Chişinăul şi Tiraspolul vor continua razboiul diplomatic la Viena

, , , , , ,
 
"Doamna de fier" a diplomatiei transnistrene, Nina Stanski, pune noi conditii Chisinaului

“Doamna de fier” a diplomatiei transnistrene, Nina Stanski, pune noi conditii Chisinaului

Noua rundă de negocieri în format 5+2 va avea loc fără o agendă detaliată stabilită din timp, relateaza surse oficiale locale, citate de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Chişinăul şi Tiraspolul nu au reusir să ajungă la o înţelegere privind ordinea de zi a reuniunii. Divergenţele principale ţin de intenţia autorităţilor de la Chisinau de a intensifica procesul de control migraţional la Nistru.  Cu toate acestea, subiectul principal al negocierilor va fi libera circulaţie a cetăţenilor. Părţile implicate în conflict, dar şi mediatorii, consideră că va fi dificil să se ajungă la un compromis.
“Avem situaţia ce ţine de punctele de control migraţional, dar este şi o neclaritate în privinţa sancţiunilor care vor fi aplicate. Noi mizăm forte mult că va fi găsită formula adecvată”, a spus reprezentantul politic al Tiraspolului, Nina Ştanski. “Acest mecanism abia se formează. El va lucra dor atunci când toate întrebările vor fi hotărâte. Acest mecanism nu este îndreptat împotriva locuitorilor Transnistrei. El va fi benevol, gratuit şi rapid”, a dat asigurări, la randul sau, vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov. “Considerăm că este imperativă respectarea înţelegerilor atinse, menţinerii dialogului în cadrul formatelor existente, de rând cu principiile şi obligaţiile internaţionale”, a mai rezumat Carpov. În acelaşi timp, Eugen Carpov a mai comunicat că autorităţile de la Chişinău vor analiza efectele aprobării de către Tiraspol a aşa-numitei „legi cu privire la frontiera de stat”.

Puncte divergente

Anterior, Chişinăul a anunţat că la frontiera administrativă cu regiunea transnistreană vor fi amplasate şase puncte de control migraţional. Acestea vor avea drept scop evidenţa cetăţenilor străini care intră în ţară prin Transnistria. Măsura este o condiţie impusă de Uniunea Europeană pentru liberalizarea regimului de vize.
La întrevederea reprezentanţilor politici pentru reglementarea transnistreană de la Chişinău şi Tiraspol, Eugen Carpov şi Nina Ştanski, au participat și reprezentanții părților mediatoare: reprezentantul special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru reglementarea conflictelor prelungite, Andrei Deşciţa, reprezentantul special al Federaţiei Ruse Serghei Gubarev, șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Jennifer Brush şi ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Serghei Pirojcov.
În cadrul consultărilor au fost discutate ultimele evoluţii din cadrul procesului de reglementare a conflictului transnistrean, fiind trecute în revistă priorităţile imediate, precum şi perspectivele următoarei runde de negocieri în formatul „5+2”. De asemenea, interlocutorii au abordat problematica măsurilor de consolidare a încrederii, inclusiv libertatea circulaţiei pe cele două maluri ale Nistrului. Unul din subiectele discutate a vizat implementarea mecanismului de evidenţă a fluxurilor migraţionale prin segmentul central al frontierei moldo-ucrainene.
La rândul lor, reprezentanţii mediatorilor formatului 5+2 au salutat organizarea întrevederii dintre reprezentanţii politici de la Chişinău şi Tiraspol, manifestând speranţa că acestea vor căpăta un caracter mai frecvent, se spune într-un comunicat de presă al Biroului de Integrare. Şedinţa a fost organizată în contextul pregătirilor pentru următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2, care se va desfăşura pe 16-17 iulie 2013 in capitala austriaca Viena.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *