Chisinaul si UE denunta impreuna presiunile politice facute de Moscova in noul „razboi al vinurilor”

, , , , , , ,
 

vin moldovenesc Rusia am3

Republica Moldova a reactionat miercuri la recenta decizie a Moscovei de a interzicere a importurilor de vin moldovenesti in Rusia. „Va trebui sa ne clarificam unde se termina problemele tehnice cu privire la calitatea vinurilor moldovenesti si unde incep aspectele politice”, a declarat pentru agentia Reuters ministrul Economiei, Valeriu Lazar. Biroul de comunicare al Guvernului a precizat ca asteapta din partea Rusiei o reactie oficiala pe acest subiect. „Asteptam o declaratie oficiala din partea Serviciului sanitar rus. Republica Moldova a inasprit controlul calitatii productiei vitivinicole, iar in tara au loc reforme in industria vinificatiei”, a subliniat Liliana Vitu, purtatorul de cuvant al premierului de peste Prut, Iurie Leanca.

Bruxelles-ul reactioneaza

O reactie dura a venit si dinspre UE pe tema acestui scandal economic care ascunde in fapt unul politic. Raportorul Parlamentului European pentru Moldova, Graham Watson, a declarat si el Rusia nu mai este un partener de nadejde pentru tarile din Europa de Est. In ciuda ultimelor eveniment, Watson a mentionat ca pozitia Parlamentului European cu privire la tarile Parteneriatului Estic si Summitul de la Vilnius este una clara. „Vrem sa mergem inainte spre semnarea cu Ucraina a Acordului de Asociere si parafarea acestuia cu cat mai multe tari ale Parteneriatului Estic”, a mai spus Graham Watson, citat de moldova.org. El a specificat ca Rusia este „acelasi vecin care in prezent inca ocupa cateva teritorii din curtile partenerilor estici”, referindu-se la conflictele inghetate unde Rusia isi detine fortele militare, inclusiv in Transnistria. De asemenea, europarlamentarul PDL Monica Macovei, presedintele delegatiei PE la Comisia parlamentara de cooperare UE – Republica Moldova, considera ca, prin embargoul impus pe importurile de vin, „Federatia Rusa joaca necinstit si ilegal impotriva intereselor Moldovei”. „Embargoul impus de Federatia Rusa pe importurile de vin este o incercare urata de destabilizare a parcursului european al Republicii Moldova. Aceasta provocare arata ca Federatia Rusa nu ii respecta pe cetatenii Republicii Moldova si vrea sa le interzica prosperitatea pe care le-o ofera piata Uniunii Europene”, declara Macovei intr-un comunicat de presa. „Cu circa doua luni inainte de parafarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana, Federatia Rusa foloseste un pretext pentru a impune un embargo motivat politic, sanctionand hotararea cu care Republica Moldova isi continua parcursul european. Serviciul Sanitar rusesc este ridicat la rang de «minister de razboi» pentru a pedepsi tarile din «vecinatatea apropiata» care nu raspund ordinelor Federatiei Ruse”, mai declara Monica Macovei. Ea mentioneaza ca bunastarea si stabilitatea sunt in Uniunea Europeana, unde traiesc 500 de milioane de oameni. „Aceasta este o piata pentru vinuri si alte produse din Republica Moldova, piata in care se aplica reguli pentru fiecare parte, se joaca previzibil si corect si nu exista provocari si santaje”, mai declara Macovei. Eurodeputatul arata ca, in plus, „embargoul «comercial» este si ilegal”, iar Federatia Rusa, membra din 2012 a Organizatiei Mondiale a Comertului, la doar un an dupa aderare ignora regulile acestei organizatii.

„ Nu vom mai continua sa ne comportam precum o dadaca iubitoare cu economia Republicii Moldova”

Medicul sanitar-sef al Federatiei Ruse, Ghenadi Oniscenko, a declarat, marti seara, in cadrul unei emisiuni televizate la postul de stiri Rossiya 24, ca Rusia a interzis importurile de vin din Republica Moldova pe considerente de calitate. „In ciuda ingrijorarilor noastre, exprimate atat public, cat si in regim de lucru, acestea ar ramas practic nerezolvate”, a declarat seful Rospotrebnadzor, citat de Karadeniz Press. „Avem senzatia ca statul nu are niciun control asupra celei mai mari ramuri ale industriei si asupra unei surse importante de venituri la buget. Totodata, statul ignora aceasta problema si ceea ce demonstreaza ca este total neajutorat”, a mai spus oficialul rus. El a mai adaugat ca numai 1% din productia de vinuri moldovenesti vandute pe piata rusa a trecut normele de control al calitatii in anul 2013. „Nu vom mai continua sa ne comportam precum o dadaca iubitoare cu economia Republicii Moldova. Odata ce vor pune ordine (in industria vinului -n.red.) si vor inainta propuneri adecvate despre normalizarea situatiei, atunci vom discuta intoarcerea (vinurilor -n.red.) pe piata din Rusia”, a completat oficialul rus. Cu toate acestea, Rodica Sturza, directorul Centrului National pentru Verificarea Calitatii Productiei Alcoolice din Republica Moldova, a declarat ca „aceste afirmatii sunt lipsite de temei”, informeaza site-ul Publika.md. „Noi am verificat toate loturile care au plecat, in special in ultimele zile, si nu am depistat nici un fel de incalcari ale normelor, iar afirmatiile lor precum ca (substantele nocive depistate in vinuri) depasesc de 70-80 de ori normele maxime admisibile sunt aberante”, a adaugat ea. Rusia a mai interzis si in 2006 vinurile moldovenesti, atunci cand acestea reprezentau circa 60% din cota de piata. Cu toate ca embargo-ul a fost ridica in 2007, vinurile moldovenesti mai detin in prezent doar 10% din piata rusa. In 2013, peste 24,8 milioane de litri din productia de bauturi alcoolice au fost importate din Republica Moldova inRusia, iar aproximativ 29.000 de litri din aceasta nu corespund criteriilor de securitate, a anuntat Rospotrebnadzor. Noul „razboi al vinului” cu Republica Moldova vine dupa ce, recent, Moscova a procedat similar cu un mare producator de bomboane din Ucraina (Roshen – n.red.). Aceste dispute au loc inainte summitului Parteneriatul Estic de la Vilnius cand Ucraina si Republica Moldova vor semna si parafa o serie de acorduri premergatoare aderarii la Uniunea Europeana, fapt cu care Moscova nu este de acord.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.