Chisinaul si Bucurestiul consolideaza parteneriatul energetic

, , , , , , ,
 

Chisinaul urmareste intrarea pe piata energetica din UE

Chisinaul urmareste intrarea pe piata energetica din Uniunea Europeana

Republica Moldova vrea să construiscă două centrale electrotermice, a căror energie să o exporte prin România către pieţele europene, şi un gazoduct pe relaţia Iaşi-Ungheni, a declarat recent Ilarion Popa, viceministru al Economiei in Guvernul de la Chisinau, la deschiderea Forumului Regional al Energiei FOREN 2010, organizat in statiunea Neptun de pe litoralul romanesc. „Construcţia acestor centrale electrotermice este planificată pentru viitorul apropiat”, a declarat oficialul de la Chisinau, citat de mass-media regionala. „Burlăceni este proiect mai vechi, care a fost stopat iar acum este revigorat, s-au schimbat acţionarii. O parte din energia de aici va fi transportată în UE, prin România. Pentru staţia de la Ungheni negociem cu partea română să facem o linie electrică Ungheni-Iaşi, pentru că 75% din energie produsă este preconitază să fie transportată în România. Săptămâna viitoare vom discuta cu reprezentanţii Ministerului Economiei”, a afirmat Popa.
Sursa citata a mai adaugat ca unităţile energetice vor fi realizate în localităţile Burlăceni şi Ungheni, iar autorităţile moldoneve nu solicită finanţare din partea României. El a adăugat că proiectul de la Burlăceni este derulat de compania Global International 2000 împreună cu o companie moldoveană şi una rusească, în timp ce unitatea de la Ungheni este construită de o companie din Cehia. Cele două staţii ar urma să aibă, în faza iniţială, o capacitate cumulată de 800 MW.
Popa a mai adăugat că interconexiunea sistemului electroenergetic al Republicii Moldovei cu cel al României va fi posibilă doar după conectarea reţelei cu cea a Republicii Ucraina, tratativele de pana in acest moment dintre Chisinau si Kiev esuand datorita conditiilor draconice impuse de autoritatile ucrainene.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *