Chisinaul insista pe schimbarea formatului de mentinere a pacii la Nistru

, , , , ,
 

Militari-rusi-in-Transnistria-foto-peacekeeper.ru_Prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, a reiterat miercuri solicitarea Chişinăului în privinţa modificării misiunii de pacificatori de pe râul Nistru, după ce, duminică, tânărul Vadim Pisari a fost împuşcat mortal de un pacificator rus.
Acest accident demonstrează încă o dată necesitatea schimbării misiunii de pacificare în una civilă cu participare internaţională, a declarat Vlad Filat la şedinţa de guvern, cerându-i ministrului afacerilor externe Iurie Leancă să discute această chestiune pe canale diplomatice. Filat a amintit că modificarea misiunii de menţinere a păcii este şi un obiectiv al actualului executiv. Vicepremierul responsabil pentru reintegrare Eugen Carpov a declarat presei după şedinţă că această chestiune este discutată de mai mult timp cu reprezentanţii formatului de negocieri 5+2. El a mai anunţat că un reprezentant al procuraturii militare ruse se află în Republica Moldova pentru a investiga cazul.
Blocurile de beton armat de pe partea carosabilă a drumului de la postul numărul 9, amplasat în Zona de Securitate, în satul Părâta, au fost eliminate şi înlocuite cu unele elemente care nu vor bloca libera circulaţie a cetăţenilor în acest sector. Aceeaşi procedură va fi aplicată în continuare şi la alte posturi de control. În acelaşi timp, numărul soldaţilor pacificatori de la acelaşi post a fost redus la doar patru, faţă de şapte în trecut, iar militarii nu vor avea dreptul să deţină arme.
De asemenea, s-a decis crearea de urgenţă a unei comisii în cadrul Comandamentului Militar Unificat al Forţelor de Menţinere a Păcii, care va elucida cauzele tragediei şi va acorda asistenţa necesară organelor de anchetă ale R. Moldova şi cele ale Federaţiei Ruse şi va propune măsuri de excludere pe viitor a producerii incidentelor de acest gen la posturile de pacificare, a declarat viceprim-ministrul responsabil pentru Reintegrare, Eugen Carpov, în şedinţa de Guvern.
Carpov a mai comunicat că partea moldovenească a reiterat Federaţiei Ruse poziţia principială a R. Moldova privind necesitatea transformării actualului mecanism de menţinere a păcii în una civilă cu mandat internaţional, poziţie susţinută de Ucraina, în calitate de ţară-mediator. De asemenea, partea rusă a fost chemată la conlucrare deschisă pe cazul dat şi s-a subliniat importanţa abţinerii diplomaţilor ruşi de a face declaraţii ce pot tensiona situaţia în regiune, a adăugat vicepremierul.
Tot miercuri, s-a decis alocarea, din fondul de rezervă al Guvernului, a 100 mii de lei familiei lui Vadim Pisari, pentru acoperirea cheltuielilor legate de înmormântare. Miniştrii au păstrat un minut de reculegere în memoria lui Vadim Pisari.
Şi Ministerul de Externe al Ucrainei se pronunţă în favoarea modificării misiunii de pacificare de pe râul Nistru. Într-un comentariu pentru Interfax Ucraina, instituţia se declară deschisă să participe activ la discuţiile în privinţa demilitarizării regiunii şi transformarea actualei misiuni de pacificare în una sub egida OSCE.
Chişinăul s-a pronunţat de mai multe ori în favoarea schimbării misiunii de pacificare, dar Rusia a condiţionat ca aceasta să se întâmple după identificarea unei soluţii viabile pentru reglementarea conflictului transnistrean. Actuala misiune de pacificare a fost formată după conflictul armat din anul 1992. Ea este compusă din peste 1.200 de militari din partea Rusiei, Moldovei şi regiunii transnistrene şi câţiva observatori militari ucraineni.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *