Chisinaul condamna noul embargo al Rusiei impus exporturilor de fructe

, , , , ,
 

mere-moldovaAutoritatile de la Chisianau au protestat miercuri in legatura cu noile sanctiuni economice impus de Rusiei privind exporturile de fructe din Republica Moldova. “Rusia a decis sa pedepseasca cetatenii Republicii Moldova pentru aspiratiile lor europene”, a declarat liderul PLDM, Vlad Filat. El a mai spus ca Moldova trebuie sa-si diversifice pachetul de masuri functionale „care sa vina nu doar sa compenseze anumite pierderi, dar sa ofere perspectiva foarte clara pentru perioada de viitor”. El a cerut ajutorul statelor europene in procesul de negociere cu Federatia Rusa in problema reluarii exporturilor, pentru marirea cotelor, dar si pentru identificarea modalitatilor de compensare financiara a pierderilor cauzate de acest embargo. „Una din masurile care trebuie luate este implementarea Acordului de Liber Schimb incepand cu 1 septembrie. Adica, trebuie sa utilizam cat mai curand posibil aceasta cota pentru export. Desigur, vom atrage si resurse financiare suplimentare pentru a veni cu subventionari in aceste domenii de activitate”, a mai spus acesta. Potrivit lui, prin introducerea embargoului la importul fructelor si conservelor moldovenesti, Federatia Rusa a decis sa pedepseasca cetatenii Republicii Moldova pentru aspiratiile lor europene. „Din pacate, exista partide politice si personaje care actioneaza impotriva propriei tari. Comunistii cu satelitii lor socialisti si de alta factura – toti fiind anti-europeni, intreprind actiuni directe, coordonate cu autoritatile de la Moscova pentru a promova embargouri, actiuni de separatism, de diversiune economica. Ei sunt cei care merg la Moscova si cer ca cetatenii propriei tari sa fie pedepsiti si persecutati. Este o tradare sa ceri sanctionarea propriului popor pentru dorinta de a trai mai bine”, a declarat Vlad Filat, citat de Unimedia.info.

Romania vine cu solutii

In paralel, Romania a precizat ca va ajuta Republica Moldova sa depaseasca acest moment dificil, iar oficialii Ministerului Economiei au anuntat miercuri ca pana la finele lunii august gazoductul Ungheni-Iasi va fi dat in exploatare si vor incepe primele livrari de gaze dinspre Romania catre Republica Moldova. Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca Romania acorda si va acorda in continuare Republicii Moldova tot sprijinul la nivel european pentru a reusi sa depaseasca situatia creata de sanctiunile economice impuse de Federatia Rusa Chisinaului in ceea ce priveste exporturile de produse agricole si agroalimentare. Ponta a subliniat ca a dorit sa faca aceasta mentiune pentru a evidentia faptul ca sprijinul acordat Republicii Moldova este al Romaniei si nu doar al Ministerului Agriculturii.

Sicane pe piata muncii din Rusia pentru cetatenii de peste Prut

Masurile din zona exporturilor alimentare au fost dublate de catre Federatia Rusa si in cea a fortei de munca pentru a pedepsi Republica Moldova in cadrul aspiratiilor sale europene. Astfel, muncitorii straini sunt obligati de azi inainte sa bifeze in cartela migrationala rubrica „angajare in campul muncii”. in caz contrar, solicitarile lor pentru obtinerea permiselor de lucru vor fi respinse, a precizat miercuri Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene de la Chisinau. Potrivit statisticii oficiale, in jur de 300.000 de cetateni moldoveni muncesc in Rusia. Pe de alta parte, Uniunea Europeana intentioneaza sa urgenteze aplicarea provizorie a prevederilor Acordului de Asociere pentru ca Republica Moldova sa obtina beneficii timpurii de pe urma acestuia. Declaratia a fost facuta ieri la Bruxelles de catre Comisarul European pentru Extindere si Politica de Vecinatate, Stefan Füle, in cadrul sesiunii plenare a Consiliului Afaceri Externe privind Parteneriatul Estic. Potrivit unui comunicat de presa al Comisiei Europene, UE va ajuta Republica Moldova sa reziste in fata provocarilor prin sprijin politic, asistenta tehnica si financiara. „Aceste masuri vin ca reactie la evolutiile din regiune si ca raspuns la restrictiile comerciale din partea Rusiei asupra Republicii Moldova”, a afirmat Füle. Comisarul a mai mentionat ca “semnarea Acordului de Asociere cu UE este un moment istoric, care deschide un alt nivel al relatiilor dintre state”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *