Chisinaul organizeaza Forumul UE-Republica Moldova

, , , ,
 

rm ueChisinaul va gazdui, miercuri, Forumul UE-Republica Moldova in cadrul caruia invitati vor dezbatele perspectivele aderarii Republicii Moldova in viitorul cat mai apropiat la UE. Din partea Romaniei va participa secretarul de stat pentru Afaceri Europene, Bogdan Aurescu. Potrivit MAE, oficialu roman va sustine o alocutiune in cadrul panelului “Locul Republicii Moldova in cadrul Parteneriatul Estic. Stabilirea unui model pentru reforme”. Demnitarul roman va avea totodata, in marja evenimentului, o serie de intrevederi bilaterale cu oficiali de peste Prut. Forumul UE – Republica Moldova se inscrie in seria initiativelor de sprijin al parcursului european al Republicii Moldova, fiind organizat, in perioada 29-31 martie 2011, de Institutul pentru Studii Estice din Varsovia si Asociatia pentru Politica Externa din Chisinau, sub inaltul patronaj al Prim-ministrului Republicii Moldova, Vlad Filat, si al Prim-ministrului Poloniei, Donald Tusk. La eveniment, vor mai participa alaturi de prim-ministrii Republicii Moldova si Poloniei, si  fosti sefi de state din Romania, Polonia si Republica Moldova, seful Misiunii OSCE din Republica Moldova, parlamentari, precum si reprezentanti ai mediului guvernamental, academic, economic si ai societatii civile, se mai arata in comunicatul MAE.

Delegatie basarabeana

In urma cu cateva zile, Bogdan Aurescu a primit o delegatie de cadre didactice din regiunea transnistreana a Republicii Moldova. Initiativa a apartinut Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni (DRP) subordonata Guvernului Romaniei. Secretarul de stat a subliniat preocuparea constanta a Ministerului Afacerilor Externe pentru situatia romanilor din stanga Nistrului si pentru pastrarea identitatii culturale si lingvistice. In context a mentionat programele Consiliului Europei pentru cresterea increderii intre Chisinau si Tiraspol, inclusiv pe componenta educatie, sustinute si de Romania, potrivit MAE.

Grafia latina in pericol

Membrii delegatiei au expus problemele cu care se confrunta institutiile de invatamant cu predare in grafie latina din regiunea Transnistria, adresand totodata multumiri pentru sprijinul acordat de Ministerul Afacerilor Externe in eforturile de ameliorare a situatiei scolilor in cauza. Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a multumit delegatiei de profesori din regiunea transnistreana a Republicii Moldova pentru informatiile transmise, subliniind ca una dintre prioritatile strategice ale statului roman este consolidarea relatiei cu romanii din afara granitelor tarii. in acest sens, demnitarul roman a asigurat delegatia ca problemele cu care se confrunta scolile cu predare in limba romana din regiunea transnistreana vor fi analizate atent de catre Ministerul Afacerilor Externe si, in colaborare cu celelalte autoritati de stat din Romania, vor fi dispuse masuri in vederea identificarii mijloacelor optime de sprijinire a demersurilor de solutionare a aspectelor care afecteaza derularea in conditii adecvate a procesului de invatamant.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *