Chișinăul schimbă regulile jocului. Măsurile care se vor lua împotriva propagandei rusești

,
 

Autoritățile R. Moldova vor să creeze un cadrul mult mai restrictiv pentru a-și proteja spațiul informațional de intervențiile străine de propagandă, cu accent pe cele rusești. Peisajul mediatic este dominat de presa de limbă rusă, acolo unde principalele televiziuni retransmit posturi rusești cu tot cu mesajele politice aferente. „Este o problemă care este bine cunoscută, nu este doar pentru Republica Moldova și este o susținere foarte clară referitor la necesitatea combaterii propagandei. Însă, iarăși într-un context foarte clar, public, în lipsa atingerii unor interese și unor drepturi și unor libertăți fundamentale”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al principalului partid de guvernare – PD, Vitalie Gămurari, într-un briefing de presă. El a precizat că această problemă este una a întregii regiuni, iar state precum Ucraina și România se confruntă cu același fenomen.

De asemenea, o mișcare în acest sens a fost anunțată și de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul unui interviu pentru presa de la Chișinău. „ Și aici mă refer la o chestiune care a fost invocată de multe ori, inclusiv în discuții cu reprezentanții mass-media în săptămâna libertății presei – accesul la informație. Doi – tot ce înseamnă media online, inclusiv rețelele de socializare, fiindcă și ele devin surse foarte importante pentru noutăți, dar și mijloc de informare a populației. Trei – sistemul de securitate informațională, inclusiv reglementarea folosirii dronelor. Patru – promovarea producției locale și, prin urmare, lupta împotriva dezinformării și propagandei”, a spus Candu.

În prezent, piața de publicitate pentru mass-media din R. Moldova se află în regim de monopol și este coordonată doar de câteva grupuri media foarte puternice, fapt ce sufocă funcționarea instituțiilor media de talie mijlocie și mică, precum și presa locală. Tot acestea sunt, în mare parte, care retransmit posturile rusești cu puternice mesaje politizate împotriva Occidentului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *