Chisinaul, pregatit de relansarea relatiilor bilaterala cu Romania

, , ,
 

Iurie Leanca, ministrul moldovean de Externe, mizeaza pe sprijinul Romaniei

Iurie Leanca, ministrul moldovean de Externe, mizeaza pe sprijinul Romaniei

Guvernul Republicii Moldova a hotarat recent deschiderea unui consulat general la Iasi si a unei ambasade la Madrid, relateaza serviciul de presa al Executivului de la Chisinau, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Executivul a hotarat ca misiunile diplomatice sa devina functionale in 2010, urmand ca presedintele interimar sa semneze un decret in acest sens. Potrivit serviciului de presa al Ministerului de Externe si Integrarii Europene, Republica Moldova a solicitat oficial Regatului Spaniei sa deschida o ambasada la Chisinau. Ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene Iurie Lenca a anuntat ca este vorba de un angajament ferm pe care si l-a asumat noul guvern de la Chisinau, iar lipsa unei ambasade in Spania este o greseala crasa a fostei guvernari comuniste, pe care nu si-o poate explica. Reamintim ca recent Cabinetul de Ministri de la Chisinau a aprobat Acordul intre Guvernul Republicii Moldova si cel al Romaniei cu privire la punctele de trecere a frontierei de stat, care urmeaza sa asigure dezvoltarea relatiilor bilaterale in domeniul circulatiei persoanelor peste frontiera de stat moldo-romana, dar si sa consolideze cooperarea bilaterala a institutiilor la frontiera.

Prutul fara sarma

Intr-un recent interviu acordat postului de radio Vocea Basarabiei, Iurie Leanca preciza ca „in primele zile sau saptamani ale anului curent va fi data jos sarma ghimpata. Va fi un gest mai mult simbolic. Sarma ghimpata este o reminiscenta din perioada razboiului rece. Este un fel de zid stabilit la frontiera vestica a Republicii Moldova. Este un zid intre noi si UE. Este un zid, efectele caruia s-au perpetuat chiar si dupa 91 incoace, daca e sa ma refer la capacitatea cetatenilor nostri de a calatori nestingherit peste acest zid. Demolarea acestui zid are mult mai multe conotatii. Sper ca gestul in sine va genera si alte actiuni cu implicatii mult mai profunde si mai puternice pentru cetatenii Republicii Moldova” a mai adaugat Leanca.
Ministrul moldovean a mai precizat ca „pentru consulatele romanesti la Cahul si la Balti partea romana a apreciat deschiderea si sprijinul de care am dat dovada. Toate fazele au fost parcurse deja. Acum urmeaza sa ne informeze colegii de la Bucuresti in cate saptamani vor face operationale aceste 2 institutii. In ceea ce priveste consulatul R. Moldova la Iasi, cred ca intr-o luna sau 2 vom finaliza acest proces” a mai specificat oficialul de la Chisinau.

Vizita prezidentiala

Leanca a confirmat posibilitatea unei vizite a presedintelui roman, Traian Basescu la Chisinau, declarand ca „dorim un dialog institutionalizat cu Bucurestiul. Dorim sa discutam tot spectrul de probleme care exista intre Chisinau si Bucuresti, dar nu artificiale, care au fost create de comunistii care au fost la putere aici, ci probleme, solutionarea carora ar avea un impact real pentru Republica Moldova, Romania si, in mod special, pentru cetatenii nostri. Frontiera vestica a noastra este si frontiera estica a UE. In sensul asta, Romania este mai interesata decat orice tara membra UE, sa vada aici un vecin, deocamdata vecin, stabil, previzibil. Vecin care nu genereaza fluxuri de oameni necontrolat si deseori ilegal. Romania a fost si ramane a fi cea mai mare piata de desfacere pentru produsele moldovenesti. Avem posibilitatea sa derulam mai multe proiecte transfrontaliere. Vom discuta problema conectarii la sistemul energetic romanesc, deci cel european” a mai specificat sursa citata.
Ministrul moldovean a mai facut referire la problema cele 2 acorduri privind delimitarea frontierei si tratatul politic de baza dintre Romania si Republica Moldova, subliniind interesul Chisinaului pentru semnarea celor doua controversate documente. „Bineinteles ca vom discuta si aceste probleme. Iata ca in momentul cand va veni ministrul Baconschi la Chisinau, vom stabili cand va avea loc prima runda pe marginea acestor 2 documente, fiindca sunt convins ca e si in interesul Chisinaului, al Bucurestiului dar si al prietenilor nostri care urmaresc atent evolutia evenimentelor din regiune sa semnam aceste documente” a subliniat ministrul fostei republici sovietice.” Vom gasi formule acceptabile pentru ambele capitale care sa reflecte o relatie foarte importanta dar si sa arate contextul european al relatiilor noastre bilaterale” a mai subliniat Iurie Leanca.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *