Chişinăul respectă decizia Bucureştiului în chestiunea scutului antirachetă

de | feb. 22, 2010 | R. Moldova, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Guvernul Republicii Moldova şi-a prezentat luni, 22 februarie, poziţia oficială privind decizia României de instalare a scutului antirachetă american pe teritoriul său, menţionând că porneşte de la premisa că fiecare stat are dreptul suveran de a decide mecanismele de asigurare a propriei securităţi.

250px-Moldova_judete-largeGuvernul Republicii Moldova şi-a prezentat luni, 22 februarie,  poziţia oficială privind decizia României de instalare a scutului antirachetă american pe teritoriul său, menţionând că porneşte de la premisa că fiecare stat are dreptul suveran de a decide mecanismele de asigurare a propriei securităţi.

Într-un comunicat, executivul moldovean anunţă că a luat notă de înţelegerile româno-americane cu referire la perspectiva amplasării pe teritoriul României a unor elemente ale sistemului de apărare antirachetă în Europa, precum şi de caracterul deschis al acestuia pentru participarea altor actori interesaţi, în scopul consolidării securităţii comune.

Premierul Vlad Filat a anunţat încă la finele săptămânii trecute că guvernul va prezenta o declaraţie oficială în care va prezenta poziţia ţării sale privind decizia respectivă a României, precizeaza Agerpres. Săptămâna trecută, la Chişinău au avut loc consultări moldo-române la nivel de directori politici ai ministerelor de externe referitor la decizia României de a amplasa pe teritoriul său elemente ale scutului american antirachetă. În cadrul consultărilor, reprezentanţii MAE de la Bucureşti au accentuat că elementele sistemului de apărare antirachetă comportă un caracter strict defensiv, care permite creşterea capacităţii de apărare a Europei. De asemenea, s-a menţionat faptul că interceptorii tereştri care vor fi instalaţi pe teritoriul României nu conţin ogive nucleare, ci distrug ţinta în spaţiul extraatmosferic prin impact cinetic, aspect cunoscut specialiştilor în domeniu. Acesta permite acoperirea integrală a teritoriului României, a statelor din regiune, inclusiv Republica Moldova, împotriva unei eventuale ameninţări cu rachetă şi, respectiv, reduce riscurile de securitate în plan regional mai larg.

Anterior, mai multe partide de opoziţie de la Chişinău au condamnat decizia României şi au cerut guvernării să transmită Bucureştiului o notă de protest în acest sens, acuzând că decizia respectivă ar pune în dificultate reglementarea conflictului transnistrean.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *