Chisinaul cauta alternativa la Gazprom

de | ian. 19, 2010 | R. Moldova, România, Știri, Uncategorized @ro | 0 comentarii

In scopul identificarii unor variante alternative de aprovizionare cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova, in anul 2009 a fost lansat proiectul gazoductului Ungheni-Iasi,

Premierul RM, Vladimir Filat, mizeaza pe sprijinul presedintelui roman Basescu

Premierul RM, Vladimir Filat, mizeaza pe sprijinul presedintelui roman Traian Basescu pentru combaterea dependentei energetice de Rusia

In scopul identificarii unor variante alternative de aprovizionare cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova, in anul 2009 a fost lansat proiectul gazoductului Ungheni-Iasi, relateaza cotidianul ECO de la Chisinau, citand surse oficiale locale. Conform unui comunicat de presa al ministerului Economiei si Comertului al Republicii Moldova, implementarea proiectului in cauza va presupune constructia unui gazoduct de interconexiune a sistemului national de gazificare cu cel al Romaniei pe directia Ungheni-Iasi care eventual va permite livrarea gazelor naturale in ambele sensuri, beneficiari urmand a fi consumatorii din Republica Moldova si Romania. Reamintim ca la finele lunii august 2009 a fost data in exploatare conducta magistrala Balti-Ungheni, care ar permite construirea unei conexiuni cu reteaua de gaze a Romaniei. Problema este in capacitatea redusa a acestei conducte – de doar un miliard metri cub pe an, considera expertii citati de mass-media. In prezent este imposibil importul de gaze din Romania prin reteaua de conducte existente, considera expertii citati.

Solutie improbabila

In urma cu un an, presedintele companiei „Moldovagaz”, Alexandr Gusev, declara ca reteaua de gaze este configurata astfel incat Romania primeste gaze naturale dupa Republica Moldova. „Astfel, daca au fost inchise clapetele la intrarea in Moldova si la hotarul Ucrainei cu Romania, atunci ar fi fost putin probabil sa fim asigurati cu gaze, in cazul in care sistemele noastre aveau legatura cu cele romane”, a explicat Gusev. Potrivit lui Iacob Cazacu, vice-presedintele Moldovagaz, in conditiile actuale asigurarea Moldovei cu gaze din sistemele romane este imposibila si din motive tehnice. „Sistemele de gazoducte din zona orasului Iasi activeaza cu o presiune de 14 atmosfere, in timp ce ale noastre au 55 de atmosfere. Astfel, tehnic nu avem posibilitati de import a gazelor naturale din Romania”, sustine Cazacu.
Potrivit MEC, concomitent in 2009, in scopul crearii rezervelor autohtone de gaze naturale a fost initiata procedura de colaborare cu finantatorii externi pentru studierea particularitatilor geologice ale structurilor subterane din sudul republicii vizand identificarea structurilor rezistente la presiuni inalte ale gazelor conservate si amenajarea pe teritoriul Republicii Moldova a unor depozite de gaze naturale dupa valorificarea zacamintelor de hidrocarburi  existente.

Ostatica Gazprom

Datoria totala a Republicii Moldova pentru gazele naturale furnizate de Gazprom, inclusiv restanta regiunii separatiste transnistrene, depaseste in prezent suma de 2,3 miliarde de dolari USD, a declarat Alexandru Gusev, presedintele Consiliului de administratie al SA “Moldovagaz”, citat de mass-media de la Chisinau. Conform sursei citate, preluata de agentia InfoMarket, aceasta suma include datoria curenta si istorica, amenzile si penalitatile pentru neefectuarea in termen a platilor. Seful “Moldovagaz” a subliniat ca datoria pentru gazele rusesti, care apartine nemijlocit consumatorilor din Republica Moldova, care locuiesc pe malul drept al Nistrului (n.r.-fara regiunea separatista Transnistria), este de aproximativ 350 de milioane dolari USD, din care 155 milioane dolari USD reprezinta penalitatile pentru neefectuarea in termen a platilor. Datoria curenta a intreprinderii “Moldovagaz” fata de SAD “Gazprom” pentru gazele naturale rusesti consumate in 2009 este de 45 milioane dolari USD, iar datoria pentru gazele rusesti a consumatorilor din regiunea controlata de regimul separatist transnistrean a depasit 2 miliarde dolari USD.

Povara separatista

Alexandru Gusev a spus ca Transnistria continua sa acumuleze datorii mari pentru gazele rusesti, principalul motiv al nivelul scazut al platilor Transnistriei, in opinia presedintelui Consiliului de administratie al SA “Moldovagaz” Alexandru Gusev, fiind faptul ca gazele sunt vandute in regiune la un pret de cumparare mult mai mic fata de pretul de achizitie. In fiecare trimestru aceasta diferenta creste, ceea ce nu permite efectuarea platilor pentru gaze in volum deplin, a adaugat acesta. Dupa cum a comunicat anterior Alexandru Gusev, restanta “Moldovagaz” fata de “Gazprom” s-a format din cauza neplatilor pentru consumul de gaze a companiile din complexul de combustibil si energie din Moldova. Datoria totala a intreprinderilor din complexul de combustibil si energie din Moldova fata de SA “Moldovagaz” depaseste 1,7 mlrd. lei (circa 140 mil. dolari SUA). Seful companiei a subliniat ca datoriile intreprinderilor respective pentru gazele naturale rusesti sunt una din problemele majore in relatiile cu “Gazprom”.

Majorare politica

Concernul rus „Gazprom” a majorat, de la 1 ianuarie 2010, cu 20%, pretul gazelor naturale pentru Republica Moldova, analistii politici considerand ca aceasta scumpire substantiala a fost provocata de instalarea la Chisinau a noului guvern, format de partidele Aliantei pentru Integrare Europeana, relateaza Deutsche Welle. Premierul moldovean Vlad Filat a declarat ca prefera ca Republica Moldova sa plateasca pentru gazele rusesti conform pretului mediu european, decat sa fie santajata in permanenta de Rusia. Din 2008, tarifele la gazele naturale livrate Republicii Moldova de catre ‘Gazprom’ sunt revizuite o data la trei luni. Premierul a mentionat ca o noua majorare a pretului la gazele naturale peste trei luni nu este exclusa.
Astfel, accizele la benzina si motorina au crescut cu 50%, noile majorari ducand la cresterea pretului la produsele petroliere pentru consumatorii finali cu 7%, urmand ca pretul sa fie ajustat periodic. Taxele vamale la importul masinilor de lux vor fi de doua ori mai mari fata de anul trecut, iar accizele la parfumuri, bijuterii si produsele cosmetice vor creste de trei ori. Cota accizelor la bere a crescut in Republica Moldova cu 25%, iar premierul Vlad Filat a anuntat ca bautorii de vodca vor trebui sa plateasca, de acum incolo, minimum 4 euro pentru un litru. Autoritatile de la Chisinau sustin ca majorarile au fost operate pentru acoperirea deficitului bugetar.
Aceste scumpiri sunt, insa, incomparabil mai mici fata de cele care vor deriva din majorarea pretului de vanzare a gazelor naturale de catre Gazprom, considera expertii. De la 1 ianuarie 2010, concernul rus a stabilit pentru Republica Moldova pretul de 233 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaze naturale consumate. Aceasta inseamna ca moldovenii vor plati cu 40 de dolari mai mult pentru o mie de metri cubi de gaze naturale importate din Rusia. Cresterea este de 20%. Ministrul moldovean al Economiei, Valeriu Lazar, a declarat ca Guvernul va aplica anumite masuri compensatorii menite sa amortizeze impactul scumpirii gazelor, dar a precizat ca aceste masuri vizeaza doar familiile sarace: „Aceasta majorare – de la 192 dolari mia de metri cubi in trimestrul patru 2009 – la 233 de dolari… va dati seama…. sunt 40 de dolari la mia de metri cubi, este o crestere destul de sensibila, este un factor extern pe care noi, din pacate, nu-l putem gestiona. Suntem preocupati de elaborarea anumitor actiuni pe intern care ar veni cel putin sa diminueze impactul acestor majorari, care sunt, apropo, inevitabile. Incercam, pentru categoriile defavorizate, acum facem estimari si cautam instrumentariul necesar, pentru a diminua efectul acestor majorari”.

Vizita strategica

Ajdunctul premierului rus, Igor Suvalov, va veni in aceasta luna la Chisinau, a anuntat Vladimiri Filat, premierul Republicii Moldova, citat de mass-media locala. Potrivit sursei, dupa ce Rusia a decis scumpirea de urgenta a gazelor livrate Republicii Moldova, agentiile straine de stiri arata ca autoritatile de la Chisinau urmeaza sa decida in aceste zile detaliile finale privind imprumutul in valoare de 150 milioane de dolari pe care il va solicita Federatiei Ruse. Agentia azera oficiala de stiri APA face referinta la declaratia premierului Vlad Filat, care a iterat ca decizia finala cu privire la acest imprumut se va lua in timpul vizitei adjunctului premierului rus, Igor Suvalov, ce urmeaza sa soseasca la Chisinau pana la sfarsitul acestei luni. Maa-media de la Chisinau reaminteste ca Republica Moldova va solicita Kremlinului un imprumut de aproximativ 150 milioane dolari americani pe un termen de 15 ani. In timpul guvernarii comuniste, fostul presedinte Vladimir Voronin declara ca Federatia Rusa ar urma sa acorde R. Moldova un imprumut de peste jumatate de miliard de dolari.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *