Chisinaul refuza Uniunea Euro-Asiatică

de | mart. 20, 2012 | Alte regiuni, Federatia Rusa, R. Moldova, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Iure Leancă, a declarat, la Washington, că Moldova nu doreşte, momentan, să adere la Uniunea vamală Euro-Asiatică, deoarece „nimeni încă nu a invitat-o în această structură”.

Uniunea vamala euro-asiatica, miza politica in R.Moldova

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Iure Leancă, a declarat, la Washington, că Moldova nu doreşte, momentan, să adere la Uniunea vamală Euro-Asiatică, deoarece „nimeni încă nu a invitat-o în această structură”. „În ceea ce priveşte aderarea Moldovei la Uniunea Euro-Asiatică, pot să vă spun că pe noi nimeni încă nu ne-a invitat în această structură şi noi nu am examinat această chestiune. Deocamdată ne aranjează integrarea în zona de libesr schimb din cadrul CSI şi UE”, a declarat Iurie Leancă, în cadrul unui interviu acordat la Washington, citat de mass-media de la Chisinau.

Oferta rusa

Anterior, Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Valeri Kuzmin, a declarat că Republica Moldova poate spera la o eventuală reducere a tarifelor la gazele livrate de Gazprom, dacă va adera la Uniunea Vamală Euro-Asiatică. „În cazul aderării Moldovei la Uniunea Vamală Euro-Asiatică gazul şi petrolul rusesc ar putea fi mai ieftine, inclusiv pentru consumatori, poate chiar cu 30 la sută. În afară de aceasta, în cadrul Uniunii există o piaţă de desfacere imensă, comparabilă cu cea din Uniunea Europeană şi care nu este invadată de produsele moldoveneşti – vinuri, fructe, legume”, a declarat presei Valeri Kuzmin.
Reamintim că premierul moldovean, Vlad Filat, a semnat anul trecut, la Sankt Petersburg, acordul de constituire a zonei Libere de Comerţ a Comunităţii Statelor Independente. Respectivul proiect materializează o parte a iniţativei prim-ministrului rus, Vladimir Putin, de creare a Uniunii Vamale Euro-Asiatice. Acordul nu a fost semnat de premierii Azerbaidjanului, Uzbekistanului şi Turkmenistanului.

Referendum contestat

Mediile politice si economice de la Chişinău s-au aratat sceptice faţă de posibilitatea organizării unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia–Belarus–Kazahstan, anunţat de Partidul Social Democrat din Moldova, relateaza mass-media locala. Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Valeri Kuzmin, a încurajat această idee, aducând argumente prin datele unor sondaje de opinie.
La randul sau, Marius Lazurcă, ambasadorul României la Chişinău, a opinat în cadrul unui club de presă, că o eventuală aderare a Republicii Moldova la uniunea euroasiatică oferă o perspectivă neclară, fiind o structură despre viitorul căreia este greu de vorbit în momentul de faţă.
În opinia unui expert, aderarea Republicii Moldova ar oferi o serie de avantaje, printre care, reducerea preţurilor la resursele energetice cu 30 procente şi tarife vamale preferenţiale în cadrul uniunii, informează Vocea Basarabiei. Analistul politic Bogdan Ţârdea consideră necesară aderarea la Uniunea Vamală Rusia–Belarus–Kazahstan, arătându-se sceptic doar în ce priveşte posibilitatea aderării Moldovei la UE în viitorul apropiat. Totodată acesta consideră că din moment ce societatea Republicii Moldova este divizată, schimbarea rapidă a vectorului ar putea cauza instabilitate socială şi politică.

Manevra politica

De o părere total diferită este expertul economic, Valeriu Prohniţchi. Potrivit sursei citate, acesta consideră că Republica Moldova ar avea de pierdut ca urmare a renunţării la cursul european, în favoarea unei uniunii euro asiatice. Analistul a opinat că Partidul Social Democrat foloseşte uniunea ca pe o nişă electorală îndreptată spre adepţii integrării Republicii Moldova în spaţiul post sovietic. ”Aderarea Moldovei la această Uniune, ar fi probabil periculoasă din punct de vedere economic”, a mai precizat expertul.
Reamintim că în favoarea intrării Moldovei în Uniunea Vamală s-a pronunţat fostul preşedinte al ţării, Vladimir Voronin, care a propus şi crearea unei comisii speciale pentru integrarea în această uniune. Şi co-preşedintele Partidului Popular Socialist, Victor Stepaniuc salută această iniţiativă.
Pentru organizarea referendumului în problema aderării Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, Partidul Social Democrat a organizat un grup de Iniţiativă în vederea iniţierii campaniei de strângere a semnăturilor de la populaţie. În acest sens s-a stabilit că pe 18 noiembrie 2012 se va desfăşura, totuşi Referendumul Republican legislativ privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia – Belarus – Kazahstan, care va avea statut de lege. Pentru iniţierea referendumului, social-democraţii de la Chisinau trebuie să strângă cel puţin 200.000 de semnături.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *