercuri proiectul de lege cu privire la ratificarea Acordului privind zona de comerţ liber între statele membre ale Comunităţii Statelor Independente, semnat în octombrie 2011 la Sankt Petersburg.
Acordul prevede liberalizarea comerţului între statele semnatare (opt din 11 state membre ale CSI), dar cu unele excepţii, în special ce ţin de taxele vamale la export şi import, potrivit ministrului economiei, Valeriu Lazăr. Potrivit acestuia, Acordul este unul important pentru Republica Moldova, a cărei economie depinde în proporţie de peste o treime de schimburile comerciale cu statele membre CSI. Până în prezent patru state (Rusia, Ucraina, Belarus şi Kazahstan) au ratificat sau sunt la ultimele etape de ratificare a Acordului.
Republica Moldova negociază în prezent şi semnarea unui Acord de comerţ liber cu Uniunea Europeană, iar autorităţile susţin că cele două acorduri sunt compatibile. În opinia analiştilor, Acordul de comerţ liber în cadrul CSI nu va aduce beneficii importante Republicii Moldova şi riscă să aibă soarta unui document similar semnat în anul 1994, care nu a intrat în vigoare pentru că nu a fost ratificat de toate statele.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *